Борисов даде месец срок да се намери решение за древното селище по трасето на АМ "Струма"

3334
Борисов даде месец срок да се намери решение за древното селище по трасето на АМ "Струма"
Снимка: БГНЕС

Искаме да направим магистрала „Струма“, както и да запазим „Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение до един месец. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като инспектира участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник.

На обекта присъстваха десетки протестиращи граждани, искащи запазване на археологическите разкопки. Министър-председателят разговаря с тях.

Борисов: На Западните Балкани целим мир

Това, което правим на Западните Балкани, цели мир. Но за да има мир, ни трябват силни въоръжени сили и да кооперираме държавите от реги...

Мъж се обърна към Борисов като заяви, че на референдум хората са гласували „за“ запазване на разкопките и попита какво следва. Премиерът заяви пред протестиращите: „Спираме магистралата и отиваме да строим нагоре на север. Какво да направим друго? Искаме да направим магистрала. От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим", допълни Бойко Борисов.

Той обясни, че са налети милиони в Благоевград, при което протестиращите заявиха, че са благодарни и оценяват свършеното.

„Ние не по-малко от вас искаме това да се запази. Искам археолозите и инженерите да ми дадат решение. В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали", поясни Борисов, цитиран от "Фокус".

"Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием. Вариант е да вържем магистралата с въжета, да виси, но не може. Ще търсим вариант или отдолу да обикаля някъде, но ако и там попаднем на същото, какво правим?“, попита премиерът. „Те казват, че знаят от 70-те години, че тук има селище. Трактористите са си орали нивите и комунистите изобщо не ги интересувало за такова нещо. Не са правили магистрала“, каза още той.

Искат местен референдум за трасето на магистрала "Струма"

Жители на Благоевград настояват за местен референдум, който да определи съдбата на древното римско селище Скаптопара. То бе разкрито пр...

Премиерът уточни, че до този момент близо 3,1 млн. лева са дадени за осъществяването на археологическите разкопки. „Това струва пари на данъкоплатеца, за да го има като ценност. Във всички случи ще се дават пари, въпросът е да намерим по-евтин вариант“, каза премиерът.

„Ако минем отдолу – ново отчуждаване. Тук сме дали вече над 20 млн. лева за отчуждителни процедури. Ако можех да я нарисувам с флумастер, ще седна и ще нарисувам, но когато се строи, се пуши. Карат се камиони“, коментира още той.

85 млн. лв. ще струва вариантът АМ „Струма“ при „Скаптопара“ да минава под селището, каза пред журналисти, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

„Мислили сме го, аз съм тук всяка седмица. Предполагам с археолозите да го решим, министър Банов е тук. Да направим една комисия с инженери, археолози и да го съхраним – това е история“, добави той. Регионалният министър Николай Нанков , министър на културата Боян Банов, премиерът Бойко Борисов и инж. Дончо Атанасов коментираха, че ако се построи мост, селището ще бъде унищожено чисто технологично, а и опасно.

Може да се наложи изместване на трасето на магистрала "Струма", което би я забавило с 2 години

Сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по казуса с разкопките по трасето на АМ „Струма“ край благоев...

„Моето е предложение е това – горе разкопаваме, местим най-ценното там“, добави инж. Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика