Борисов пак се хвали как спирането на контрабандата на тютюна вдига доходите

2972
Борисов пак се хвали как спирането на контрабандата на тютюна вдига доходите
Снимка: БГНЕС

Толкова много искания има за увеличаване на доходи и заплати, че всеки лев ни е важен да влезе в бюджета. Това заяви премиерът Бойко Борисов при представянето на статистиката за контрабандата на цигари, която се прави на база изчисления по празни цигарени кутии.

Стана ясно, че от началото на годината са задържани 11 тона нарязан тютюн, а вече бил задържан 1 тон канабис, но това било „началото на жътвата“, по думите на министър-председателя. През миналата година били конфискувани 110 тона канабис. "Намалението спрямо предишното тримесечие за края на 2018 година е 0,6 процентни пункта, а спрямо същото тримесечие миналата година е 2 процентни пункта, което е значително намаление", уточни Верджиния Джевелекова от инициативата "Срещу незаконната търговия". Делът на незаконните цигари на българския пазар е 3,8%.

Борисов обясни и, че по-големия процент контрабанда в Свиленград например бил заради идващите да играят хазарт турци. Притеснително обаче било, че във Велико Търново също имало много хванат незаконен тютюн. Всъщност именно там е най-високото ниво.

Нов измерител за контрабандата с цигари създали експерти от УНСС

Нов и уникален измерител за незаконната търговия на тютюневи изделия са създали експерти от УНСС под ръководството на проф. Димитър Дим...

Специално за методиката да се прави статистика на база събрани от кофите за боклук празни цигарени опаковки, лидерът на ГЕРБ призова експертите да кажат, че това не е измислено от него и че той може да носи отговорност само за резултатите.

По-рано, пред Министерския съвет, Борисов не пропусна да каже и как Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е отчела значително изсветляване на икономиката. В началото на седмицата АИКБ посочи, че индексът "Икономика на светло" вече е 79,10 пункта, което е рекорд, а все повече хора работели на трудови договори. ДДС също се събирало все по-ефективно. За всичко това решаващата роля е на политическата стабилност, смята Борисов.

При цялата описана розова картина обаче, премиерът каза, че болничните през тази година вече са с 1,5 млн. лева повече от предната. Затова той е възложил на МВР да прави проверка, тъй като, според него, "някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика