БСК: Промените в КСО насърчават корупционни схеми за решения за инвалидизация

1328
БСК: Промените в КСО насърчават корупционни схеми за решения за инвалидизация
Снимка: БГНЕС

Предлаганите от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) създава натиск за пренасочване на средства от личните партиди към т.нар. Сребърен фонд (фискалния резерв) и насърчаване на корупционни схеми за издаване на решения за инвалидизация с всички произтичащи от това ефекти, включително за обществените и социалните фондове. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара (БСК) относно предлаганите изменения.

Законопроектът продължава практиката за иницииране на сериозни по обем и съдържание промени, необвързани с цялостна концепция за реформа в осигурителната система, смятат от БСК. Оттам подчертават, че няма оценка за въздействие, както и предварително обсъждане на алтернативните варианти с представителните организации на засегнатите лица - работодатели (осигурители), осигурени лица, организации на пенсионерите, с Българската асоциация на дружествата за допълнително и доброволно пенсионно осигуряване (БАДДПО) и експертната общност.

Експерт: Предлаганите промени в КСО ще разколебаят хората, осигуряващи се на реални доходи

Българският пенсионен модел трябва да се диверсифицира, а не да се стеснява. Това е мнението на финансовия консултант Румен Гълъбинов. ...

"Същевременно, подчертаваме, че по-голямата част от тези промени регламентират недопустими права на субективна и непрозрачна преценка на надзорния орган, въвеждат груб фискализъм (огромни завишения на санкциите и глобите за неясно формулирани и маловажни административни нарушения) и недопустима намеса в оперативната самостоятелност на ПОД", се казва в позицията на БСК, от където настояват за задълбочено обществено обсъждане.

БСК настоява промените да се основават на следните общи принципи:

Запазване на капиталонатрупващия характер на втория осигурителен стълб (лични партиди);

Разпределяне на отговорностите между осигуреното лице и пенсионния фонд.

Горанов мисли, че бурната реакцията заради КСО е за замитане на темата

Бурната реакция за промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) ме кара да мисля, че някой има притеснения и се опитва да замете ...

За какво още настояват от работодателската организация и какви аргументи против предложения законопроект за КСО имат може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com