БУЛАТОМ: С близо година може да се забави удължаването на живота на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

5574
БУЛАТОМ: С близо година може да се забави удължаването на живота на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй".
Снимка: бгнес

С близо година може да се забави процесът по удължаване на срока на работа на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви пред БНР председателят на неправителствената организация БУЛАТОМ Богомил Манчев.

"Борихме се седем години, за да удължим ресурса на 5-и и 6-и блок. И така пет години докато подпишем договора. Страшно важен. Ако беше толкова важен, трябваше първи да сме го подписали, сега да сме направили програмата. Ние сега я правим програмата с риск и вече влезнахме в него, че ще закъснеем от срока, в който изтича ресурсът на 5-и блок", заяви Манчев.

Богомил Манчев: Атакува ме влиятелен човек от НЕК, но той вече не е влиятелен

Чакаме държавата да си свърши задачата. Така коментира развитието на обвинението срещу себе си соченият за силния човек в българската е...

По думите рискът техногенно няма да навреди, но чисто административно АЕЦ "Козлодуй" ще плати глоби, които задължително трябва да бъдат наложени от регулатора.

АЕЦ "Козлодуй" ще намери парите за модернизацията на блоковете и удължаване на живота на реакторите, но заради грешна политика централата губи средства, каза още Богомил Манчев.

"Когато едно изключително непечелившо предприятие стои на пазара, то работи, но ти го караш да ти продава електроенергията по 30 лв., какво може да прави, освен да губи", коментира председателят на БУЛАТОМ. По думите му около 30% от електроенергията на "Козлодуй" се взима за по 30 лева, за да се дава на регулиран пазар. "Сега, извинявам се, 30 лв. в къщи на ръка да движите един тахогенератор да произвежда ток, ще е 32 лева. Има доста затруднения. Големи суми дължи НЕК на АЕЦ "Козлодуй", това е факт. В крайна сметка 130 милиона е 30% от годишното брутно производство на "Козлодуй"", каза той.

Политиката на съкращаване на разходите в държавните енергийни дружества няма да повлияе на програмата за удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Никой не трябва да има съмнение, че процесът по удължаване живота на АЕЦ "Козлодуй" стои под някакъв въпрос. Това каза през август енергийният министър Теменужка Петкова.

Спецекип проверява имотите и доходите на енергийни босове

Съвместен екип на прокуратурата и Комисията срещу незаконното богатство подхваща имотите на собственика на „Риск инженеринг&rdquo...

През август излезе информацията, че НЕК е започнал да бави изплащането на дълговете си към атомната централа и да не ги погасява в размера, посочен в погасителния план между двете дружества.

По думите на директора на НЕК Петър Илиев дружеството дължи на отделните предприятия общо около 1,4 млрд. лв.  "На американските централи повече от 900 милиона. На ТЕЦ "Марица Изток" са по-малко. Ние взимаме от тях много малко енергия, 2 месеца въобще не взимаме от тях. Пазим тяхната квота за зимния период. На АЕЦ "Козлодуй" дължим над 130 милиона", коментира вчера Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика