България е на дъното в ЕС по защита на интелектуалната собственост

2786
България е на дъното в ЕС по защита на интелектуалната собственост
Снимка: Thinkstock

През 2016 г. България е на 66-то място в света от общо 128 държави в международния индекс "Право на собственост". Резултатът на страната ни е е 5,0 т. от максималните 10 точки, като България се нарежда между Тайланд и Индонезия в класацията и е сред последните две страни членки на ЕС по този показател.

Индексът оценява защитата на интелектуалната собственост по света, а в изданието за тази година са включени 128 държави, включващи 93% от населението на света и 98% от световния БВП.

Олаф Стокмо: В България от години има закон за авторското право, а не се плащат обезщетения

Темата с авторските права в България винаги е била сложен въпрос. Особено сложен става въпросът, когато говорим за репрографските права...

Спрямо 2015 г. резултатът на страната се повишава с 0,1 точки и достига средата на скалата за оценка.

Средният резултат в света е 5,45 т. от максималните 10 точки. На първо място в класацията отново е Финландия (с 8,4 т.), следвана от Нова Зеландия, Люксембург, Норвегия и Швейцария. Сред първите 20% от най-добре защитаващи интелектуалната си собственост са още Великобритания, Австрия и Германия.

Словакия, Словения, Унгария, Румъния и Гърция са също преди България в класацията за "Право на собственост". От страните членки от ЕС единствена след нас е Хърватия.

Индексът, разработван от Алианс "Право на собственост", е представен у нас от Института за пазарна икономика (ИПИ). Резултатите са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области: правна и политическа среда; право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Въпреки че България показва изключително нисък резултат, през нито една година на изследването страната не отбелязва значителни стъпки за подобряване на защитата на правото на собственост. Нещо повече - в изданието от миналата 2015 г. резултатът на България намалява значително заради проблемите в правната и политическа среда и по-специално заради срива на оценката за „независимост на съдебната власт”, отбелязват от ИПИ.

България е на второ място в света по пиратство в интернет

България е на второ място в света по нарушаване на авторските права и пиратството в интернет. Това сочи изследване на ай-ти компанията...

Индексът „Право на собственост” е поредното международно изследване, което привлича внимание към проблемите в правната среда в България. Страната продължава да е разтърсвана от корупционни скандали, а съдебната система е оценявана като неработеща и обслужваща външни интереси, пишат от ИПИ. В своя последен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка от януари 2016 г. Европейската комисия посочва, че: „България редовно се нарежда сред държавите-членки на ЕС, в които има най-засилено усещане за наличие на корупция, а корупцията се счита за една от най-важните пречки пред извършването на стопанска дейност в България." Освен това редица социологически проучвания и международни изследвания показват, че доверието в прокуратурата и съда е критично ниско.

Проблемите в правосъдието и широкоразпространената корупция са взаимосвързани с невъзможността за защита на физическата и интелектуалната собственост.

Право на собственост и благосъстояние

Освен изготвянето на индекса за 128 страни, докладът изследва и връзката между защитата на правото на собственост и благосъстоянието на страните. За целта държавите са разделени на пет групи (квинтили) според резултата си.

Изследването потвърждава силната положителна корелация между защитата на правото на собственост и доходите, т.е. колкото по-добре правото на собственост е защитено в една страна, толкова по-високи са и доходите на нейните граждани.

"Музикаутор" иска законови промени и по-строг контрол за използването на музика в заведения

При публично изпълнение на музика трябва да плащат за използването на авторски и сродни права. Министерство на културата обаче разполаг...

Първенците в класацията - първите 20% от включените държави, сред които Финландия, Нова Зеландия и Люксембург - се радват на 24 пъти по-висок доход на човек от населението в сравнение със страните на дъното (последните 20% от включените държави).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика