X
 
 

България преговаря с 5 компании за АЕЦ "Белене"

2310 24
България преговаря с 5 компании за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС
България ще води преговори с пет компании за евентуалното строителство на втората ядрена централа в Белене. Това обяви пред депутатите ресорният министър Теменужка Петкова. Това са руската "Атоменергопром", която е дъщерна на гиганта "Росатом", френската Framatom, Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), Корейската хидро-атомна корпорация, и американската General Electric.

Френската и американската отдавна обявиха, че проявяват интерес към доставката на оборудване. Framatom е обявила желание за финансира изграждането на системите за сигурност, а General Electric - производство на турбини и друго оборудване.

Най-големите компании искали да инвестират в АЕЦ "Белене"

Има истински инвеститори за АЕЦ "Белене" - едни от най-големите компании, които работят в света, заяви пред bTV председателят на енерги...

До пет компании са сведени кандидатите от общо 13, обяви още Петкова, като те ще имат 6 месеца, за да изготвят обвързващи оферти, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Компаниите са избрани заради техния опит в изграждането на ядрени мощности и финансовата им стабилност, обясни Петкова.

Министърът напомни за интереса на Република Северна Македония и участието в проекта с изкупуване на енергия. "Това на практика дава възможност ние да реализираме концепцията за изграждане на този проект като регионален. Знаете, че това беше и основната цел на премиера Борисов – да се гарантира енергийната сигурност не само на България, но и на Балканите", подчерта Петкова, цитирана от БГНЕС.

Очакванията ѝ са до края на април – началото на май 2020 г. да бъдат подадени и обвързващите оферти.

Борисов за АЕЦ "Белене": Имаме шанс за американо-руско-френски проект

"Имаме шанс да направим много добър проект – с General Electric, "Росатом", Areva, сега "Фраматом". Това заяви премиерът Бойко Бо...

До края на януари предстои да се подпише споразумение за конфиденциалност с избраните, с което да им се даде достъп до информационната стая с документацията за проекта.

Всяка една от компаниите може да влезе в преговори с останалите в кратката листа. Отделно заявленията за придобиване на миноритарен дял ще бъдат предоставени на потенциалните стратегически инвеститори, за да влязат в преговори и да финализират целия модел на проекта, обясни Петкова.

Министърът напомни, че България е твърда в позицията си и ще участва с блокираща квота, т.е. от началото до края на строежа ще участваме с опция да взимаме решения. Тепърва ще се уточнява с какъв дял ще участваме, всичко е въпрос на преговори, намекна министър Петкова. За момента става дума за участие в диапазона от 30-34%.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Всъщност няма кой друг да строи беленският гьоль……НЯМА! Това беше известно още от началото, НАЛИ! Има и много неизяснени неща, като например дали китайците ще се съгласят да строят без държавни гаранции, а също така трябва да се премине през нова процедура за одобрение на строежа на беленският гьоль от ЕС. Но и без това е сигурно ,че беленският гьол е НЕизгоден за НРБ и ще носи само загуби от с то виж още ›› тици милиарди през следващите 50 години. Около над 150 милиарда ще струва беленският гьол през следващите 50 години! Това включва – заемите за строежа, лихвите по тези заеми, ……оперативните разходи за поддръжка , заплати и за ядреното гориво, ….освен това трябват милиарди за свързването на беленският гьол към енергийната мрежа на НРБ, и т.н. и т.н.. Към тези стотици милиарди трябва да добавим и милиардите за строежа на хранилища за ядрените отпадъци, както и няколко милиарда за осигуряването на нови оръжейни системи за гарантирането на противовъздушната защита на беленският гьол. Всичко това показва ,че цената на тока от беленският гьол ще е над 50 стотинки за кВтч. Към всичко това трябва да добавим и ядреният риск от аварии , както и земетръсната опасност от Вранча. Също така беленският гьол ще монополизира търговията на електроенергия в НРБ, и това ще ликвидира всички нови енергийни източници в НРБ , като ВЕИ-тата и парогазовите централи. Също така беленският гьол ще конкурира сега съществуващият АЕЦ-Козлодуй, заради привилегированите държавни гаранции, което ще доведе до преждевременното затваряне на козлодуйската централа! След всичко това се вижда ,че всички ще загубят от строежа на беленският гьол, и ще спечелят само шайките около бокоТИКВАТА и ядреното му лоби!
 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Яко троли са налазили.
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  само един си, лайнарко
  : 1 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  БЕЛЕНЕ 1. НЯМА НИКАКВА НУЖДА от строежа на нови мощности в електро енергетиката на България! Наличните мощности са между 13 и 14000Мвт, а потреблението е максимум 7000Мвт. Това лесно се вижда като се влезе в сайта на ЕСО. 2. Строежът на ядрени централи е в пъти по-скъп от строежа на ВЕИ централи. 3. Ядрените отпадъци трябва да се съхраняват 290 000 години! Въпросът за съхранението и продължителнос виж още ›› тта му на ядрените отпадъци е абсолютно табу за българските “журналисти” 4. Целият този проект още от самото му начало в края на 80-те години на миналия век е тежка мъгла на големи кражби и измами. Спомням си, че в първата ревизия на БНБ по времето на тогавашния финансов министър И.Костов излезе информация за огромни липси за около 2 000 000 000§, 500 000 000§ от които са за платено, но липсващо оборудване за Белене. По това време беше убит депутатът от СДС Красимир Чернев в автомобилна катастрофа и от колата му бяха откраднати куфарче с документи по тази тема. Още от 2003г.,когато на сакскобурготски му замириса на пари, та до сега се завъртя такава въртележка от нарушения, измами и тежки национални предателства, че думи нямам. Но резултатът е, че българите плащаме и като слушам Теменужка Петкова още ще плащаме, че и следващите поколения. 5. Ядрените централи са най-опасни, защото рядко гърмят, но като гръмнат… Да са спомним аварията в 5 блок с некачествените спирачни руски пръти по времето но р. овч. 2005г., която беше от най-висока степен, и за която нашите медии мълчаха и научихме от немските.
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ходи се гръмн ве мангал
  : 4 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Водопадът от злобни, негативни коментари е на ИЗРОДА Циклоп, психично болен мутант, хейтър, имащ сериозни психически проблеми !
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  дали са циклопи хората не е важно - важното е, че всичко написано е вярно, лайнарко
  : 2 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  До жителите на Белене: 1. След като имаме "Козлодуй" , защо ни е по скъп тока от тези на които продаваме ? 2. На кого ще продаваме ток, след като Турция ще строи нов АЕЦ ? 3. Защо е лошо на едната ни граница Турция да прави АЕЦ, а на другата граница е добро ние да правим нов АЕЦ ? 4. Как Виена се справя без АЕЦа /който е превърнала в ДИСНИЛЕНД за 4 милярда/ ? 5. Ние българите не мо виж още ›› жем ли да допуснем ЧОВЕШКА ГРЕШКА около реактори ? 6. Защо Станишев иска държавна гаранция за "Белене" частен проект ? 7. След като имаме АЕЦ, защо имаме и СЕВЕРОЗАПАДНАЛИ ?
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ето мнението на ядреният физик (специалаист по АЕЦ) ГеоргиКасчиев: “Има промени в много държави, тъй като последствията от аварията във „Фукушима” са катастрофални. Само като компенсации на загубите на евакуираните хора са изплатени около 10 млрд. евро, доколкото си спомням. Преките загуби за Япония са около 150 млрд. долара, а непреките с косвените достигат до 300 млрд. Смятайте, че виж още ›› ако в една средна европейска страна, както са България, Румъния, Чехия, Унгария, стане такава катастрофа, тя ще е напълно унищожена. Тя е пълна развалина. И досега, към началото на октомври 159 хил. души продължават да бъдат евакуирани в областта около „Фукушима”. Така че много страни – Япония, Китай и в Европа – Германия, Швейцария, Италия – преразгледаха своите ядрени програми. Например в Япония 54 реактора работеха преди аварията, а сега работят само 2 и те най- вероятно ще приемат предложената програма от специалната комисия, при която 2030 г. би трябвало да няма работещи атомни централи в Япония, а на други места е различно. С това, което казахте, в Европа не се чака ренесанс на ядрената енергия и строителството на нови атомни централи? Не, никъде не се очаква, но нашите политици трябва да се замислят над последствията от аварията във „Фукушима” и „Белене”, ако ще строи също в зона с висок сеизмичен риск, дали е възможно да се пресметнат всички рискове и как те да бъдат отразен в проекта, след като дори и японците не можаха да го направят.” http ://dariknews.bg/view_article.php?article_id=986824)
  : 6 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тъпи и много гламав Циклопе, този ГергИ си го заври отзад, той е такъв враг на атомната централа, какъвто враг си ти за България ! Verstanden ? Тъп си, тъп си, знаем !
  : 7 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ако някои все още имат колебания относно уместността на проекта "Белене", нека се запознаят с мнението на Илиян Василев, един от най-добрите енергийни експерти у нас. http ://milom.blog.bg/biznes/2012/07/18/zashto-e-vajno-da-zatvorim-stranicata-za-aec-belene.980407
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Долу хищните ръце на Русия от България! Не на АЕЦ Белене! Независимост от Русия - Империята на злото!
  : 9 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Премного-умни Циклопеидо, Илиянчо е същия търгашин като Стефан Гамизов ! Проумяваш ли - едва ли, с тази гладка капандура .
  : 6 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  АЕЦ "Белене" Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО ! След като харчим за единица продукция 4 пъти повече ток от другите европейски страни и изнасяме в няколко страни ток на цени по-ниски от тези в страната, защо ни е АЕЦ "Белене"? Реалните разходи по построяването и измислената 30 годишна експлоатация на най-некадърните атомни реактори в света /защото няма да купим даже по-съвременните рус ки, да виж още ›› не говорим за канадските или тези с гориво във формата на сфери / надхвърлят 30 млд лева и ще се изплащат до 2030 г. По това време сигурно и Шри Ланка ще има термоядрен реактор. Същото е положението при руските газови "потоци", още повече че руснаците продават предимно петрол и газ, купени от Азърбейджан и другите азиатски републики- т.е. те са прекупвачи а не доставчици. Затова те избиха над 1 млн чеченци и с всички сили пречат да бъдат заобиколени от "Набуко" и други по-независими и по-евтини алтернативни решения. Европейският Съюз не вижда ли или и той е затънал в такава бюрокрация, че не може да види как Русия се мъчи да го съсипе с петролната и газовата си политика. В същото време, продавайки само суровини и оръжие, Путинова Русия съсипва бъдещето на народа си, който живее технически и икономически в 19 в.- века на дивия капитализъм, където милиардери като наркотрафиканта Путин живеят като самозвани царе. Путинова Русия /не Русия на Пушкин и Менделеев/ третира България като своя губерния / "Курица не птица, Болгария не заграница"/
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Руско светило разби проекта за „Белене” Новинар България с море от електроенергия, токът от централата – непродаваем „Руският енергиен експерт по ядрена енергетика проф. Булат Нигматулин буквално взриви страстите в комисията за “Белене”. Той обяви, че “Белене” ще ни струва над 12 млрд. евро, и се учуди защо ни е тази централа, след като плуваме и сега в море от електроенергия.“
  : 4 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А защо за ужасите от експлозиите на ядрените електроцентрали край Урал, надвишаващи пъти тази в Чернобил никой не говори! Питайте някой роден 1957 г. дали има здрав зъб в устата си след тези експлозии?
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  НЕ на руската ядрена бомба със закъснител в България! На 4 март 1977, след земетресение от степен 7.1 по Рихтер с епицентър Вранча в Румъния, под развалините на жилищен блок в Свищов – само на няколко километра от Белене – загиват 100 човека…
  : 4 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Малко четиво за рублоядите в НРБ: http ://www .kasparov.ru/material.php?id=5AA6471D4D6D1 Неотдавна Григор Лилов също изнесе подобна информация, от собствени източници ,че в Белоярската АЕЦ имало тежка авария , с човешки жертви, което е довело до паническо разпродаване на жилищата в близкият град Заречний, което е довело до рязко обезценяване на имотите там. А както се вижда вече няколко виж още ›› години путлеристките “атомни” учЕни не могат да пуснат авариралият дефектен енергоблок, който е с мощност по-голяма от взривеният в Чернобил. А …. и нашите рублояди , начело с винету, искат да монтират подобни ядрени цъкащи бомби в Белене…….?!?!…..
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Международен доклад на HSBC: Токът от вятърен парк в България ще е по-евтин от този от АЕЦ „Белене” http ://dnesplus.bg/News.aspx?n=598291
  : 5 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Преди да си построим Чернобил в Белене, нека си припомним резултатите от Чернобил /защото централата е от същия тип/ - chudesa.net/чернобил-2/
Нагоре