Цените в промишлеността нарастват с 20% за година

2546
Цените в промишлеността нарастват с 20% за година
Снимка: iStock

Индексът на цените на промишлените продукти, произвеждани от българските предприятия, нараства с 20% на годишна база към края на месец септември, сочат данните на Националния статистически институт.

Нарастване на цените спрямо същия месец на миналата 2020 година е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 39.5%, в преработващата промишленост - с 14.5%, и в добивната промишленост - със 7.2%.

Иде ли гладна новата година?

Инфлацията в България достигна невиждани нива от близо десетилетие. Към края на месец септември тази година, годишната инфлация скочи д...

По-значителен ръст в преработващата промишленост е отчетен при: производството на основни метали - с 42.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 17.4%, производството на химични продукти - с 16.3%. Намаление на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0.4%.

Общият индекс на цените на производител през септември 2021 г. се увеличава с 2.4% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.4%, и в преработващата промишленост - с 0.7%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 1.5%.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.7%, и при производството на основни метали - с 1.2%. Понижение на цените е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.3%, както и при производството на облекло - с 0.1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2021 г. се увеличава с 3.1% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.2%, в преработващата промишленост - с 0.5%, и в добивната промишленост - с 0.1%.

Инфлацията скочи до 9-годишен максимум

Годишната инфлация в България скочи до 9-годишен максимум към края на септември тази година, достигайки ниво от 4.8%, сочат данните на ...

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.0%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.2%. Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 1.3%, както и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2021 г. нараства с 20.3% в сравнение със същия месец на 2020 година. Повишение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 34.8%, в добивната промишленост - с 16.7%, и в преработващата промишленост - с 11.8%.

Спрямо септември 2020 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 41.2%, производството на химични продукти - с 28.8%, производството на електрически съоръжения - с 11.3%, производството на изделия от каучук и пластмаси и производството на метални изделия, без машини и оборудване - по 9.9%. Намаление на цените е отчетено при обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през септември 2021 г. нараства с 1.2% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2020 г. е регистриран ръст от 19.5%.

 

Българският бизнес: Цените ще скачат

Българската промишленост няма да може да отговори на търсенето през следващите месеци, строителството ще страда от поскъпване на матери...

*Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Германците изработили 775 млн. часа неплатен извънреден труд през 2023 г.

Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на бизнес услугите у нас

Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика