Депутати предлагат образователен ценз за търговците на горива

2610
Депутати предлагат образователен ценз за търговците на горива
Снимка: БГНЕС

Търговците на горива да се регистрират в Министерството на икономиката, да предоставят финансови обезпечения в полза на държавата, а официалните им представители да имат образователен ценз и осигурителен стаж. Това предвижда проект на нов Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Вносители на законопроекта са Емил Димитров - Ревизоро и депутати от всички парламентарни групи - Обединените патриоти, ГЕРБ, БСП, ДПС и "Воля"

Формално вносители на закона са над 20 народни представители от всички политически сили начело с Димитров. Реално обаче това е проектът на Българската петролна и газова асоциация, който е готов от повече от година и си търсеше законодателно лоби.

ЕК ни предупреди да променим правилата за ДДС при горивата

Европейската комисия изпрати официални уведомителни писма на България с искане да приведе разпоредбите си за данъка върху добавената ст...

Преди няколко месеца председателят на асоциацията Валентин Златев обяви, че законопроектът вече е консултиран с министрите на икономиката и на финансите и предстои да бъде качен на сайта на икономическото министерство за публично обсъждане. Но ето че сега е задвижена "експресната" процедура - проектът е внесен от депутати и влиза директно за обсъждане в парламента, съобщава в. "Сега".

Предвижда се законният представител на дружеството - търговец на едро, да има висше образование и осигурителен стаж от поне 5 г., а за търговците на дребно - средно образование и 3 г. осигурителен стаж. Целта на това изискване е да се прекрати прехвърлянето на такива дружества на неграмотни хора.

Отделно се въвеждат изисквания за минимални складови наличности и инфраструктура, защото по данни на НАП фирми с ниска капитализация и без инфраструктура са най-честите на рушители в сектора.

Проектът предвижда компаниите, работещи на този пазар, да предоставят финансово обезпечение в полза на министъра на икономиката, с което те гарантират бъдещи публични вземания. Липсата на подобно обезпечение води към настоящия момент до извършване на сериозни измами и нарушения, оставащи ненаказани поради използването на правни способи, които правят практически невъзможно събирането на наложени санкции, пишат вносителите.

Горанов не призна дали все още има проблеми със системата на митниците

Държавата е взела под внимание и е гарантирала сигурността на системата за обмен на информация между Агенция "Митници" и НАП - т.нар. Б...

Гаранцията за търговците на едро е 500 хил. лв., за дистрибуторите на бутилки с втечнени нефтени газове - 100 хил. лв., за търговците на дребно с нефт и нефтопродукти, както и за пълнене на бутилки с втечнени нефтени газови извън данъчни складове - по 20 хил. лв.

Глобите за дейност без регистрация достигат 250 хил. лв. като при повторно нарушение сумата се удвоява.

В мотивите си сега депутатите вносители отправят упрек към НАП и Агенция "Митници", че не можели да се справят със сивия сектор в пазара на горива. Цитира се доклад на Министерството на финансите от 2015 г., според който сивият сектор е 30%, а пропуснатите приходи в бюджета са за 1 млрд. лв. годишно. Посочва се, че двата ключови данъчни закона - за акцизните складове и за ДДС, не можели да обхванат спецификата на пазара на горива, а всяка нова мярка скоро се заобикаляла от тези, които искат да нарушават правилата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com