Десислава Танева: Заради сушата земеделието е в много тежка ситуация

4372
Десислава Танева: Заради сушата земеделието е в много тежка ситуация
Снимка: БГНЕС

Земеделието е в много тежка ситуация не толкова заради коронавируса, а заради сушата. Добивите на основните култури, които се отчитат, са най-ниски за последните години. Тази констатация направи министърът на земеделието Десислава Танева на среща с производители на плодове и зеленчуци в Петрич, цитирана от 24 часа.

“Външната конвергенция, договорена за следващия програмен период, за мен е недостатъчно амбициозна и удовлетворяваща. Най-важно е да запазим обвързаната подкрепа и националната преходна помощ за животновъдите. Когато влязох за втори път в министерството, успях да върна темата за национална преходна помощ за преходния период, който вероятно ще е две години. заради пандемията“, допълни Танева.

Отпускат 400 000 лева за пострадали от пожарите в Хасковско земеделци

Общо 54 фермери и животновъди, ще бъдат обезщетени заради загуби, причинени от пожарите този сезон в Хасковско. За целта днес УС на фон...

“Възможността да се продава на по-ниска цена означава и увеличаване на подкрепата за тези сектори. Нас ни делят 20 км от Северна Гърция, която произвежда домати, но разликата в подкрепата е в пъти. България не може с национални средства да си позволи да компенсира това, защото не може да бъде дадено само за производителите в Петрич например. Няма и регламент, по който може да го направим”, посочи Танева.

България можело да стане по-конкурентособна чрез организацията на производителите. Подкрепа можело да има за такива, но с достатъчно голям брой членове, за да бъде запазен доходът им. Според нея принципен е въпросът за това ставката на ДДС да е еднаква на отделния вид продукт за целия ЕС, защото, когато пазарът е без граници, това има голямо значение. Танева посочи още, че над 23 хиляди земеделски стопани са кандидатствали по извънредната мярка за COVID-19, където се отпускат над 100 милиона лева. По “де минимис” на 4 100 пчелари вече са изплатени средства, на животновъдите също. След 16 септември пък ще започне поетапното плащане по “де минимис” за плодове, зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза.

Танева посочи, че мярката 60/40 не е допустима за земеделския сектор, но по искане на браншовите организации социалният министър Деница Сачева уверила, че в следващата нотификация на мерките ще бъде включено и земеделието. “Нивата на контрол и проверка в сектор “Земеделие” относно средствата от европейските фондове са изключително завишени - в пъти спрямо изискванията по европейски регламент. А нивата на грешки, които се откриват в България, са под тези на другите страни членки и нямам притеснение. Най-важно е да бъдем сигурни, че в сектори, където е по-лесно, стават измами и отклонявания, средствата отиват при истинските земеделски производители, допълни министър Танева.

По повод изказването на заместник-председателя на ЕК Вера Юрова, Танева каза, че в оценките, които се чули за работата на българското правителство, няма нищо притеснително. “Това са стандартни процедури и не виждам защо ние, като българи, трябва сами да си хвърляме обвинения, които биха попречили на развитието на страната”, смята тя.

Танева: За обезщетения заради COVID-19 могат да кандидатстват всички земеделци

До края на годината ще бъдат разплатени 1,7 милиарда лева на земеделските стопани, заяви в Кнежа министърът на земеделието Десислава Та...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика