Доклад на НОИ: Основната пенсия ще намалява сериозно заради втората

16699
Доклад на НОИ: Основната пенсия ще намалява сериозно заради втората
Снимка: iStock/Guliver

Първите пенсионери на реформата ще получават с 20% по-ниски пенсии от държавното обществено осигуряване заради отчисленията на осигуровки за втора пенсия. За следващите поколения, обаче, този коефициент на редукция ще надхвърли 25%. Това показва доклад на НОИ с прогнози какво ще се случи с пенсиите до 2070 година, цитиран от „Сега“.

За 2021 г. очакваният коефициент на намаление на основната пенсия заради втората ще бъде 20.3%. През 2022 г. ще се увеличи до 20.5%, през 2023 г. ще бъде 20.7%, през 2024 г. - 20.9%, през 2025 г. - 21.1%, през 2040 г. вече ще е 24.3% при жените и 22.7% при мъжете, през 2050 г. - 25.6% при жените и 25.9% при мъжете, а от 2060 г. нататък ще се задържи 25.3% за двата пола. Авторите на доклада специално подчертават, че тези данни не могат да се ползват за индивидуални изчисления, доколкото са базирани на хипотетични случаи и определени допускания.

Все повече българи купуват осигурителен стаж, за да се пенсионират

Над 4000 души всяка година прибягват до купуване на осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират, предава БНР. След пенсионната ре...

Според Евростат през 2070 г. населението на България ще намалее от 7 млн. души през 2018 г. до 4.8 млн. Едва половината население – около 55% при 64.3% сега, ще бъде в трудоспособна възраст. Ако сега една пета от хората у нас са на възраст 65 и повече години, то през 2070 г. всеки трети българин ще е в пенсионна възраст. В резултат, коефициентът на възрастова зависимост ще нарасне значително – ако през 2018 г. на всеки българин на възраст 65 и повече години съответстват 3 лица в трудоспособна възраст, то през 2070 г. те ще бъдат по-малко от 2, посочват авторите на доклада.

Сериозната демографска криза, пред която е изправена България, неминуемо ще засегне и финансовата устойчивост на държавната пенсионна система. Така през 2018 г. средната пенсия е била 41.6% от средния осигурителен доход. През 2040 г. тя ще се срине до 33.5% от дохода и в следващите години това положение няма много да се промени - през 2070 г. вече се очаква да бъде 35%. Това, разбира се, е очаквано - замисълът на реформата от 2000 г. беше втората пенсия да допълва първия стълб, като заедно с третата пенсия от доброволното осигуряване парите на старини трябваше да заместват 70-80% от дохода от заплата, отбелязва „Сега“.

Напоследък обаче очакванията за втората пенсия са повече от мрачни - за първите поколения вече е повече от ясно, че втората пенсия няма да успее да компенсира намалението на първата. Този коефициент на редукция е предмет на много спорове между експерти и държава в последните месеци - повечето ни осигурителни специалисти предупреждават, че коефициентът не е изчислен коректно, защото не зачита участието на държавата в осигуряването. Според редица изчисления той трябва да бъде между 7 и 12%. Вместо това ще се движи между 20 и 25% в следващите десетилетия, показват за пръв път разчетите.

Какво говореше за втората пенсия бившият социален и трудов министър Иван Нейков, припомнете си тук!

НОИ: Удръжките върху пенсиите с наложени запори са с промяна

Лицата, върху чиито пенсии са наложени запори по реда на чл. 446 от Гражданския процесуален кодекс, ще имат промяна в размера на удръжк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика