Домусчиев: Ще има ръст на заплатите, но само за квалифицираните кадри

7120
Домусчиев: Ще има ръст на заплатите, но само за квалифицираните кадри
Снимка: БГНЕС

През следващата година ще има ръст на средната работна заплата. За това са се договорили работодателските организации след среща с правителството и синдикатите. Това съобщи председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Заплатите в предприятия с добра добавена стойност ще растат, но ще растат за тези, които са специалисти и имат необходимите знания и умения. Основният проблем в България за ръста на възнагражденията е образованието, квалификацията и уменията. Ние ще продължим да настояваме за подобряване на образователната система”, каза Домусчиев, цитиран от bTV.

КНСБ с остра реакция към работодателските организации и техните лидери

"КНСБ изразява острото си недоволство срещу репликите на някои лидери на работодателски организации, че синдикатите са „вредни за...

Той допълни, че проблемът с липсата на кадри продължава да стои на дневен ред: Пускаме обяви за работа, а хора не се явяват, и то за възнаграждения, които са впечатляващи.

Работодателите изразиха остра критика към протестиращите през последните седмици. От КРИБ определиха демонстрациите като „недопустими" и поискаха държавата да вземе мерки, така че блокадите да не пречат на бизнеса. „Според нас тези протести, които вървят из страната, от малък брой хора – са недопустими. По мнение на КРИБ трябва да се вземат мерки това нещо да не затруднява икономиката и гражданите”, посочи Домусчиев и допълни, че бизнесът е против предсрочни избори.

Синдикатите от своя страна заявиха, че политиката за ръст на доходите в частния сектор трябва да бъде затвърдена. „78% от работещите са в частния сектор. Между добрите новини за бюджета, за увеличение на доходите – касаят едва 1/6 от работещите българи. Затова двуцифреният ръст от 12% през следващата година, по наши изчисления, трябва да даде отговор на два въпроса. Първият е доколко справедливо споделяме допълнителния растеж на икономиката и как реагираме на растящите цени на стоки и услуги”, посочи Пламен Димитров от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Димитров допълни, че на срещата е коментиран и пазарът на труда – липсата на кадри.

С бизнеса и правителството трябва да потърсим решение как трайно да привлечем няколко десетки хиляди работещи българи, които живеят в момента в Молдова и Украйна. Говорим за внос на кадри, за заселване – с всичките проблеми и възможности, които това дава”, каза Димитров.

Депутатите подкрепиха ветото на президента върху "поправката Домусчиев"

Народното събрание единодушно подкрепи ветото на президента Румен Радев върху промените в приватизационния закон, с които ангажиментите...

И въпреки, че от KT „Подкрепа” обявиха, че готвят митинг-шествие заради риска да се затворят мините и ТЕЦ-овете на въглища, синдикатът все пак отчете, че гражданското недоволство от последните седмици има разнопосочни искания. „Непрекъснато се говори, че в България са намалели инвестициите. Според последните данни през 2017 спрямо 2016 година, инвестициите са повече с 400 млн. евро, при положение че 6 месеца нямаше правителство. За тази година отново има ръст с над 2% спрямо миналата година. През последните години инвестициите са в производство. Анализите показват, че чуждестранният бизнес инвестира в машини и съоръжения, което е доказателство, че иска да остане в България”, коментира след срещата със синдикати и бизнес министърът на икономиката Емил Караниколов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика