Средната нетна заплата в България - като за три четвърти човек

15042
Средната нетна заплата в България - като за три четвърти човек
Снимка: iStock/Guliver

3055 лeвa са необходими на четиричленно семейство в столицата, за да може да живее нормално един месец. Животът в София е с около 700 лв. по-скъп от този в страната. Необходимите доходи на един човек в страната са по 585 лeва месечно или 2340 лeвa в семейство с двама възрастни и две деца. Това означава, че родителите трябва да взимат чисто т.е. нетно по 1170 лeва на месец, каза изследователят в Института за синдикални изследвания Виолета Иванова при представянето на данните за първото тримесечие в КНСБ.

Сметките на КНСБ сочат, че средната нетна работна заплата (859 лева) е 26,6% по-ниска от необходимото, предаде БГНЕС.

Половината българи са доволни от работата и заплатата си

43% от пълнолетните българи твърдят, че работят и са доволни от работата си. Това са част от последното издание на ежемесечното национа...

73,3% от домакинствата в България не могат да си покриват нуждите, а около 26,6% от семействата страната разполагат с доход на едно лице със сума над 585 лева. Виолета Иванова допълни, че намалява броят на бедните домакинства, но това става с по-бавни темповете, което води до запазването на сравнително високото им равнище от 26%.

"1 890 000 души са тези, които имат доход на едно лице под 321 лв. Това се наблюдава в регионите извън София. Най-бедният регион е Северозападния. Там не само, че не достигат необходимите средства за живот, но разликата при тях в последните години е близо 30% от необходимите средства за издръжка, т.е. доходът е по-нисък с 30% от необходимите средства за издръжка на живот. При тях темповете са по-бавни поради факта, че общият доход нараства с по-големи темпове в райони, които са близо до София или до големи икономически центрове", обобщи Иванова.

Средната работна заплата (брутно) за страната през първото тримесечие на 2018 година вече е 1077 лв., което е със 71 лева повече спрямо същия период на миналата година. В София средната заплата е 1456 лева, като тя е два пъти по-висока от тази във Видин, където е 710 лева. Ако средният общ доход продължи да нараства всяка година между 10 и 12%, до 2022 година заплатите у нас ще достигнат 60% от средната заплата в ЕС.

Според Иванова обаче, въпреки тези данни, имаме една положителна макроикономическа среда, БВП през последните години постоянно нараства, заетостта нараства, безработицата намалява. Тази тенденция продължава и през първото тримесечие на 2018 година.

Заплатите са вече средно с 3-5% по-високи, а за извънреден труд вземаме 4,5 пъти по-малко от средното в ЕС

През миналата година най-много пари са получавали работещите в IT сектора, докато най-малко са вземали работещите в хотелиерството и ре...

"БВП по експертна оценка достигна до 3,5%. Основен двигател продължава да бъде потреблението, което показва, че нарастват доходите. Средната работна заплата се увеличава със 7% номинално през първото тримесечие за едногодишен период. Това показва, че има едно благосъстояние на населението. Броят на наетите на минимална работна заплата също се увеличава и достига около 20% от всички наети. 470 хил. живеят с минимална заплата. 36% от заетите в хотелите и ресторантите получават по 510 лева", поясни Иванова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика