Дончев: ЕК ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони

1297
Дончев: ЕК ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони от затварянето на въглищните централи заради преминаването към безвъглеродна икономика. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн конференция на тема "Политиката по климата и "Зелената сделка". В рамките на форума стана ясно, че през 2025 г. всички домакинства ще излязат на свободния пазар на ток.

Изследване на Националния център за парламентарни изследвания от септември показва, че 41% от българите не са запознати със Зелената сделка, а 56% нямат идея и за сроковете в нея.

Зелената сделка - самоубийство на Европа, а за България - режим на тока?

Това, което Европа прави, е едно самоубийство. Така председателят на АИКБ Васил Велев коментира европейската зелена сделка и предупреди...

Тя предвижда преминаване на безвъглеродна икономика до 2050 г., като България ще разполага с 2,3 млрд. лв. за различни мерки по деркарбонизация, като основно се залага на енергийното обновяване на сградния фонд.

"Имаме амбицията огромна част от всички публични сгради, които се използват без значение типа сграда, частните сгради. Ще продължим да помагаме на българската индустрия да си подменя индустриалната база, защото тъжен факт е, че за една единица БВП, индустрията изразходва 3,6 пъти повече енергия от средно европейското", заяви Томислав Дончев, цитиран от БНТ.

Зелената сделка предвижда затваряне на въглищните централи до 2025 г. и преминаване към алтернативни източници на ток.

"ЕК е излязъл с три пилотни района, които ще бъдат обект на целенасочено подпомагане от Фонда за Справедлив преход. Става дума за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора. България счита, че има и други райони в страната, ние сме посочили 8, които също ще бъдат засегнати от тези политики и в момента на база споразумения със Световната банка сме стартирали изработването на планове за справедлив преход в тези райони", каза Дончев.

Правителството утвърди официалната позиция на България за зелената сделка на ЕС

Зелената сделка и планираният Европейски фонд за справедлив преход към икономика без въглеродни емисии може да са работещи само тогава,...

Председателят на парламентарната енергийна комисия обясни какви са ангажиментите на България за производство на ток от ВЕИ източници.

"Нашите цели за 2030, на общо европейските, които трябва да достигнат 32%, България ще търси вариант да се вмести над 27% от крайното потребление да бъде от ВЕИ, както да постигне енергийна ефективност от 27%. Продължава и либерализацията на тока за бита. Вече сме либерализирали всички небитови потребители, вече са на свободния пазар, а до 2025 г. ще бъдат либерализирани и домакинствата, т.е. ще отидат на свободния пазар и те", каза Валентин Николов.

Николов обясни, че тази седмица с промяна в Закона за енергетиката на първо четене се предлага нулиране на дългосрочните договори за изкупуване на ток от всички възобновяеми източници над 0,5 мегавата, като разликите в техните производствени цени ще влязат във Фонд за енергийна сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com