Държавата нарочно позволява измами с горива през българско пристанище?

14420
Държавата нарочно позволява измами с горива през българско пристанище?
Снимка: Getty Images/Guliver

От 1 януари тази година всички митнически складове трябваше да са оборудвани с измервателни уреди, свързани с Агенция "Митници" и с НАП – съгласно промени в Закона за акцизите и данъчните складове (чл. 103в, ал. 1). Изключения не се предвиждаха.

На 29.12.2017 година финансовият министър Владислав Горанов подписва редакция на Наредба номер H-1 от 2014 година, с което отлага слагането на измервателни уреди с 5 месеца. Това е индулгенция за всички пристанища, които са без такива уреди, но това е и нарушение на Конституцията – защото наредбата е по-маловежен акт от закона! Чак на 16 март тази година Народното събрание също редактира Закона за акцизите и данъчните складове, но го прави пред Преходните и заключителни разпоредби на Закона за митниците и се приема ретроактивно действие – т.е. със задна дата.

Шоково поскъпване на горивата до седмици

Шоково поскъпване на горивата се очаква в следващите седмици. Освен традиционното за страната ни увеличение в началото на летния сезон ...

След 1 януари, танкери пристигат и в Бургас, и във Варна, като товарът им директно се прехвърля на влакови композиции, а от там тръгват към данъчния склад на компанията "Инса ойл" - в село Белозем, твърди в своето предаване "Открито" по БНТ разследващият журналист Валя Ахчиева, която говори за първото тримесечие на тази година. "Инса ойл" е фирмата на Георги Самуилов, по-известен с прякора си Финансиста на "Мултигруп". Товарът от само три танкера е отишъл в склад на "Полисан", като на 10 април в. "Капитал" писа, че лицензът на компанията е отнет от Агенция "Митници" - заради нарушени процедури по доставка на гориво за отопление, което е било обложено с по-ниска акцизна ставка.

Името на Самуилов за последно се осветли покрай сделката с Общинска банка – банката беше продадена на регистрираното в Лихтенщайн дружество Novito Opportunities, където бизнесменът има най-голям дял. Точно това дружество придоби Общинска банка за сумата от 46 млн. лева, но Самуилов всъщност има дял с акции без право на глас в Novito Opportunities. А на 23 март тази година стана ясно, че "Инса ойл" иска да напусне Българската петролна и газова асоциация (БПГА), като УС на асоциацията официално обяви, че ще предложи това да стане на Общо събрание!

Интересен факт е, че газьолът, който се превозва към Белозем, идва от Варна, а не от Бургас, където „Инса ойл“ ползва кей и откъдето пътят е по-кратък. Ахчиева даде и пример с конкретен танкер, на име "Тети" - дошъл от Новорусийск. В газьола – 5000 тона, докаран от танкера, имало 0,38% сяра, което е над три пъти повече от нормата. Освен това – имало подадена заявка на влака да се натоварят 93 вагона, но реално са натоварени 89, казват от "Варна сторидж"! Оказва се, че една от трите композиции – трета, останала три денонощия (25 – 28 март) на шести коловоз на жп гара Варна, точно до ромския квартал "Максуда". Дали това е нарушение на режим "транзит" на композицията? Отговорът - композицията се е забавила заради липса на място в склада на "Инса ойл" и е охранявана, твърдят от дъщерна компания на превозвача "Булмаркет", като охраната е частна - от фирма "Спартак", но не и от митничари, а вагоните били преместени на седми коловоз след едно денонощие престой. А Агенция "Митници" не отчита пропуск, като уточнява, че първата композиция е престояла два дни, преди горивото да бъде отчетено през акцизната система БАЦИС, а втората и третата композиция - по един ден.

Преди да бъдат направени поправките в Закона за акцизите и данъчните складове, главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред парламента следното: "Гориво, което се разтоварва от танкер, се мери в склад под съответния режим, който се намира на 200 километра във вътрешността на страната, а дотам се превозва в цистерни. Какво се тегли и как се губи, никой не може да каже!

Всеки министър на финансите дава мило и драго по света да има война, да се повишат цените на петрола и да се попълнят приходите с ДДС

Това заяви депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро пред Нова телевизия. Димитров обаче беше категоричен, че оптимална...

Според специализирания сайт fuelo.net, от 26 април до 14 май бензин A95 в България е поскъпнал с 3,83% т.е. 8 стотинки на литър, а тенденцията е към поскъпване. При дизелът поскъпването е по-голямо – 4,29%, т.е. 9 стотинки на литър и отново тенденцията е към поскъпване. Средната цена на дизела вече 2,19 лева на литър, а на бензин A95 – 2,17 лева на литър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com