Трайчо Трайков: Нямам обяснение защо имаше само една оферта за Общинска банка

10870
Трайчо Трайков: Нямам обяснение защо имаше само една оферта за Общинска банка
Снимка: БГНЕС

Една от много важните в последно време сделки във финансовия сектор - за приватизацията на малко над две трети от капитала на Общинска банка (67.64), реално е почти приключила (бел. ред. - на 12 януари Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) и купувачът Novito Opportunities са подписали договор за продажба на акциите). Вече има подписан договор, но остават още някои процедури, които трябва да бъдат завършени. Това заяви в ексклузивно интервю за Actualno.com общинският съветник Трайчо Трайков, който беше инициатор за стартиране на процедурата. Поради някои интересни моменти в сделката – например този, че се яви само един кандидат за банката и то регистриран в Лихтенщайн, Actualno.com разговаря с г-н Трайков. Ето какво сподели той за сделката:

Г-н Трайков, Вие внесохте предложението за приватизация на Общинска банка и тази приватизация е факт. В качеството на общински съветник доволен ли сте от резултата?

Бях инициатор на това да се започне процедура т.е. да се възстанови процедурата за продажба на Общинска банка и продължавам да смятам, че това е принципно правилното решение – от гледна точка на Общината, на парите на хората от София и на банката. Тъй като заложихме критерии по процедурата, които бяха стриктни, но не дискриминационни към финансови инвеститори, се надявах да има по-голям интерес. Разочарован съм, че имаше само една оферта – нямам обяснение защо е така*. Това, естествено, не е оптималният вариант, въпреки че беше предложена цена, която отговаря на минималната, определена от оценителите (бел. ред. - Столична община поиска минимум 45,65 млн. лева, а Novito Opportunities даде 46 млн. лева). Няма как да смятаме, че това е идеалното положение. Затова не участвах в последното гласуване в Столичния общински съвет (СОС) по процедурата на сделката, заедно с другите трима общински съветници от ДСБ.

Според Вас какъв би бил оптималният вариант за добре реализирана продажба?

Когато си поставил минимална цена и тя е надвишена, въпросът за параметрите не е толкова крещящ. Но ми се искаше да има кандидати-стратегически инвеститори, каквито нямаше – имаше един-единствен кандидат.

Де факто новият собственик на банката е регистрираният в Лихтенщайн взаимен фонд Novito Opportunities, където най-голям дял има бизнесменът Георги Самуилов чрез фирмата си "Инса ойл". Притеснява ли ви, че български гражданин, който е избрал да мине през известната като офшорна зона държава Лихтенщайн, сега контролира Общинска банка?

Строго погледнато това е компания, чийто краен собственик е известен и деклариран. Не само това, но както се оказа от съобщенията на БНБ и инеститорите в Novito Opportunities са известни, въпреки че те нямат право на глас и реално не са собственици (бел. ред. - става въпрос, че „Инса ойл“ държи акции без право на глас в Novito Opportunities). Но аз самото разрешение на БНБ (бел. ред. - за сделката) не съм го виждал и затова съм направил стъпки то да ми бъде предоставено. 

В какъв срок очаквате отговор на БНБ?

При всички случаи преди приключването на договора. Процедурата още не е приключила в две посоки – първо, в комуникацията между СОАПИ и купувача по удовлетворяването на всички законови формалности и второ – от гледна точка на изисканото от БНБ разрешение.

ДСБ и "Да, България" се обявиха срещу процедурата по приватизация на Общинска банка, когато тя вече беше стартирана. Беше ли такава позицията на ДСБ, преди да внесете доклада за стартиране на процедурата?

В ДСБ бяха разделени мненията, определено*.

По отношение на стартиралото вече дело за продажбата на миноритарния държавен дял в EVN, по което Трайков, в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, е обвинен в безстопанственост, ощетила държавата за 20 млн. лева, общинският съветник коментира, че се надява делото бързо да стигне докрай, а не да потъне в дебрите на съдебната ни система, след като има десетина дати по процеса в следващите два месеца. Според Трайков, вчера (15 януари) не е бил даден ход на делото заради нередовно призоваване на един от обвиняемите – Любомир Евстатиев.

* Позицията на ДСБ относно Общинска банка

Actualno.com потърси за коментар и Демократи за Силна България. Позиция на партията беше представена от г-н Атанас Атанасов, председател на тъмносините.

Според лидера на ДСБ, още преди стартиране на процедурата за приватизация, софийският клон на партията се е обявил против. Това е станало през лятото на миналата година, когато се е разбрало, че има доклад за иницииране на процедурата (бел. ред. - реално подновяване). "При развитието на процеса установихме, че има непрозрачност, един-единствен участник и то без той да има някаква история в банковото дело. Затова взехме отново позиция "против" - били сме последователни от самото начало, защото подозирахме, че става въпрос за поредната порция, която Борисов раздава", уточни пред Actualno.com Атанасов.

На изрично наше питане дали в самото начало е имало и хора в ДСБ, подкрепящи старта на процедурата за приватизация на Общинска банка, председателят на партията отговори, че е имало "сериозен дебат, първо на принципна основа". "Като дясна партия не сме против приватизацията и имаше гласове, че трябва да се даде шанс, но тъй като разполагахме с непроверена информация, че се готви да се даде банката на определени хора, от самото начало застанахме на позиция против", обясни Атанасов. Той каза и, че детайлите кой е взел банката още не са ясни изцяло и "в някакъв смисъл "Инса ойл" са също подставени лица".

"Виждате каква схема се използва – през Лихтенщайн, за да се стигне до "Инса ойл". Защо трябваше да заблуждават обществото, че търсят стратегически купувач, при условие, че явно предварително е било решено къде ще отиде банката?! Процедурата е била филтрирана и прочистена", завърши председателят на ДСБ.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Държавните пари за храм "Св. Патриарх Евтимий" още ги няма: Иван Димитров и отец Лъчезар Попов (ВИДЕО)

Нищо няма да излезе от проверката за натиск върху Живко Коцев: Емануил Йорданов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Искрен Митев: Пеевски е ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" (ВИДЕО)

Кабинетът “Главчев“ няма да направи изборите честни: Стефан Софиянски в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю