Държавата няма да тегли заеми в следващите 3 години, заяви Стоянова

3195
Държавата няма да тегли заеми в следващите 3 години, заяви Стоянова
Снимка: БГНЕС

Държавата няма да тегли нови заеми през следващите 3 години, обяви в Пловдив председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси в 44-ото Народно събрание Менда Стоянова. В 3-годишната прогноза на правителството се предвижда постепенно намаляване на бюджетния дефицит до 0 през 2020 година, когато външният дълг на България трябва да спадне до 22% от БВП (брутния вътрешен продукт).

На 7 юли (петък) правителството е платило 2 милиарда лева от държавния дълг на страната, тъй като през този месец е падежът на кредита, емитиран през 2012 г. с лихва 4,25%. Заемът тогава е бил изтеглен от първия кабинет на премиера Бойко Борисов, за да се изплати борча, взет по времето на финансовия министър Милен Велчев.

Румен Гечев: Заемът от 200 млн. евро е кредитен капан за България

Този заем е кредитен капан за България, не е ясно какво ще е съотношението за използването на парите. Обявено е, че едната част ще са з...

С изплащането на тези 2 милиарда лева външният ни дълг вече е 11,5 млрд.лв. , като е спаднал от 25,9% на 24% спрямо БВП, пише "Труд". Парите за изплащането на двата милиарда са взети от фискалния резерв, възлизащ на 12,8 млрд.лв. Според тригодишната прогноза на правителството през 2020 г., когато отново има голям падеж, процентът на дълга трябва да се стопи до 22 % от БВП. В момента България е в топ 3 на държавите в Европейския съюз с най-нисък след Естония и Германия, декларира Менда Стоянова, която разкри, че средният дълг на ЕС е 86 на сто от БВП на страните от евросъюза.

Основната причина за намаляването на държавния ни дълг пък е икономическият ръст, който генерира нисък бюджетен дефицит, и през юни 2017 г. държавата ни има положително салдо от плюс 1,7 млрд.лв. Приходите към юни 2017 г. спрямо същия период на 2016 г. са с 1,35 млрд. лв. повече, което се дължи на повишената събираемост на приходните агенции и резултатите от законодателните промени, приети през миналата година.

През 2016 г. ръстът на родната икономика е 3,6%, а според прогнозите на Световната банка през тази година може да достигне и надхвърли дори 4%, каза още председателят на бюджетната комисия в 44-ото Народно събрание. Менда Стоянова се похвали още, че средната работна заплата у нас е скочила с 9,8% и вече е 1068 лева, а безработицата е спаднала под 7%. „Всичко това се дължи на факта, че в България има политическа, икономическа и фискална стабилност, предвидима и постоянна данъчна политика и непрекъснатите усилия от страна на правителството за подобряване на бизнес средата”, изтъкна Менда Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика