Държавата няма статистика колко българи е върнала с писмата си

2969
Държавата няма статистика колко българи е върнала с писмата си
Снимка: Thinkstock

Държавната агенция на българите в чужбина (ДАБЧ) праща писма на емигранти, като ги кани да се върнат обратно в България. С писмата всъщност се предлага работа в България, като те са адресирани до наши сънародници според потребностите на бизнеса, който си търси работна ръка – например към Франция се адресират писма с работни места, за които трябва френски език. Ако има интерес, се организира среща.

Общо казано е, че пращаме писма – говорим по телефона, по скайп, пращаме имейли, заяви Ива Крумова от ДАБЧ, която е кадър на "Обединени патриоти". Тя се похвали, че в Костинброд дошли на работа 40 души от Западните покрайнини в Сърбия. Всъщност с тези думи Крумова призна, че държавата се цели в етнически български общности, които живеят в държави с по-нисък стандарт от българския. Тя, обаче, увери, че държавата работи и със Западна Европа.

19% от трудоспособното население в Румъния и 12% от това в България работят в чужбина

Над 19% от трудоспособното население на Румъния на възраст между 20 и 64 години работи в някоя от страните-членки на Европейския съюз...

"Опитваме се – знаем, че малка част се връщат", коментира Крумова. Тя разказа, че в България се връщали и хора, които имат имоти. Друг аргумент от икономическа гледна точка за завръщане е, че в България с по-малка заплата имаш по-големи покупателни способности. Статистика обаче колко българи са се завърнали няма, по думите на председателя на ДАБЧ Петър Харалампиев. "Времето ще покаже” – така Крумова отговори на въпрос как ще стане ясно дали усилията на ДАБЧ дават резултат.

В свой репортаж Нова телевизия представи историята на семейство, което живяло в Испания няколко години и се върнало тук, тъй като щяло да има близнаци. Жената – Валя, емигрирала, защото била блъсната на пешеходна пътека от депутатски син и в крайна сметка нямало виновен за случилото се. Но когато забременяла, взели решение с мъжа си да се върнат. Семейството е причината, която ни върна, казва жената, но изброява всички познати неща, които не са наред т.е. си остават все същите.

По данни на "Отворено общество", около 1,1 млн. българи живеят в чужбина. Средно всяка година България бива напусната от по 25 000 души – през последните 5 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика