Държавата планира такси за преминаване по мостове и тунели

6405
Държавата планира такси за преминаване по мостове и тунели
Снимка: БГНЕС/МРРБ

За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси. Това предвижда нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Досега в България такива такси не са налагани. Предвижда се и ред, по който да се плащат таксите за път, отдаден на концесия. У нас такива пътища няма, но имаше спорадични заявки за интерес от потенциални кандидат-инвеститори.

Държавата готви въвеждане на екотакса и за дрехите

Министерството на околната среда и водите планира въвеждането на продуктова такса за облека и текстилни изделия. Това стана ясно от съо...

Не е ясно какви ще са таксите, но те ще могат да се плащат в левове или в евро - за регистрираните в чужбина превозни средства, пише вестник "Сега".

От налозите ще са освободени автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително заплащане няма да се дължи, ако вече има тол такса. Плащането на таксата ще става на контролно-пропускателни пунктове преди или след преминаване по съоръжението и ще се дава платежно, гласи още наредбата.

Платените съоръжения ще бъдат посочени в приет с решение на правителството списък. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) дават да се разбере, че става дума за бъдещи обекти. Такива са тунелите под проходите "Шипка" и "Петрохан". Заговори се и за евентуални нови трети и четвърти мост над река Дунав към Румъния. В момента се плаща за преминаване и на двата съществуващи моста - при Русе и при Видин. От Пътната агенция успокоиха, че съоръженията по магистралите няма да бъдат платени, тъй като за тях ще важат тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера. До момента у нас няма пътища на концесия. Имаше запитвания от фирми от Далечния изток за евентуално тяхно участие в пътното строителство у нас, без да се стигне до по-конкретна информация.

Данните за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.

Минимум 165 млн. лв. са нужни за ремонт на тунелите

Минимум 165 млн. лв. ще са нужни за ремонт на тунелите. Това се разбира от писмен отговор на бившия вече министър на регионалното раз...

Фирмите, които искат да изградят и експлоатират търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, както и рекламни съоръжения, също ще трябва да плащат такса.

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуването, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата. Пътната агенция ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Смесената електронна система влиза в сила от 1 януари 2019 г., когато хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни винетки за леки автомобили. Цените им остават без промяна. Електронни винетки ще плащат и превозните средства с тегло над 3.5 т до 16 август 2019 г., след което те ще дължат само тол такса. Предвижда се и така наречената уикенд винетка. Тя ще е с цена от 10 лева и ще важи от 12 часа в петък до 23.59 часа в неделя.

Електронната система за тол таксуване се изгражда от австрийския консорциум "КАПШ Трафик Солюшънс" за 180 млн. лева (с ДДС). Според условията на поръчката изпълнителят поема всички разходи, а като заработи системата, ще си върне инвестицията от постъпващите пътни такси. Въпреки че управляващите уверяваха, че бюджетът няма да дава допълнително средства, в края на юли правителството реши да отпусне на АПИ 180 млн. лева за тол системата.

28 са постъпилите оферти за строежа на тунел "Железница"

28 са постъпилите оферти в откритата процедура за „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Туне...

Ремонтите по пътищата

Блокадите по двете основни магистрали - "Хемус" и "Тракия" - ще продължат още дълго време. 

АПИ вече избра фирмите, които ще изработят техническите проекти за ремонт на тунелите „Топли дол“ на „Хемус“ и „Траянови врата“ на „Тракия“. Стойността на договора за проектиране на тунел „Топли дол“ е 333 408 лв. с ДДС. Изпълнител ще бъде „Пътпроект“ ЕООД. Проектът за „Траянови врата“ ще бъде изработен от Обединение „Свеко-Трансконсулт 22“, за 407 100 лв. с ДДС. Срокът за изработването и на двата проекта е 150 дни.

Започва и строежът на пътя между граничния пункт "Калотина" и Драгоман. Отсечката е с дължина 14.5 км, а стойността на договора е 137 491 883 лв. без ДДС. Изпълнител ще е "СТРАБАГ БПА" ДЗЗД . Предвижда се пътят да е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Ще бъдат построени 10 големи съоръжения, две от които ще са при пътните възли "Калотина" и "Драгоман". Срокът за изпълнение на поръчката е 852 календарни дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика