X
 
 

ЕК ни даде два пъти по-малко от поисканите пари за проучване за газов хъб

1002 2
photo of ЕК ни даде два пъти по-малко от поисканите пари за проучване за газов хъб
Снимка: БНР
Европейската комисия одобри отпускането на средства за проучването на възможностите за обособяването на газов разпределителен център в България. Проектът е познат и като "Газов хъб Балкан". Комисията одобрява осигуряването на до 920 500 евро за това проучване, които ще бъдат получени от "Булгартрансгаз" ЕАД.

Одобрената сума е близо два пъти по-малка от поисканата. Миналият ноември държавният газов оператор "Булгартрансгаз" кандидатства за финансиране от 2 млн. евро за изготвянето на предпроектното проучване по икономическите и техническите параметри.

Борисов: Готови сме с предложение за пренос на 15 милиарда кубически метра газ през "Балкан"

България е готова с предложение за пренос на 15 милиарда кубически метра газ през газоразпределителен център "Балкан". Това заяви преми...

Идеята за хъба възникна няколко дни след като руският президент Владимир Путин обяви прекратяването на проект за газопровода "Южен поток" в края на 2014 г. След това българските власти потърсиха помощта на Европейската комисия в страната да бъде изградена търговска платформа, на която да се търгува газ за целия регионален пазар. Хъбът беше кръстен "Балкан", макар че официалното му наименование да е "Югоизточен европейски газов концентратор".  

Новината беше потвърдена и от бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в централата на ГЕРБ. По думите ѝ "Булгартрансгаз" може да получи и до 182 000 евро за изясняване на нуждите от осъвременяване на газопреносната система край Вълчи дол, област Варна.

Общо днес комисията и държавите от ЕС са одобрили отпускането на 444 милиона евро за 18 проекта за подобряването на системите за пренос на енергия.

Руски зам.-министър: България плаща по-голямата част от дълга за "Белене" до края на годината

България ще плати по-голямата част от дълга си по АЕЦ „Белене“ до края на годината. Това заяви пред ТАСС първият заместник-...

Седем от подкрепените проекти са на стойност 176 милиона евро и са в областта на производството и преноса на ток, 10 проекта на обща стойност 228 милиона евро са в областта на преноса на газ, а един проект получава 40 милиона евро и е свързан с обособяването на високотехнологична енергопреносна мрежа.

От всички тези проекти пет са свързани със строителни дейности на стойност 350 милиона евро, а 13 са за проучвания за общо 94 милиона евро.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ИСТИНАТА 2 ИСТИНАТА преди 1 година Профил на трол?
    Бащата : "Бойко е алчен за пари и власт" .
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    И ГЕЙРОПЕЙЦИТЕ НАЙ-НАКРАЯ СХВАНАХА С КАКВА ТИКВА СИ ИМАТ РАБОТА И ПОЧНАХА ДА Му РЕЖАТ КИНТИТЕ НАПОЛОВИНА! КАТО ИЗРИТАТ И БАБА МУ МУРКЕЛ НЕМА ДА ВИДИ И 1 ЕВРО! ГЕйРБ И БОКО НА БОКЛУКА!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Хиляди в Битоля се стекоха на протеста н...

Хиляди стекоха на протестния марш на ВМРО ДПМНЕ в македонския град Битоля, където повечето от гражданите са избиратели и членове на таз...

missing image
Партия "Синьо единство" се разпусна

Партия "Синьо единство", която беше основана от настоящия посланик в Турция, бивш външен министър и евродепутат – Надежда Неински...