ЕК очаква по-значителен спад на безработицата у нас през 2015 г.

6689
ЕК очаква по-значителен спад на безработицата у нас през 2015 г.
Снимка: Gettyimages

Българската икономика ще нарасне с 1%, а безработицата ще падне до 10,4% през 2015 г. Това се казва в публикуваната днес "пролетна" прогноза на Европейската комисия (ЕК), предаде Expert.bg.

Това е по-добра от предишната прогноза на Комисията от февруари, когато се очакваше растеж от 0,8% на българската икономика за тази година. Тогава се прогнозираше, че безработицата ще бъде по-голяма - в рамките на 10,9% за 2015 г.

През 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с 1,7%, а безработицата беше 11,4%.

През 2016 г. ЕК очаква икономиката ни да нарасне с 1,3%. Същевременно през следващата година безработицата ще падне до 9,8%, се казва в прогнозата на Комисията.

Според ЕК през тази година ще имаме дефлация в рамките на -0,5% или България ще регистрира дефлация за втора поредна година (-1,6% за 2014 г.). През 2016 г. страната ни ще успее да излезе от дефлационната спирала и да регистрира инфлация от 1%, смятат от ЕК.

Комисията прогнозира значително повишение на държавния дълг от 18,3% от брутния вътрешен продукт през 2013 г. до около 27,6% от БВП в края на миналата година. Като причина се посочва оказаната държавна подкрепа за финансовия сектор в България и нарастващия бюджетен дефицит. Според ЕК държавният дълг ще нарасне до 29,8% от БВП през тази година и до 31,2% от БВП в края на следващата година.

Според ЕК прогнозирано забавяне в публичните инвестиции и продължаващата слабост на инвестициите в частния сектор може да повлияят негативно на перспективите за икономическия растеж на нашата страна.

Какво каза ЕК за европейската икономика и кои са факторите за растеж може да прочетете в Expert.bg.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com