ЕК одобри 200 млн. лв. за подпомагане на малкия и средния бизнес в България

5586
ЕК одобри 200 млн. лв. за подпомагане на малкия и средния бизнес в България
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия (ЕК) прие днес оперативна програма на стойност 102 млн. евро (около 200 млн. лв.) от Европейския фонд за регионално развитие, за да подпомогне конкурентноспоспобността на българските малки и средни предприятия (МСП) чрез увеличен достъп до финансиране, съобщават от ЕК.

Инвестициите в рамките на програмата, които ще са под формата на банкови гаранции, се очаква да генерират между 400 и 600 млн. евро нови заеми за малките и средни фирми благодарение на лостовия ефект на частното финансиране.

Планът "Юнкер" ще се представи и пред Азия, България е извън него

Амбициозният план за стратегически инвестиции на настоящата Европейска комисия, познат като Плана “Юнкер”, ще бъде представ...

Програмата за България е част от по-широката инициатива на Европейската комисия, която цели да насърчи страните членки да удвоят използването на финансовите инструменти в рамките на Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 година и съгласно инвестиционния план на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Т. нар. план "Юнкер" цели мобилизирането на инвестиции в рамките на най-малко 315 млрд. евро в реалната икономика за следващите 3 години. През юни инвестиционният план, който ще бъде задвижен от Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI), беше одобрен от Европейския парламент. Припомняме, че България участва с 100 млн. евро за проекти, финансирани от Европейския фонд за стратегически инвестиции. Приносът ще е чрез съфинансиране на одобрени проекти от Българската банка за развитие.

"Средствата ще помогнат развиване на техния бизнес, достъп до нови пазари и ще създад нови работни места. Каня ги да бъдат активини и да използват еврофинансирането за осигуряване на по-добър живот за тях и техните семейства“, посочва Георгиева в официалното съобщение на Европейската комисия.

Инициативата за МСП, приета днес в България, ще подпомогне старт-ъпи и малки бизнеси от София до Варна, каза от своя страна заместник-председателят Юрки Катайнен, отговарящ за заетостта, икономическия растеж, инвестиции и конкурентоспособност. „Искаме страните членки да използва европейското финансиране по нови и креативни начини и точно това България прав. След Испания, Малта и България ние искаме още държави членки да се присъединят“, каза Катайнен.

България е третата страна от ЕС, след Испания и Малта, която приема инвестиционната програма. Малките и средни предприятия в страната ше могат да се възползват от първите кредити по програмата в началото на 2016 година.

На България ѝ трябва инвестиционен план, подобен на Плана „Юнкер“

Необходимо е България да изработи свой инвестиционен план, подобен на Плана “Юнкер”, който да мобилизира публични и частни ...

Инициативата за МСП е съвместна програма на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд и не се нуждае от национално или регионално съфинансиране.

В България МСП отговарят за 76% от заетостта и 61% от добавената стойност. Страната ни е една от държавите с най-голям дял на малки и средни компании, което показва, че достъпът до финансиране е една от най-големите им притеснения. Сегашната програма има за цел да надгради успеха на финансовия инструмент JEREMIE за програмния период 2007-2013 година и да доведе до иновативна промяна за използване на европейските фондове, комбинирайки ги с бюджета на ЕС и фондовете и гаранциите на ЕИБ, обясняват от ЕК.

България ще пренасочи част от еврофинансирането, предназначено за гаранции по ОП „Иновации и конкурентноспособност“, и ще го канализира в рамките на инициативата за МСП под формата на нелимитирани гаранции към банки и други финансови институции. Тези гаранции ще покриват портфолио от заеми за МСП за стартирането на първи рискови проекти. Инициативата има за цел осигуряването на по-добри кредитни условия за българските МСП и постигането на по-добър лостов ефект в сравнение с традиционните грантове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика