Експерти: Държавата се готви да даде 840 млн. лева за бавни влакове

6004
Експерти: Държавата се готви да даде 840 млн. лева за бавни влакове
Снимка: БГНЕС

Подвижният състав на БДЖ умишлено се унищожава и разграбва. Това обявиха експерти от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

На пресконференция днес (5 юли) те обявиха, че със свое решение правителството планира да инвестира 840 млн. лева през следващите 10 години за доставка на 42 броя пътнически влака със скорост от само 160 км/ч.

Правителството даде 104 млн. лв. на БДЖ

Холдинг БДЖ получи близо 104 млн. лв. финансова помощ, за да погаси задължения към облигационери, решиха министрите днес. Закъсалата ж...

Веселин Кирев от инициативата обясни, че това е в пълна противоположност на това, което правят страните в Европа. "В страните от ЕС масово са изградени или се изграждат високоскоростни мрежи за над 250 км/ч, а в редица държави по света скоростта е от 400 до рекордните 605 км/ч", заяви той.

На пресконференцията стана ясно, че от 2007 г. досега са изразходвани около 3.8 млрд. лева за подмяна на железопътната инфраструктурата. Предвиждат се още 13 млрд. лева инвестиции съгласно одобрената Интегрирана транспортна Стратегия 2030.

Повече от година се подготвя тържна документация за подновяване на подвижния състав, който да отговаря на модернизираната инфраструктура. Подготвените параметри на обществената поръчка са базирани на направен анализ от университетски преподаватели и специалисти от бранша.

"Изненадващо, буквално в последните дни, преди очакваното обявяване на обществената поръчка, се появява информация за промяна на базови параметри, които обезсмислят идеята за модернизиране на пътническите влакове и навеждат на мисълта, че отново търгът се подготвя за предварително определен печеливш участник, в ущърб на обществения интерес на българския данъкоплатец", обяви Кирев.

БДЖ се споразумя с банките кредитори и спря продажбата на активи

Българските държавни железници (БДЖ) са постигнали договорка за подписване на споразумение с банките кредитори по Втори облигационен за...

По думите му доставката на нов подвижен състав, поддържащ скорост от до 160 км/ч, е напълно неадекватна на съвременните транспортни реалности, при положение че в нормалния свят влаковете за 250 км/ч се смятат за конвенционални.

Той поставя и въпроса защо БДЖ е решило да купува къси влакове с до 230 места, при положение, че бъдещето е на екологичния и насърчаван от ЕС жп транспорт, а не на изхвърляните вредни емисии на автобусите.

Според експертите предвижданите 42 пътнически влака, които трябва да влязат в БДЖ след около 7 години и ще се експлоатират в следващите 30 години, още отсега са морално остарели. "С подобни параметри у нас се движат пътнически вагони, произведени в далечната 1974 г.", посочват те. Според тях това означава, че изразходваните вече над 3,8 млрд. лв. за модернизацията на жп инфраструктурата са пари, дадени напразно. "Заменените параметри ще се отразят пагубно върху цялото обществео, ще засегнат силно основни икономически браншове, ще изолират българия от високоскоростни мрежи на редица европейкски страни, както и на съседни държави като Турция, Гърция и Румъния", категорични са от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт и Българската търговско-промишлена палата. 

Те заявиха, че това, което се случва в момента, е като държавата да простои магистрали за 140 км/ч, но да приеме закон за ограничение на скоростта до 90к м/ч.

На днешното събитие стана ясно, че председателят на БТПП Цветан Симеонов вчера е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, с което го информира за променените условия на обществената поръчка.

Недостиг в БДЖ на спални места за Бургас и Варна

В началото на активния летен сезон има дефицит със спалните места на БДЖ, показва репортаж на БНТ. Причината е недостиг на спални ваго...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика