Експерти: Имотен балон няма, цените скоро ще достигнат точката на равновесие

6432
Експерти: Имотен балон няма, цените скоро ще достигнат точката на равновесие
Снимка: БГНЕС

Няма балон на пазара на недвижими имоти, а цените скоро ще достигнат точката на равновесие – търсенето ще бъде изравнено с предлагането. Такива изводи направиха от Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) на пресконференция в столицата.

Експертите очакват тази година ръстът на цените да се забави – ако през последните години той е бил между 8 и 10 %, сега ще се движи между 4 и 8 на сто. В София, както и в Пловдив, Стара Загора и Русе, се наблюдава лек спад на продажбите, но трябва да се има предвид, че в момента много имоти се продават „на зелено“ и те още не са част от статистиката на Агенцията по вписванията.

Мол "Сердика" става собственост на южноафриканци

Предстои най-крупната сделка на пазара за недвижими имоти в България. Южноафриканският фонд NEPI ще плати за софийския мол "Сердика ц...

През 2016 г. в България са сключени 250 000 имотни сделки, като 9% от тях са били в София. Ако се направи сравнение със ситуацията от преди 10 г., настоящите данни говорят за сериозен спад.

„Не може да се говори за имотен балон. Това е естествен цикъл, през който преминава пазарът“, заяви Ирена Перфанова, председател на УС на НСНИ.

По думите ѝ в центъра на София имотите вървят около 900 – 1500 евро за кв.м, но има и такива по 2000 евро за кв. м. В южните райони средната стойност е 1000 евро за кв.м, а в комплексите – 700 – 900 евро. Колко време ще престои един имот на пазара зависи от това дали още в началото му е поставена адекватна цена. Периодът обикновено е между една седмица и един месец. Има обаче и продажби, които се осъществяват за 24 часа.

Доходност от наеми

Руснаците се интересуват по-малко от имотите ни, но стабилно влияят на икономиката ни

В период от почти две години насам руснаците, които искат да си купят имот в България, са намалели три пъти. Става въпрос за времето от...

Все по-често българинът купува имот с намерението да го отдава под наем. Доходността от този тип инвестиция е средно 5 – 6% на година, стана ясно от данните на сдружението. Конкретни примери бяха дадени с различни райони в София. Ако купите 2-стаен апартамент в „Младост“ за средна цена 70 000 евро и го дадете под наем за стандартните за квартала 330 – 340 евро на месец, то ще имате годишна доходност от 5,6% и ще си върнете парите за 17 години. В „Люлин“, където наемите са по-ниски, доходността е около 5,4%, а възвърщаемостта – 18 г. В престижния „Лозенец“ апартаментите се продават средно по 95 – 100 000 евро, а наемите вървят по 400 – 450 евро. Доходността на имот там е към 5,25%, а възвръщаемостта – 19 години. Тези стойности обаче са приблизителни и зависят от това за какво строителство става въпрос, каква е локацията и т.н. При луксозните имоти доходността е малко по-висока, а при офисите тя може да достигне дори 8 на сто.

Как да разпознете фалшива обява

Напоследък все по-често купувачите биват подвеждани от фалшиви обяви в интернет, особено в сегмента на наемите. Трудно е да се разпознае такава обява, но все пак има няколко индикатора, заявиха експертите. Когато малка брокерска фирма е публикувала голям брой оферти, има шанс част от тях да са нереални. Също така ако еднакви снимки се повтарят в различни обяви; ако е написано, че имотът е на висок етаж, а от снимката се вижда тревата долу и ако има надпис „Само за частни лица“, трябва да се усъмните в офертата.

За какво да внимавате при тегленето на жилищен кредит и как вървят имотите по морето прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика