Ето как ще си сътрудничат Министерството на финансите и Сметната палата

1591
Ето как ще си сътрудничат Министерството на финансите и Сметната палата
Снимка: ПЦ на МФ

Министърът на финансите Валери Белчев и председателят на Сметната палата Цветан Цветков подписаха ново споразумение за сътрудничество, с което се укрепват и развиват взаимодействието, координацията и информираността между Министерството на финансите (МФ), включително Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз” (ИАОСЕС) и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), и върховната одитна институция по отношение на техните функции.

„Много се радвам, че сключваме това споразумение, защото е важно институциите да си сътрудничат, да работим с една обща цел – правилното разходване на публичните средства, независимо дали са национални или европейски. Част сме от един организъм и днешното споразумение е знаково, защото илюстрира нашата готовност и зрялост да работим заедно. Вярвам, че оттук нататък синхронът ни ще бъде все по-добър“, заяви по време на церемонията по подписването министър Белчев.

Валери Белчев не очаква инфлационен шок до края на 2021 г.

Инфлационен шок до края на годината не очаквам, цените на енергията по-скоро могат да се отразят на следващата година. Това заяви минис...

„Ние от Сметната палата също сме изключително доволни, защото целта на този документ е да разчупим официалните рамки на междуведомствено сътрудничество и да го осъществяваме по-активно на оперативно ниво. Заедно да търсим решение на казуси, възникнали при осъществения контрол и да имаме общи становища по тях. С анализа на големите бази данни и електронния обмен на информация ще укрепим взаимодействието си в дигиталния свят. Вярвам, че ще изпълним със съдържание думата „синергия“, като постигнем много по-високо качество на одитите и на инспекциите“, допълни Цветан Цветков, председател на Сметната палата. 

Важна цел, която се преследва с новото споразумение, е да се намали тежестта върху проверяваните организации и звена чрез свеждане до възможния минимум на съвпадението в обхвата и времето на извършване на контрола от агенциите и одитите на Сметната палата.

Документът предвижда оперативен обмен на информация и възможност за иницииране на обсъждания между Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция по възникнали въпроси, свързани с проверени от тях процедури за възлагане на обществени поръчки, както и създаване и поддържане на бази от данни за тях.

Урежда се взаимодействието между Министерството на финансите и върховната одитна институция при осигуряването на достъп до файлове с отчетни данни от първостепенните разпоредители с бюджет в част от модулите на информационната система, администрирана от МФ. Достъпът до информационните масиви ще осигури възможност на одиторите за преглед, анализ и съхранение на файлове с информация, необходима за изпълнението на одитни задачи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...