Ето по каква схема Булгаргаз ще връща надвзети средства

4516
Ето по каква схема Булгаргаз ще връща надвзети средства
Снимка: БГНЕС

Депутатите днес заседават извънредно, за да приемат промените в Закона за енергетиката.

Поправките в закона се отнасят за около 150 млн. лв., които „Газпром Експорт“ върна на „Булгаргаз“, заради договорена промяна във формулата за цените със задна дата от 5 август миналата година. Тя понижи цената средно с 40%. Парите са по сметките на "Булгаргаз", а компанията е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) предложение за промени на цените със задна дата от април миналата година до 31 март тази година.

Енергийната комисия одобри окончателно връщането на парите за парно и газ

Енергийната парламентарна комисия прие на второ четене промените в Закона за енергетиката, които позволяват да се върнат парите, надпла...

Промените предвиждат КЕВР да определи нови цени на газа и на парното, както и на електроенергията, произведена от топлофикациите, със задна дата за всеки от 8-те месеца от 5 август 2019 г. до 31 март 2020-а. 20 дни след решението на КЕВР „Булгаргаз“ изчислява сумите за възстановяване по новите цени за стария период, след което сключва споразумения с топлофикациите, и газоразпределителните дружества.

Както и с индустриалните си клиенти за срока до 31 декември 2019 година. 14 дни след подписване на споразумението газовият обществен доставчик възстановява парите. В едномесечен срок след превеждане на сумите газоразпределителните дружества и топлофикациите изчисляват какво има да връщат на крайните си клиенти, най-вече домакинства.

Сумите се приспадат еднократно от сметката за месеца, в който е изчислена разликата за домакинствата на газ, както и за тези на парно, но ако имат едномесечен отчет. Ако сумата за връщане е по-голяма от сметката, приспадането продължава от следващата до изчерпването й. Колко е приспаднато от сметката се записва в отделен ред.

За клиентите на парно, които са на годишен реален отчет, приспадането на парите ще е от изравнителната сметка. Спорът на първо четене, както и дебатът сега беше, че параграф 4 на промените в закона, изключва от връщането на парите за бизнеса, който е сключил договор по свободно договорени цени, както и борсовите сделки. Тъй като свободният пазар на газа действа от 1 януари, 2020 година, това не позволява фирмите да си получат надплатените суми от началото на годината до 31 март, които са около 45 млн. лева.

На комисия депутатите от различните парламентарни групи бяха почти единодушни.

Политически дебати за енергетиката без яснота кога и как ще бъдат върнати надвзети пари

„Никога не сме се опитвали да печелим политически дивиденти". Този израз използваха управляващи и опозиция по време на дебата по ...

"Със законопроекта задължаваме КЕВР всеки един месец, след 5 август, да излезе с ценовите решения на база искането на "Булгаргаз", които е предоставил на КЕВР", уточни Николов и добави, че така "Булгаргаз" ще знае на кого колко да връща.

Валентин Николов уточни, че първо ще се връща надвзетото на дружествата с регулирани цени - газоразпределителни дружества и топлофикациите - до 31 март 2020 г., а на второ място ще са тези фирми, които като клиенти са получили синьото гориво до 31 декември 2019-а година.

По думите на председателя на енергийната комисия в парламента "Булгаргаз" вече е предоставил на КЕВР разчетите си за минал период и вече са започнали изчисленията колко пари да бъдат върнати на крайните клиенти.

"Всеки един клиент трябва да бъде известен какви пари има да получава от съответното дружество. След това с първата сметка трябва да приключи прихващането на парите. Ако това не е достатъчно - с всяка следваща сметка ще се прихваща още, докато приключи съответното компенсиране", посочи Николов.

Пари на ръка ще се дават само на онези клиенти, които вече не са абонати на Топлофикация, но са ползвали парно в по-ранен период.

"Булгаргаз" иска ново поевтиняване на газа и през май

Намаление от 6,67% на цената на газа за месец май предлага държавната компания "Булгаргаз". Това значи 1,68 лева по-евтино на мегаватча...

Според председателя на парламентарната енергийна комисия след два месеца вече всеки трябва да знае каква сума ще му бъде възстановена. Той уточни, че заради задълженията, които Топлофикация София има към "Булгаргаз", има два варианта - или "Булгаргаз" да върне парите на столичната топлофикация, или да ги приспадне от дължимите суми.

"Второто би влошило паричния поток на Топлофикация София, защото от една страна няма да получи пари, а трябва да връща на клиентите си пари. Второ - защото Топлофикация е надвзела на своите клиенти заради топлата зима", завърши Николов, цитиран от БНР.

Атанас Костадинов от БСП посочи, че по негови сметки се падат по около 10 лв. месечно да бъдат върнати на домакинство. По думите му, приоритет трябва да е 150-те милиона лв. /които трябва да възстанови руската компания/ да бъдат насочени по-скоро към изграждането на газопреносни мрежи и разширяване на капацитета на няколко газохранилища у нас. Благородно е да върнем на всеки потребител, но като държавници, парламент, можеше да помислим по-прецизно и да разширим този обхват, подчерта Костадинов. Той очаква да бъдат заведени и доста дела.

Знам, че ще има ощетени субекти, защото не са търгували с "Булгаргаз" през този период, а се търсили други алтернативи, но това са възможните компенсации за крайните потребители, обясни председателят на енергийната комисия Валентин Николов. За "Топлофикация"-София той посочи, че на дружеството трябва да бъдат възстановени приблизително около 40 млн. лв., което означава, че на абонат се пада да получи средно по 60-70 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика