Горанов отстъпи от някои искания за втората пенсия

928
Горанов отстъпи от някои искания за втората пенсия
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов реши да отстъпи относно някои от предложенията си за промяна на Кодекса за социално осигуряване. Предложенията касаят изплащането на т.нар. втора пенсия. Горанов отстъпва по отношение на начина на изплащане на индивидуалните партиди.

Припомняме, че Министерството на финансите предложи сериозна реформа на втория пенсионен стълб - бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове да са пожизнени, но да се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените.

Днес министърът обяви, че оттегля спорната точка и прехвърля на социалните партньори от Националния съвет за тристранно сътрудничество решението за фазата на изплащане на втора пенсия.

Останалите предложения на финансовото министерство за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), които засягат пенсионните фондове, ще бъдат внесени в сегашния им вид в Министерския съвет. Това каза самият Горанов на пресконференция в сградата на Министерството на финансите.

Горанов каза, че причина за решението му е нуждата от по-широко обсъждане на спорната тема. Той заяви, че в момента не е готов да поеме отговорност кое е най-правилното решение по фазата на изплащане.

Министърът уточни, че се е отказал и от възможността за запазване на собствеността върху част от натрупаните средства, при условие, че частта от от средствата, предназначени за пенсия, позволява отпускането ѝ в размер най-малко равен на размера на социалната пенсия за старост.

Въпреки подкрепата на асоциацията на пенсионните дружества ще отпадне и възможността при инвалидност над 89,99% осигуреното лице да може по свой избор да получи еднократно или разсрочени всичките си средства.

Според пенсионните фондове статистиката на средните суми в индивидуалните партиди не е важна

Kаква е средната сума в индивидуалните партиди в частните пенсионни фондове - на този въпрос не беше даден отговор и днес, на пресконфе...

Горанов съобщи днес още, че финансовото министерство завишава изискванията към дейността на пенсионно-осигурителните дружества.

Тези, които ще изплащат пожизнени и срочни пенсии ще трябва да имат капитал от 7,4 млн. лв. Запазва се и досегашното изискване за капитал в размер на 5 милиона лева за дружества, които ще управляват средства от осигурителните вноски и ще изплащат срочни пенсии с променлив характер.

Завишават се и изискванията към членовете на управителните и контролните органи на пенсионните дружества. Развиват се задълженията за управителните и контролните органи. Доразвива се режимът за придобиване на квалифицирано акционерно участие в капитала на дружество.

Дава се нова възможност за инвестиране - в дългови ценни книжа, издадени от международни финансови институции до 10 % от активите на фонда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com