Хем по-бедни, хем с повече данъци и осигуровки от много богати държави

3041
Хем по-бедни, хем с повече данъци и осигуровки от много богати държави
Снимка: iStock/Guliver

В България внасяме повече осигуровки и данъци, отколкото в много по-богари държави, с по-висок жизнен стандарт. Това показва доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), в която членуват страните с развити икономики. Припомняме, че България все още се води за държава с развиваща се икономика.

В доклада, който излезе миналата седмица, България логично не присъства точно защото е страна с развиваща се, а не развита икономика. Но според информация, цитирана от в. "Сега", у нас отчисленията за данък върху доходите и различните видове осигуровки достигат 41.40%. За ставнение в страните от ОИСР през 2016 година средното ниво е 36%. От отчисленията и осигуровките в България 23,34% са за сметка на наемния работник - 13,34 % осигуровки и 10% данък върху общия доход, а останалите 18,36% са осигуровките, които плаща работодателят.

По-висока минимална заплата - повече тежест за осигуровките

Заради увеличението на минималната работна заплата до 420 лева т.е. с 40 лева, минималните осигурителни прагове вече нарастват със сред...

С настоящия дял облагането на труда в България е по-високо, отколкото в Гърция, Испания, Естония и Полша, а далеч зад нас са богати държави като Люксембург, САЩ, Канада, Великобритания. В Швейцария например удръжките от заплатата на един несемеен работещ без деца са близо два пъти по-ниски от България - 21,8%.

Най-високо е данъчното облагане на доходите в Белгия, Германия, Унгария, Франция, Италия и Австрия. За несемеен работещ без деца удръжките в тези държави надхвърлят 45% от заплатата. Най-ниски данъци - под 20%, плащат в Мексико и Чили.

Когато се включат данъчните облекчения за работещи родители с деца, средният процент на удръжките в страните от ОИСР пада от 36% на 26,6%. Франция е държавата с най-неблагоприятно данъчно облагане на семействата с две деца - 40% от доходите, следвана от Финландия, Белгия, Италия. На другия край на скалата е Нова Зеландия, където след данъчни отстъпки заплатите на родителите с две деца се облагат само с 6,2%.

У нас отстъпките за работещи родители са повече от скромни - за доходите от 2016 г. се дава възможност годишните данъчни основи само на единия родител да се намалят с 200 лв. - при едно непълнолетно дете, с 400 лв. - при две деца, и 600 лв. - при три и повече ненавършили пълнолетие деца. В Швейцария например семейства с две деца плащат данъци върху доходите си в размер едва на 9.1%, става ясно от доклада на ОИСР.

Българският бизнес - най-обременен от общуване с чиновници в ЕС

В България може и да се гордеем с най-ниския корпоративен данък в Европа, но се оказва, че разправиите за бизнеса с администрацията са ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика