X
 
 

Хем по-бедни, хем с повече данъци и осигуровки от много богати държави

1219 1
photo of Хем по-бедни, хем с повече данъци и осигуровки от много богати държави
Снимка: iStock/Guliver
В България внасяме повече осигуровки и данъци, отколкото в много по-богари държави, с по-висок жизнен стандарт. Това показва доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), в която членуват страните с развити икономики. Припомняме, че България все още се води за държава с развиваща се икономика.

В доклада, който излезе миналата седмица, България логично не присъства точно защото е страна с развиваща се, а не развита икономика. Но според информация, цитирана от в. "Сега", у нас отчисленията за данък върху доходите и различните видове осигуровки достигат 41.40%. За ставнение в страните от ОИСР през 2016 година средното ниво е 36%. От отчисленията и осигуровките в България 23,34% са за сметка на наемния работник - 13,34 % осигуровки и 10% данък върху общия доход, а останалите 18,36% са осигуровките, които плаща работодателят.

По-висока минимална заплата - повече тежест за осигуровките

Заради увеличението на минималната работна заплата до 420 лева т.е. с 40 лева, минималните осигурителни прагове вече нарастват със сред...

С настоящия дял облагането на труда в България е по-високо, отколкото в Гърция, Испания, Естония и Полша, а далеч зад нас са богати държави като Люксембург, САЩ, Канада, Великобритания. В Швейцария например удръжките от заплатата на един несемеен работещ без деца са близо два пъти по-ниски от България - 21,8%.

Най-високо е данъчното облагане на доходите в Белгия, Германия, Унгария, Франция, Италия и Австрия. За несемеен работещ без деца удръжките в тези държави надхвърлят 45% от заплатата. Най-ниски данъци - под 20%, плащат в Мексико и Чили.

Когато се включат данъчните облекчения за работещи родители с деца, средният процент на удръжките в страните от ОИСР пада от 36% на 26,6%. Франция е държавата с най-неблагоприятно данъчно облагане на семействата с две деца - 40% от доходите, следвана от Финландия, Белгия, Италия. На другия край на скалата е Нова Зеландия, където след данъчни отстъпки заплатите на родителите с две деца се облагат само с 6,2%.

Българският бизнес - най-обременен от общуване с чиновници в ЕС

В България може и да се гордеем с най-ниския корпоративен данък в Европа, но се оказва, че разправиите за бизнеса с администрацията са ...

У нас отстъпките за работещи родители са повече от скромни - за доходите от 2016 г. се дава възможност годишните данъчни основи само на единия родител да се намалят с 200 лв. - при едно непълнолетно дете, с 400 лв. - при две деца, и 600 лв. - при три и повече ненавършили пълнолетие деца. В Швейцария например семейства с две деца плащат данъци върху доходите си в размер едва на 9.1%, става ясно от доклада на ОИСР.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Ба Турция виновна ба!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Лисабон: Как един град страда от туристи...

Лисабон страда от популярността си. Градът с население от половин милион души посреща ежегодно по шест милиона туристи. Цените на имот...

missing image
Мтел става А1

Мтел става А1. След 23 години на пазара, над 4 милиарда лева инвестиции и над 4,5 милиона настоящи клиенти на мобилни и фиксирани услуг...