X
 
 

И АИКБ готви пакет от законови промени за борба със сивата икономика

816 1
И АИКБ готви пакет от законови промени за борба със сивата икономика
Снимка: Thinkstock/ Guliver
АИКБ разработва предложения за законови промени, с които да се ограничи финансово икономическия интерес към нарушения от страна на работника и на бизнеса по отношение на сивия сектор у нас. Според бизнеса, за да се ограничи сивият сектор са необходими няколко неща:

"На първо място промяна на мисленето на работниците и работодателите, а и на цялото общество. Може да се помисли и върху промяна на законодателството, тъй като в момента законодателството поощрява не, но по-скоро неглижира проблема. Остава икономическият интерес и у работодателя и у работника да влязат в такъв нерегламентирани отношения." Така коментира решенията на проблема със сивия сектор Добрин Иванов, изп. директор на АИКБ пред БНТ. Коректните работодатели губят, защото стават по-малко конкурентно способни, отколкото некоректните - цената на труда става по-скъпа, съответно и цената на продукта, обясни още той.

Отново куп идеи как да преборим неплащането на осигуровките

Държавата иска да започне да събира повече декларирани, но неплатени осигуровки от бизнеса. Това ще стане и чрез промяна на законодател...

На 9 декември КНСБ изнесоха данни за сивата икономика в България. Оказа се, че сивият сектор генерира около 23 млрд. лв., което се равнява на почти 20% от икономиката на страната. Големият проблем - работници масово се осигуряват на миниманлна работна заплата и в същото време получават допълнително възнаграждение по друг вид договор. Най-засегнатите сектори са автосервизи, земеделие, строителство, където над 2/3 от отраслите влизат в сивия сектор. Причина според синдиката са и моралът, и ниските заплати в тези сфери.

КНСБ предлагат промени в Кодекса за социално осигуряване: "Ако сте длъжник на осигуровки за повече от 3 месеца, НАП да извърши проверка". Причината е да се избегне срока на давност от 5 години, който на практика прави тези осигуровки несъбираеми. Така се надяваме да подобрим и приходите в бюджета, коментира Любослав Костов, икономист от КНСБ.

Какви други предложения за промени в законодателството обмислят синдикатите, бизнеса и държавата прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

"Най-важно е хората да не забравят, че който работи в сивия сектор губи права. Права за майчинство, права за обезщетение при безработица, права на пенсия. Сивото убива не е куха фраза.", заяви синдикалистът.

Нова година - нови осигуровки, стари обезщетения

По-висок минимален и максимален осигурителен доход и нова формула за изчисление на пенсията влизат в сила тази година. А обезщетенията ...

КНСБ предлагат ново приложение - "VOX KNSB". В него всеки работник може да подаде сигнал срещу работодателя си при нарушение - не изплащане на заплата или болничен или друго. Сигналите се подават директно към ГИТ и НАП. "Вече има над 100 сигнала, от които 85% са обработени", похвали се Костов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)

От известно време се носят слухове, че Гери-Никол има нов мъж в живота си. Днес певицата потвърди, че е влюбена, като сподели обща снимка с приятеля...