Отново куп идеи как да преборим неплащането на осигуровките

4391
Отново куп идеи как да преборим неплащането на осигуровките
Снимка: iStock/Guliver

Държавата иска да започне да събира повече декларирани, но неплатени осигуровки от бизнеса. Това ще стане и чрез промяна на законодателството, за да се затворят сега съществуващите законови вратички за избягване на плащане на осигуровки. Такова е намерението на финансовия министър Владислав Горанов, пише в. "24 часа", отразявайки форум за недекларираната заетост, организиран от КНСБ.

В момента декларираните, но невнесени осигуровки стигат 800 млн. лв., а заедно с недекларираните могат да достигнат и до 1-1,5 млрд. лв., алармира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Одит на Сметната палата показа колко много дължими пари изпуска НАП

Необходими са допълнителни усилия от страна на Националната агенция по приходите (НАП) за "системно, последователно и обективно прилага...

Една от възможностите е да се дадат повече права на служителите на НАП - по аналог с тези на трудовите инспектори. В Кодекса за социално осигуряване да бъде въведен ангажимент НАП да проверява всички субекти, които декларират задължения към осигурителната система за повече от 3 месеца, като едновременно с това отпадне възможността за опрощаване по давност на осигурителните задължения, предложи президентът на КНСБ.

През 2010 г. като антикризисна мярка бе въведена възможността вноските да се декларират, без да се внасят, за да не губят работниците осигурителните си права.

"Това е врата в полето - фирмите декларират, но не внасят, а давностният срок от 5 г. минава. Тази възможност трябва да се ограничи", категоричен е Пламен Димитров. Той даде предложение фирмите, които не издължават навреме осигурителните вноски, да бъдат подлагани на данъчни ревизии още в текущата или най-късно през следващата година.

Пакет от 20 мерки за ограничаване на сивата икономика в строителството, земеделието, търговията и автосервизите предложиха от КНСБ. Те са част от проекта "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България".

Сред тях са законодателни промени, които да гарантират свободен избор на всеки потребител как да плаща - в брой или с карта. Това е свързано и с оборудването с ПОС терминали на болници, данъчни, пощи и други държавни или общински сгради. Иска се въвеждане на задължително безкасово плащане на заплатите във фирми с над 50 служители.

Хем по-бедни, хем с повече данъци и осигуровки от много богати държави

В България внасяме повече осигуровки и данъци, отколкото в много по-богари държави, с по-висок жизнен стандарт. Това показва доклад на ...

КНСБ предлага и да се изработи нормативен регламент за предоставяне на ваучери за персонални и домакински услуги. Сега в тази сфера трудът е основно недеклариран - грижи за деца, възрастни и хора с увреждания, както и чистене, оздравителни процедури, домашни ремонти, поддържане на градината и т.н. Тук според синдиката влизат и сезонните работници.

Синдикатите искат още и промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които да се забранява на изпълнители на обществени поръчки с нарушения да участват в нови поръчки. Идеята е да се уточни, че изпълнителите и подизпълнителите, за които е доказано, че са допуснали недеклариран труд, да не бъдат допускани до обществени поръчки за определен срок.

Горанов пък каза, че правителството още от лятото на 2018 г. е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката, по-известен като “дебат по наредба № 18”, обясни Горанов. И увери, че в средите на финансовото министерство, НАП и митниците “денонощно се мисли по тази тема”. През април 2020 г. влизат в сила всички изисквания по наредбата.

Според финансовия министър обаче е нужна и промяна на манталитета, защото само институциите не са способни да се справят. Той даде и пример: "През 2016 г. бях на форум в Лондон, шофьорът от посолството навлезе 5 метра в забранена улица и още на втората минута възмутени лондончани почукаха на предния капак, за да ни обяснят, че нарушаваме правилата. Бяха готови да ни набият и да обърнат колата"

Борбата със сивата икономика е предизвикателство за данъчните и осигурителните промени в страната. Истинската битка с недекларирания труд минава през момента, в който всеки един човек има нетърпимост към неспазването на закона, каза и социалният министър Деница Сачева. Тя увери, че предложените мерки ще бъдат разгледани и по тях трябва бъде постигнат консенсус между социално-икономическите партньори.

Горанов: Приходните администрации непрекъснато да следят сивите обороти

Прихоните администрации постоянно трябва да следят сивите обороти, затова от лятото на миланата година правителството е започнало нов п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика