X
 
 

Икономист: Орязването на плащанията в брой не е заради сивата икономика, а само за пълнене на хазната

3114 23
photo of Икономист: Орязването на плащанията в брой не е заради сивата икономика, а само за пълнене на хазната
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Ниският праг на плащанията в брой ще създаде голяма група от хора, които ще извършват престъпления без жертва. Такива, например, ще бъдат възрастните, които се затрудняват с използването на кредитни и дебитни карти или не разбират какво им казват в банката. Такова мнение изрази икономистът Стоян Банчев.

Коментарът му е по повод гласуваните на първо четете от парламента сериозно орязване на плащанията кеш. В момента таванът е 10 000 лева, но се предвижда намаляването му да стане поетапно. Първият етап - от 1 август 2017 г. в магазините ще можем да плащаме в брой не повече от 5000 лева. Тази сума ще се намали на 3000 лева от 1 януари 2018 г. Третият етап на забраната - от 1000 лева кеш за закупена стока, се предвижда да влезе в сила на 1 януари 2019 г.

Бюджетната комисия прие всички плащания над 5000 лв. да минават през банка, след 2 години прагът пада на 1000 лв.

От 1 август ще бъдат забранени плащанията в брой над 5000 лв. Сега таванът е 10 000 лв. След това от 1 януари 2018 г. плащанията в брой...

„Политиците не мислят по този начин да борят сивата икономика, а да попълват хазната”, каза още Банчев.

Според него тази мярка ще натовари и финансово както физическите лица, така и бизнеса. Причината – банковите такси, които задължително трябва да се плащат, предаде Нова.

„Освен това, ще дадем възможност на банките и на властта индиректно да борави с наша лична информация”, коментира още Банчев.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Втори икономист 9 Втори икономист преди 2 години Профил на трол?
  Орязването на плащанията в брой не е заради сивата икономика, а само за пълнене на гушите на банките.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  В сайта вилнее онова психо говедо Циклопа ! По постовете ще го познаете, плюе та се къса, като истински куку .
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Вилнее духът на майка ти от Околовръстното...Както и твоя ,от другия край на дъгата!
  : 1 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  ТОВА ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САМО ЗА БИЗНЕС СДЕЛКИ МЕЖДУ ФИРМИ С ГОДИШЕН ОБОРОТ НАД 250 000 ЕВРО...И ТОГАВА БОЙКО ДА ГИ ПИТА ОТКЪДЕ ИМ СА МИЛИОНИТЕ И АКО НЕ ДОКАЖАТ ДА ГИ КОНФИСКУВА В ПОЛЗА НА НАРОДА...А ГРАЖДАНИТЕ И МАЛКИЯ БИЗНЕС ДА ГО ОСВОБОДЯТ ОТ ДАНЪЦИ ЗА 10 ГОДИНИ...
 • Hafen die Wahrheit 6 Hafen die Wahrheit преди 2 години Профил на трол?
  Госпожо Любомирова, такава статия най-малко от Вас съм очаквал. Но, аз не виждам, с какво ще е ощетен нашият пенсионер, след като са много малко пенсионерите, осъществяващи двупосочни транзакции на суми, до 1000 лв. И тук не става въпрос за рушвети, а затягане контрола върху социалните вноски. Защото всеизвестна тайна е, че в момента, служители масово се осигуряват на минимална работна заплата, им виж още ›› енно за укриване на задължения към хазната.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Ало пристанищния плъх, ти овца ли си или си от стадото овче ?
  : 13 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Подкупите се дават на ръка. Не виждам как ще ги ограничат. Никой не може да ми попречи да дам на Цецо примерно 10 хилки за предимство при всякакво "състезание". Може и 100 хилки да му дам, ако има държавен договор за милионче например. Нали се сещате как стават тия работи. Големите пари са при наркотиците, там се събират кеш цели чували с милиони! И ТРЯБВА ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ, ПРЕПЕРАТ ПО Н виж още ›› ЯКАКЪВ НАЧИН. НАЙ-ДОБРАТА РЕАЛИЗАЦИЯ Е "СПОНСОРИРАНЕ" НА ПОЛИТИЦИ КАТО ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА НАПРИМЕР ИЛИ ДРУГИ УПРАВЛЯВАЩИ ПРЕСТЪПНИЦИ!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Правят хората от честни граждани да стават престъпници чрез държавен тормоз...Да им еба путката майчина на всички държавнк мафии
  : 2 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Това е на бойко стратегията за административната тежест върху народа...дано господ ги прибере по скоро всичките корумпирани политици и властници държавни управници...еей ебахте ни мамата на нас бедните.
  : 6 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Бойко, на колко банки си собственик ? Лично или чрез "милата ти" Цветелина Бориславова ?
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Спомням си когато Дянков се опита да намали лихвите във банките ...И те му се изсмяха ! Та не набутвай Бойко да ви е виновен за всичко ! На Червените Помияри много им изнася!
  : 17 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  4.1 Ти офца от стадото ли си или си ГРОБар ?
  : 13 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Няма по-голям добитък от рубладжийските Помияри!
  : 12 !
 • Анонимен 4.4 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Помиярите са зачислени главно към Козяк 16 и чифута Шорош!
  : 5 !
 • Анонимен 4.5 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  4.3 Циклопе, ти не си само помияр, ти си отврат, психо с разковани дъски та хлопат !
  : 4 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Българина за всеки банков превод ще се ръси най-малко 4-5 лева и банките ще правят печалби, като тези печалби се изнасят в чужбина, нищо не остава у нас, а България ще се заробва с външни заеми ! Това е ГЕРБ, това са те враговете на българите !
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Досега най-много пари се изнасят от Евпазийските фирми! Дори и ограбената КТБ си беше руска банка!А и ти смърдиш на рубли та се не трае!
  : 10 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Парите се изнасят на запад и в ислямски банки. Питай боко Рапона как стават тия работи! Повечето мутри си направиха по няколко офшорки, реститутките ползват главно ГЕЙропейски банки.
  : 7 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Който не знае да го проумее (даже и овцете от стадото) - ГЕРБ е враг на обикновените българи а е смъртен враг на възрастните пенсионери ! Те са чужди подлоги и ги интересува само какво ще влезе в банковите им сметки .
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Да бе ,а тия които им бяха докарали пенсиите до 5 евро са им приятели нали ! Или може би на Станишев "швейцарското "правило!
  : 11 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Швейцарското правило не е на Станишев, БЕ, КРЕТЕН! Манго Костоф и шайката му направиха пенсиите 5 долара с измислената им рИформа. Боко и шайка просто продължава политиката за ликвидиране на пенсионерите!!! САМО ЧЕ ТЪПИТЕ МУТРИ САМИ СИ ОТРЯЗАХА КЛОНА - МЛАДИТЕ ИЗБЯГАХА И СЕГА НЯМА ВЕЧЕ КОЙ ДА ИМ РАБОТИ!!! Внасяйки чужди работници само ще създадат нови проблеми като внос на джихадисти например! Доб виж още ›› ре поне че Булгаристан не е крайна точка за резаните изроди.
  : 10 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Станишев ни продъни ушите за това "швейцарско правило"като дойде олигофрена Орешарски !Явно този период на Евросъсела ти се губи!
  : 5 !
 • Октомври 1 Октомври преди 2 години Профил на трол?
  ТОВА Е ПОРЕДНИЯТ ФРОНТ СРЕЩУ ВЪРХОВНИЯТ СУВЕРЕН ПО КОНСТИТУЦИЯ НА Р.БЪЛГАРИЯ НАРОДА ОТ СТРАНА НА ПРОТИВОНАРОДНИЯТ РЕЖИМ НА ЗЛОСТНИЯТ ВРАГ НА НАРОДА борисов бойко. ЕДИН ПРОТИВОНАРОДЕН РЕЖИМ НА ЕДНА АНТИНАРОДНА КЛИКА 10111989 ДЕГЕНЕРАТИ/КИ ТЕ СА ГАДОВЕ/КИ , НО ЗАСЕГА ПЕЧЕЛЯТ ПО ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ.
Нагоре