Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли нова схема във вечната игра с обществените поръчки?

29 май 2018, 14:30 часа • 11210 прочитания

Нова схема тръгна от една от най-активните в спирането на обществени поръчки фирма "Зара Брокер" ООД от Стара Загора. Досега тя е блокирала процедури за възлагане на строителни обекти в цяла България за над 100 милиона лева, припомня кореспондент на Actualno.com.

Последните ѝ жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу поръчки на "СБР – НК" ЕАД и общините Севлиево, Стрелча и Симеоновград са от 8-ми май тази година. Допреди това обаче с искане да се наложат временни мерки спиране на процедурата тя е блокирала още 20 поръчки.

Дружеството "Зара Брокер" е създадено през 2016 година. Управители в него с по 1 лев капитал са Димчо Димов от Стара Загора и Станимир Каратанев от Чирпан. А в новата мода да се пречи на държавни и общински възложители фирмата се включи през февруари месец т. г. Потърпевши от нея са още обекти на общините Луковит, Елена, Якимово, Петрич (с две поръчки), Омуртаг, Столична община (с поръчка за 16,6 млн. лв.), Ловеч, Любимец, Твърдица, Черноочене, Велинград, Симеоновград, Вършец, Пловдив. Отделно са блокираните обекти на АПИ, Държавен куклен театър – Пловдив, и областния управител на Смолян.

Каква е новата стъпка?

Управителят на дружеството Димчо Димов е разпратил писма до определени възложители, в които съобщава, че нито той, нито съдружникът му, нито упълномощено от него лице, е подавало жалби в КЗК. Той декларира, че съответната жалба е изготвена и подписана от неизвестно за него и дружеството лице (или лица) "при явна злоупотреба с фирмата (името) на "Зара Брокер" ООД и представлява неистински документ по смисъла на Наказателния кодекс".

Димчо Димов, снимка: Facebook

За това обстоятелство Димов е сезирал прокуратурата чрез жалба до Главния прокурор Сотир Цацаров на 08.05.2018 год. От Цацаров той иска да разпореди проверка за това кой е подписал и подал жалбите от името на "Зара Брокер" ООД до КЗК срещу обществените поръчки от името на "Зара Брокер" ООД. Димов съобщава, че към настоящия момент е образувана прокурорска преписка по случая, която е разпределена по компетентност на Софийска градска прокуратура.

До областния управител на Смолян Недялко Славов например той пише, че "Зара Брокер: ООД осъществява търговска дейност в областта на застрахователното и презастрахователното дело като интересите му са насочени единствено и само в тази сфера, че инвестира усилия, труд и средства в дейности, свързани с посредничество за сключване и изпълнение на застрахователни и презастахователни договори. Уверява, че дружеството не извършва строително-ремонтни дейности, не е вписано в Камарата на строителите в България, като бъдещите му интереси не обхващат сферата на строителството.

А също, че няма за цел по какъвто и да било начин да накърнява интересите на Областна администрация Смолян и не цели да препятства развитието на нито една процедура по възлагане на обществена поръчка, подавайки жалба с искане за налагане на временни мерки срещу акт, издаден от нейния ръководител. Твърди, че дружеството не е заинтересовано лице, заинтересован участник и заинтересован кандидат по тези обществени поръчки.

Счита, че жалбата в случая със Смолян е подадена от недобросъвестно лице или лица, имащи за цел създаване на конфликт между Областна администрация Смолян и "Зара Брокер" ООД, да урони репутацията и доброто име на дружеството, както и манипулиране на общественото мнение чрез създаване на невярна представа в обществеността относно осъществяваната от тях търговска дейност.

Уверява областния управител в готовността си "да бъдат предприети всички необходими и достатъчни законови мерки и механизми за установяване на виновните лица, като по отношение на тях да бъде приложена цялата строгост на закона, както за извършеното документно престъпление, така и за уронване престижа и доброто име на "Зара брокер" ООД". Поднася му и извиненията си.

На главния прокурор Цацаров пък Димчо Димов пише, че от медиите с изненада разбрал, че дружеството му „било подавало жалби до Комисията за защита на конкуренцията и било "блокирало" обществени поръчки. Пише му също, че до 2 май от името на "Зара Брокер" ООД са подадени 12 жалби срещу обществени поръчки.

Какви са деликатните особености в тази кореспонденция?

От най-малко значение е заблуждаващото сведение, подадено към главния прокурор, че са 12 жалбите, подадени от "Зара Брокер" в периода от 24.04.2018 г. до 02.05.2018 г. Жалбите в посочения период са 19.

Писмото до Цацаров е написано на 08.05.2018 г., а паралелно с това на същата дата са подадени още четири жалби. Би могло да се приеме, че ако е откровен пишещият писмото до Цацаров, той може би не е проверил в сайта на КЗК, че има подадени нови жалби от неговата фирма.

Много по-внимателен преглед на документите обаче сочи, че има основателно съмнение, че изпратеното до областния управител на Смолян писмо не е подписано от Димчо Димов. Подписите в писмата до възложителите и този, който е подписал учредителните актове на "Зара Брокер" ООД и всичките други 11 фирми на Димчо Димов, не изглеждат еднакви.

Посланието до главния прокурор Сотир Цацаров пък е със сканиран подпис на Димов. А този, с който е направена заверката "Вярно с оригинала", е същият като на изпращача до възложителите.

Каква е схемата?

Предстои да стане ясно с точност и абсолютна категоричност. Засега възложители подозират, че това са измамни съобщения до тях, които да ги накарат да си продължат процедурите и впоследствие те да бъдат обявени за незаконни. Това ще значи далеч по-голямо забавяне на обектите, защото целите процедури по възлагане на обществените поръчки ще трябва да се обявяват и провеждат наново.

Важен детайл също е, че до Комисията за защита на конкуренцията не са изпратени писма, с които да я уведомят, че жалбите са фалшиви и на тази база тя да прекрати всякакви преписки по 24-те подадени жалби.

Самият Димчо Димов е служител във фирма "Пътстрой" на Сашо Желязков от Стара Загора – строителният бизнесмен, за който се твърди, че наднича зад спрените поръчки. Свързаността между двамата е видна от съдебно дело, водено в Старозагорския районен съд от "Пътстрой" през 2017 г. срещу друг служител на фирмата, в който Димов се явява свидетел на своя работодател Сашо Желязков в качеството му на временно изпълняващ длъжността началник "Механизация" в "Пътстрой".

Подписът, положен под документите до областния управител на Смолян и до главния прокурор Сотир Цацаров удивително много прилича на подписа на Сашо Желязков, видно от учредителните актове на неговите фирми. Със сходен подпис са и подаваните жалби от "Пътна маркировка" ЕООД – фирма отново от Стара Загора, която пък спря други поръчки за над 76 млн. лв. Собственикът на това еднолично дружество Живко Жеков обяви пред Actualno.com, че преди година е дал пълномощно на Сашо Желязков. Адвокатът му уточни, че издаването на документа станало по молба на Желязков, тъй като фирмите му били блокирани и му трябвало пълномощно, с което да оперира, защото имал да храни стотина работници.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес