Скандален предприемач вероятно стои зад масово блокиране на ремонти и строежи на пътища

29378
Скандален предприемач вероятно стои зад масово блокиране на ремонти и строежи на пътища
Снимка: БГНЕС

Старозагорската фирма "Пътна маркировка", която вече спря поръчки на Агенция "Пътна инфраструктура" за 44 млн. лева, до петък (23 март) е блокирала още пет поръчки. Този път пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са обжалвани процедури на общините Пловдив, Сливен, Чирпан, Гълълово и Хисаря. Общата им стойност е 32 065 739 лева.

Така никому неизвестната фирма, регистрирана през 2016 година с 2 лева капитал, вече е рекордьор сред себеподобните си с блокирани инфраструктурни обекти, възлизащи на стойност над 76 млн. лв. без ДДС.

Actualno.com обаче откри кой наднича зад скоро създаденото дружество "Пътна маркировка" ЕООД от 52-годишния Живко Жеков – едноличен собственик на капитала.

Издайнически се оказа дребен детайл в Търговският регистър. Като заявител на четири документа се е вписал небезизвестният в строителния бранш Сашо Петков Желязков. Негова е свързаната с няколко скандала и прекратени заради неизпълнени договори фирма "Пътстрой" ООД – Стара Загора.

Желязков е подал в регистъра документите на "Пътна маркировка" за внесена държавна такса, декларация за истинността на заявените обстоятелства, протокол от редовно общо събрание, годишен финансов отчет. Въведени от Сашо Желязков са данни на фирма с ЕИК 204220889, което отговаря на ЕИК-то на "Пътна маркировка" ЕООД.

Попитан защо спира толкова много поръчки, собственикът по документи на "Пътна маркировка" Живко Жеков заяви, че няма нищо общо със спрените поръчки и че е дал пълномощно на Сашо Желязков. Каза, че е предал оперативното ръководство на друг човек и той не се занимава, като ни пренасочи за повече информация към своя адвокат.

"Така се получава, понеже има пробойни в законодателството. Аз съм подготвил документите на Живко Жеков да регистрира фирмата. А лицето Сашо Петров Желязков - небезизвестно в цяла България, се снабдява от него с пълномощно за "Пътна маркировка". Всеки нотариус в Стара Загора отказва да прати нотариална покана до него, за да унищожи пълномощното. Те се оттеглят двустранно, това не е едностранен акт. Адресатът трябва да знае, че са оттеглени пълномощните, но никой не може да му връчва на Сашо Желязков писма по понятни причини - той е над държавата. И ние не можем да спрем тази въртележка, с която той злоупотребява с това пълномощно за представителство на фирмата“, каза адвокатът на Живко Жеков.

Борисов и компания с нови идеи как да пазят обществени поръчки и да борят престъпността

Буквално саботиране на държавата – така премиерът Бойко Борисов изразява своето недоволство от факта, че съществува възможност да...

Той посочи, че пълномощното е издадено през юни или юли месец миналата година.

Първоначалната уговорка с Живко била строителният предприемач да купи тази фирма от него, но впоследствие се отказал от намерението си.

Адвокатът казва, че с Жеков са пратили писма до АОП и АПИ, с което уведомяват агенциите, че той не е имал желание да спира тези поръчки. "Максимално добротворни сме към бъдещето на държавата, към парите на държавата, към европейските фондове, но тук всеки нотариус отказва да му прати покана на този човек. Пишете, че има злоупотреба с пълномощно. Тази фирма е спряна, тя не работи, тя няма дейност и не е имала. Гаврата е голяма, защото не искат да връчват. Тоест, ние не можем да изпратим до него уведомление, че се оттегляме от пълномощието", обясни юристът.

Той поясни, че Жеков бил подведен от Сашо Желязков, изразявайки желанието да купи фирмата му. Обяснил, че всичките му фирми са запорирани и го помолил за пълномощно, с което да оперира, защото имал да храни стотина души.

"Бяха подготвени и документите за изкупуване на дяловете, но лицето не се появи при нотариуса Веселина Иванова в Стара Загора. Това е просто проблем на закон", каза още пълномощникът на злополучния фирмаджия. Той не пожела да бъде съобщено името му, защото се страхувал за себе си и своето семейство. Обясни обаче, че заедно със своя подзащитен изпратили писма до АПИ, АОП и КЗК да уведомят институциите, че фирма "Пътна маркировка" не е подавала жалба срещу обществена поръчка.

Жители на село протестираха заради неремонтиран 30 г. път

Жители на гълъбовското село Обручище излязоха на протест срещу лошата инфраструктура, съобщи "Нова телевизия". Рано във вторник сутрин...

Според информацията от адвоката, Сашо Желязков има пълномощно и от фирма "Зара брокер" ООД – Стара Загора (отново с 2 лв. капитал). По нейната жалба КЗК е започнала производство за същите лотове по обществени поръчки в областите Смолян, Благоевград и Кърджали, както и "Пътна маркировка".

Сашо Желязков е спряган за инициатор и на жалбата срещу още една поръчка на АПИ – за обходен път на Рудозем, подадена от фирма "Х Де Комерс" ЕООД на Хакан Ахмед от Джебел. Тази поръчка е 6,4 млн. лв. и дружеството я обжалва заради прекалено голям габарит и дължина на пътя. Потърсен да потвърди или отрече информацията за връзка с Желяков на телефона, с който Ахмед е вписан в Камарата на строителите, отсреща човекът каза, че има грешка.

Собственикът по документи на "Пътна маркировка" и адвокатът му научиха от Actualno.com, че фирмата е спряла още пет обществени поръчки - този път на общини. Общото между тях е, че са обжалвани пред КЗК решенията на възложителя, с които са открити съответните процедури.

Обжалваната на Община Чирпан поръчка е за 11 761 485 лв. без ДДС - "Изпълнение на инженеринг на ПСОВ и довеждащи колектори в гр. Чирпан".

АПИ плаща 20 млн. лв. за километър път

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви два търга за строителство на стойност 425 млн. лв. без ДДС. Финансирането ще дойде от бюджета, обя...

В случая с Пловдив "потърпевша" е обществена поръчка за текущ ремонт на улици и булеварди по три обособени позиции – на територията на район "Северен", "Източен" и "Централен"; на територията на район "Западен", "Южен" и "Тракия"; на уличната мрежа в кв. "Коматево". Тя е с индикативна стойност 5 833 333 лв. без ДДС.

Жалбата срещу Община Сливен е за поръчката, с която ще се прави основен ремонт и технологично възстановяване на уличната мрежа в зона А (централна градска част – Север и квартали "Комлука", "Ново Село", "Българка", "Сини Камъни", "Кольо Фичето", "Република", улиците "Георги Данчев" и "Братя Миладинови", и зона Б (централна градска част – Юг и квартали "Клуцохор", "Даме Груев", "Стоян Заимов", "Руски", "Младост", "Дружба", "Речица", "Дебелата Кория", "Надежда", "Промишлена зона", и крайградските селищни образувания. В обхвата на Зона Б попадат и ул. "6-ти Септември" и ул. "Стефан Караджа"). Поръчката е за 3 300 000 лв.

На Община Гълъбово пострадалата поръчка е за "Реконструкция на водопроводна мрежа на с. Главан" с пределна стойност 5 522 488 лв. без ДДС.

В полезрението на "Пътна маркировка" или на този, който я представлява, е попаднала и процедура на Община Хисаря за рехабилитация и реконструкция на общинска пътна мрежа. С нея се възлагат пътища между Хисаря и Миромир, за Дуванли -Черничево, за Старосел към тракийския храм, под които ще се полагат и тръби за широколентов интернет. Индикативната стойност на обектите е 5 648 433 лв.

За всички поръчки е поискана временна мярка "Спиране на производството".

От АПИ като контрапункт на Борисов: Можем да оправим всички дупки за 40 години

Изказването на премиера Бойко Борисов относно дупките за пътищата е относно отговорността на държавата, малко е метафорично. Няма как о...

С какво е известен Сашо Желязков?

Накратко, с проблеми. През 2012 година АПИ прекрати три договора, които фирмата му "Пътстрой" изпълняваше по европейски проекти в консорциуми. Това са лотовете 22, 27 и 29, финансирани от ОП "Регионално развитие".

Лот 22 се изпълняваше от консорциум "Път-Понсстрой – лот 22", в който старозагорската фирма е заедно с "Понсстройинженеринг" и "Пътна компания" – Ямбол. На рекордно ниската цена от 278 000 лв./км трябваше да бъдат рехабилитирани 24,4 км между селата Мировец, Буховци, Дългач и Певец. От "Понсстрой" няколко месеца след като бил сключен договорът прехвърлили дела си на Желязков, но той не можа да се справи и АПИ прекрати договора.

Лот 27 са три участъка - между Смолян и Стойките през Пампорово и прохода Превала; от Смилян до Рудозем (общо 26 км). При прогнозна стойност 25,4 млн. лева, консорциум "Родопи – СЗВ – 2011" между "Пътстрой" и "Инжстройинженеринг" ЕООД спечели обекта за 14,6 млн. лева без ДДС (тоест, с разлика близо 11 млн. лева).

Заради тази разлика в цената, последва грандиозна сага. Битката между АПИ и "Пътстрой" продължи до 2015 година, защото в срока на договора беше изпълнен под 10% от обекта и контрактът бе прекратен. Всички етапи на обявлението за избор на нов изпълнител бяха обжалвани и минаха през съответните инстанции. Водеше се паралелно с това и Арбитражно дело в БТТП, което АПИ спечели. Пътната агенция всъщност спечели всички дела и едва успя с новоизбрания изпълнител да завърши пътищата в срок – до края на същата година. В противен случай щеше да загуби финансирането от ЕС. Но и АПИ загуби само за този обект около 3 млн. лв.

Регионалният министър не се съгласи, че пътищата ни са по-зле от тези в Африка

Наистина звучи стресиращо, че пътищата у нас са по-лоши от тези в Танзания, Алжир и Мали. Но нуждата за поддръжка на пътищата е 1,3 млр...

Спрян беше и договорът за ремонт на 17 км от пътя Хасково-Минерални бани и Ивайловград - Славеево. Двата обекта бяха спечелени за 5,5 млн. лв. при прогнозна цена от 10,5 млн. лв. без ДДС.

"Пътстрой" (в консорциум с "Интегрирани пътни системи" АД) нашумя и също със злополучния проект за улиците и околоблоковите пространства в кв. "Железник" в Стара Загора, останал недовършен. След петгодишна сага общината се оказа с блокирани сметки за 9 млн. лв., тъй като изпълнителят дължал пари на НАП и фалиралата КТБ, а впоследствие строителната фирма продала задължението си чрез цесия.

Желязков и Жеков са съседи в Стара Загора. Фирмите и на двамата са регистрирани в апартаменти на ул. "Цар Асен ІІ" – номера 69 и 49.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика