Има разбирателство за минимални осигурителни прагове в 5 сектора

2235
Има разбирателство за минимални осигурителни прагове в 5 сектора
Снимка: БГНЕС

Въпреки обявения бойкот на преговорите за минималните осигурителни прагове за 2017 г. от 4-те големи работодателски организации, синдикатите и браншовите организации са подписали споразумения в пет сектора. Сред тях са големи икономически дейности с много заети като туризма и търговията, както и по-малки - като производството на фуражи, производството на хартия и в Централния кооперативен съюз, съобщиха от КНСБ. Синдикатът не уточни за какъв ръст са договорките.

Министър на труда и социалната политика Зорница Русинова потвърди, че има няколко подписани споразумения, но не уточни в кои сектори, пише в. „Сега“. Русинова коментира, че едва след като изтече срокът за преговорите, ще реши дали да налага административен ръст в секторите без договорки или ще остави нулева година за праговете. От МТСП отказаха да кажат кои работодателски организации участват в процедурата.

Горанов: Договарянето на МОД трябва да се запази

Финансовият министър Владислав Горанов смята, че договарянето на минималните осигурителни прагове трябва да се запази. Според него това...

Кои браншови работодателски организации са подписали споразумения, е пълна мистерия, защото четири от петте национално представителни организации Българска стопанска камара (БСК), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската търговско-промишлена палата БТПП и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) бойкотират преговорите. Най-новата организация в тази група - Съюзът за стопанска инициатива (ССИ), ще участва едва днес в преговорите за първи път. Шефът на ССИ Мирослав Найденов заяви, че неговата организация не е подписала нито едно споразумение.

"Ние нямахме възможност да се включим в първия кръг преговори, защото все още не бяхме обявени за представителна организация, но ние ще участваме. Искам да отбележа, че ние сме съгласни с останалите 4 работодателски организации, че този механизъм е архаичен и остарял, но ако не участваме и се обявим за запазване на статуквото, ще дискриминираме нашите членове, защото другите организации са участвали в преговорите предишни години, а ние сега няма да можем да договорим справедливи прагове", коментира Найденов.

Той обяви, че днес са окончателните преговори в Министерството на труда (МТ) и неговите представители ще се явят. Според него в някои сектори може да се иска и намаление на праговете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com