Имате земеделска земя - ако не внимавате, губите повече пари, отколкото мислите

39488
Имате земеделска земя - ако не внимавате, губите повече пари, отколкото мислите
Снимка: БГНЕС

Имате ли земеделска земя, която не обработвате? А може би сте позабравили, че я имате? Или не искате да се занимавате? Във всеки от тези случаи обаче вероятно губите пари, за които дори не подозирате – защото тази се дава под рента и аренда, а рентите са изключително ниски. Това твърди в свой анализ Института за политики и развитие (ИПР).

Според анализа, всичко става напълно законно – чрез режима на т.нар. "бели петна" по отношение на земеделските земи. Това е механизъм, който дава право на земеделските производители по административен път да получат и обработват чужда земя, въпреки че нямат договор със собствениците. Въз основа на това те получават и право на европейска субсидия. Казано по-просто – ако вие сте собственик и не се интересувате от земята си или не знаете, че трябва да полагате специфични грижи (т.е. не подавате годишна декларация, както ви задължава законът), то тя се разпределя служебно към земеделски производители, които печелят от нея, вместо вас, коментират експертите на института.

Съгласно ЗСПЗЗ (Закон за собствеността и ползването на земеделските земи), всеки земеделски стопанин, на който са му предоставени "бели петна" е длъжен да заплати за тях рента, като сумата се внася в специална банкова сметка за чужди средства, управлявана от съответната областна дирекция "Земеделие". Дължимата от арендатора сума е в размер на средното рентно плащане за декар за съответното землище. Всеки собственик на земя, която е дадена под аренда или рента по този начин, може да отиде на място в общинската служба "Земеделие" по местонахождение на имота и да подаде заявление, с което да изиска да му се изплатят събраните суми за неговите "бели петна".

Проблемът е, че процедурата е времеемка и сложна и рядко някой го прави. А дори и да го направи, ИПР твърди, че ще вземе средно 50% по-малко, отколкото би взел при отдаване под аренда или на рента на пазарен принцип. И причината е, че приетият механизъм е да се дава рента на база средното ниво в цялата страна, а не на база какви са пазарните реалности в дадена област - за различните области в България обаче има големи разлики и в размера на рентата.

Изчисленията на ИПР са, че най-много губят собственици на земя във Варненско, Добричко, Монтанско и Силистренско – почти по 30 лева на декар! Общата сума на загубите от неплатени ренти задминава 25 - 30 млн. лв. - става въпрос за тези области. Най-малко загуба има в Благоевградско – под 5 млн. лева. В София-град и София-област загубата може да е 20 млн. лева.

ИПР казва и, че има случаи с измами за "бели петна" - арендатори изготвят фалшиви договори за наем и ги регистрират в общинските служби "Земеделие".

Към днешна дата, по неофициални данни, се счита че между 10 и 15 млн. декара българска земеделска земя се обработват по силата на фалшиви договори за наем или аренда. Това представлява 10% от територията на България и 20% от българската земя със селскостопанско предназначение.

Пълният доклад можете да прочетете ТУК!

В събота, 22 февруари, в сградата на Научно-техническите съюзи в София (ул. Раковски 108), от 9:00 часа, Институтът събира безплатно собственици на такива бели петна, за да им разясни какви са рисковете пред владеенето на тези терени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика