X
 
 

Индустрия и имоти: магнити за чужди инвестиции през прехода

638 0
Индустрия и имоти: магнити за чужди инвестиции през прехода
Снимка: iStock/Guliver
Недвижимите имоти, търговията и ремонтът на автомобили са привлекли над 7,74 млрд. евро чужди инвестиции. Това показват последните данни на НСИ за привлечените в страната чуждестранни капитали от началото на демократичните промени насам, цитирани от в. "Труд".

Общата сума на чуждите инвестиции в България за този период е 24,475 млрд. евро. От тях 12,88%, или 3,15 млрд. евро са вложенията в имоти, като тук не са включени хотелите. А 18,75% от чуждите инвестиции, или над 4,58 млрд. евро, са насочени към търговията и ремонта на автомобили.

Караниколов: Чуждите инвестиции се увеличават, с тях и работните места

Преките чуждестранни инвестиции в България се увеличават с над 10% на годишна база и достигат 1.532 млрд. евро. Те са със 143 млн. евро...

Най-големият бум на пазара на имоти е преди световната финансова кризата през 2008-2009 г. След това има известно оттегляне от пазара. Сега обаче отново инвестициите в сектора се завръщат и цените на имотите бързо вървят нагоре, макар и с по-бавни темпове спрямо периода преди кризата.

В търговията и ремонта на коли инвестициите отчитат стабилен ръст през последните години. В резултат чуждите вложения в сектора вече са с над 1,5 млрд. евро повече спрямо предкризисната 2008 г.

Най-много чужди инвестиции се насочват към промишлеността. Това е разбираемо тъй като тук влиза голяма палитра от производства – на лекарства, машини, мебели, химически продукти, превозни средства, електроника, текстил, както и на ток, парно, включително и цялата добивна промишленост.

Общата сума на задграничните вложения в производството и добивната промишленост от началото на демократичните промени насам е 9,3 млрд. евро. Това са над 38,1% от всички преки чужди инвестиции.

Борисов: В България е завод до завод, както преди 1945 г.

В политиката популизмът стигна до там, че всички се надпреварват непрекъснато да говорят за безплатни неща. Това каза министър-председа...

Но най-много вложения са привлечени в производството и доставката на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива – 2,477 млрд. евро. След това са производството на изделия от каучук, пластмаси и др. неметални минерални суровини с над 1,2 млрд. евро чужди инвестиции, и производството на храни, напитки и тютюневи изделия с 1,13 млрд. евро.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално