Какви са плановете на концесионера за летище София?

23493
Какви са плановете на концесионера за летище София?
Снимка: летище София

Какви са плановете на концесионерът "Соф Кънект" за летище София за следващите 35 години? Вчера беше подписан договорът от транспортния министър Росен Желязков.

Кои са "Соф Кънект"?

Процедурата бе спечелена от консорциум “Соф Кънект”, летищен оператор “Мюнхен”, в който участват немски, френски и австрийски компании. "С такива европейски партньори съм убеден, че България ще върви напред”, отбеляза премиерът Бойко Борисов в присъствието на посланиците на Австрия Андреа Вике и на Франция Флоранс Рубин, както и на временно управляващия мисията на посолството на Германия Йорк Шуграф.

В “Соф Кънект” с дял от 99% е френският инвестиционен фонд “Меридиам”, а единият процент е на базираната във Виена строителна компания “Щрабаг”, която изгради терминал 2 на летище София. Без дял, но партньор в консорциума е летище Мюнхен. То е единственото в Европа с 5 звезди и едно от 7-те с такава категория в света. Освен това е второто по натовареност в Германия по брой обслужени пътници след това във Франкфурт.

Избран е този вариант за съставяне на консорциума, за да може министерството на транспорта да сключи договор за летищен оператор с летище Мюнхен и по този начин държавата да има директен контрол, поясни преди време за 24 часа Стефан Верман, говорител на “Меридиам”, за концесията на софийското летище.

Консорциумът беше избран за победител в процедурата за концесионер на 17 юли миналата година.

Той получи най-много точки - 86,12, с предложението си за годишно концесионно възнаграждение за държавата от 32% от приходите. Това прави близо 858,9 млн. евро за срока от 35 години.

Балансът между инвестиции и ниво на летищни такси е друго предимство на победителя: Не предлагаме струпване на огромни инвестиции, което би довело до високи такси, а оттам - до по-малко авиокомпании и пътници, твърди Стефан Верман. До построяването на третия терминал, което ще стане до 2030 г., не се предвижда увеличаване на летищните такси, а след това вдигането им ще става поетапно.

“Летище София ще бъде по-иновативно. Вярваме, че ще помогнем с инвестицията за развитието на по-добрата икономика в България”, заяви представителят на “Соф Кънект” Тиери До.

Какво предстои за летище София?

Техническото предложение е разделено на фази. Първата, която е до 2022 г., предвижда през софийското летище да минават 8,8 млн. пътници, пише 24 часа.

През това време ще бъде обновен терминал 1, ще се разширят зоните за проверка и паспортен контрол. На терминал 2 ще бъде оформен коридор, за да се разделят пристигащите и заминаващите пътници.

Планира се и ремонт на съществуващите зони, ще има нови стоянки за самолети и нов паркинг.

Във втората фаза консорциумът планира 12,3 млн. пътници до 2030 г.

Тогава ще се изгражда Терминал 3, който ще замени терминал 1. Ще се правят още 11 стоянки за самолети, като до 7 от тях пътниците ще преминават пеша от сградата до самолета.

Мост ще свързва директно зоната за пристигане на паркинга със зоната за чекиране на терминал 3.

Третата фаза предвижда 14,5 млн. пътници годишно до 2035 г. Ще се разширява терминал 3, ще има още 10 стоянки. Предвижда се нов карго терминал на мястото на терминал 1.

След около месец би трябвало да бъде подписан договорът за летище София

До средата на юли се очаква да бъде подписан договорът за концесията на летище София. Решението на ВАС е окончателно. Това отваря възмо...

Четвъртата фаза е за 18-19 млн. пътници до 2043 г., ново разширение на терминал 3, още 9 стоянки и нов покрит паркинг.

Прогнозира се ръст на пътниците от 6,9 млн. на 23,3 млн. до края на концесията.

В търговската дейност се предвижда сегментиране на клиентите, още площи и заведения за хранене, дигитални онлайн услуги - интуитивно ориентиране и модерни технологии, както и средства за информация и забавления.

На уебсайта на летището ще се създадат услуги за улеснение преди пътуване, които ще се предлагат от авиокомпании и от партньори доставчици. Тези услуги ще включват информация преди излитането, ориентиране и стимулиране на предварителното поръчване на храна, стоки, услуги и удобства.

Ще се привлекат нови авиокомпании и ще се откриват нови маршрути. Един от районите, които подлежат на допълнително развитие, е Близкият изток.

ВАС остави в сила решението на КЗК за концесионер на летище София

Върховният административен съд(ВАС) остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) от 14 ноември 2019 г. С него е...

Друга цел е превръщането на аеропорта в хъб, за да обслужва връзки между Европа и Азия. Ще се насърчават успехите на нискотарифните компании, за да се подпомага растежът им.

Служителите на аеропорта ще трябва да завършат мюнхенската академия за обучение.

Обновяването и новото строителство ще бъдат изпълнявани от австрийската “Щрабаг”, която построи терминал 2.

Парите от сделката отиват в бюджета

Първоначалното концесионно възнаграждение е в размер на 550 млн. лева. Миналия месец транспортният министър Росен Желязков прогнозира, че то ще влезе в държавния бюджет след средата на юли.

Наполовина е пътникопотокът на летище София през март

Преминалите пътници през летище София за първите три месеца на 2020 г. са общо 1 369 656. През първите два месеца се наблюдава увеличен...

Всички пари от сделката, предназначени за държавата, ще постъпват в бюджета. Концесионерът ще заплаща годишно концесионно възнаграждение в размер на по-голямата от двете суми: 24 542010,30 евро и сумата, определена чрез прилагане на 32% спрямо общия размер на общите приходи от концесията за съответната година от нея.

Съгласно програмата за изпълнение на договора ще бъдат направени инвестиции на не помалко от 608 млн. евро.

Предисторията

Договорът беше подписан три години след като процедурата за избор на концесионер беше обявена през 2017 г. След това обаче тя бе спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков. През юни 2018 г., при третия кабинет на Бойко Борисов, бе обявена отново, като срокът за оферти бе удължаван два пъти по искане на кандидат-концесионери. В началото на април миналата година 5 консорциума най-накрая подадоха предложения.

След избора на победител останалите кандидати подадоха жалби в КЗК, което допълнително забави процедурата. Комисията ги отхвърли през ноември миналата година, но след това консорциум “Витоша”, консорциум между “Еърпортс Де Пари” ЕС.ЕЙ и “ТАВ Хавалиманларъ холдинг” А.Ш., както и участникът “Фрапорт България” обжалваха решението пред ВАС. Миналия месец съдът окончателно се произнесе и остави в сила решението на КЗК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com