Какви са ползите от намаляването на таксите за банкови преводи в евро?

5166
Какви са ползите от намаляването на таксите за банкови преводи в евро?
Снимка: iStock

Банковите преводи в евро от и към България поевтиняват драстично, благодарение на новите правила, приети от Европейския парламент и одобрени от страните членки.

Т.нар. роуминг на банките в Европейския съюз окончателно отпада от 15 декември 2019 г., като разплащанията в евро ще станат по-бързи, лесни и евтини и ще са в полза на гражданите, бизнеса и икономиката като цяло.

Преводите в евро вече ще струват толкова, колкото вътрешните преводи в национална валута, което ще спестява на европейците извън еврозоната над 1 млрд. евро годишно. Така всички европейски граждани и бизнеси ще бъдат третирани еднакво, когато трябва да превеждат или получават евро.

Досега тези правила важаха само за държавите от еврозоната, поставяйки останалите членки на ЕС (сред които и България) в много неравностойно положение. България плащаше най-високите средни такси за трансгранични преводи към еврозоната – 20 евро. За сравнение таксите в съседна Румъния бяха двойно по-малки.

В момента таксите за преводи от и към чужбина варират между 30 и 50 лева, независимо от стойността на превода. Парадоксалното е, че за превод от 10 евро може да ни се наложи да платим такса 15 евро.

Промяната засяга най-вече хората, които имат близки в Европа и им се налага да превеждат или получават пари, учещите и пътуващите в чужбина, както и българските фирми, търгуващи с държави от ЕС.

Българският бизнес ще изпита сериозно облекчение, тъй като вече няма да му се налага да отваря банкова сметка във всяка една страна членка от ЕС, с която работи. С новите промени всички граждани на ЕС (а не само тези в еврозоната) ще могат да използват единната зона за плащания в евро (SEPA).

"Изпратихме един двоен стандарт в историята. Това е втората малка революция в ЕС след отпадането на таксите за роуминг, а реализирането й отне едва 9 месеца", каза Ева Майдел, евродепутат от ЕНП, която е докладчик по регламента за плащанията.

Икономическите ползи от новите правила са големи. Гражданите и бизнесът в България ще спестят 35-40 млн. евро, а чуждите фирми – около 28 млн. евро от такси за превод към страната ни.

Намаляването на таксите важи за всички преводи в евро, не само за тези от и към еврозоната. То ще е от полза и за фирми в България и Румъния, ако търгуват помежду си и се разплащат в общата валута.

"Премахването на подобни финансови бариери е важно за растежа на отворена икономика като българската", посочи икономистът Лъчезар Богданов.

Поевтиняването на транзакциите в евро ще бъде от най-голяма полза за малките фирми и гражданите. То ще облагодетелства 36 000 малки фирми у нас, които внасят от ЕС и 15 000, които работят за износ. По-малките такси ще намалят разходите и на българите, особено на тези, пътуващи в чужбина, които харчат около 1.6 млрд. евро годишно зад граница.

Край на скритите такси за превалутиране при плащане с карта

Новите мерки също ще предпазват потребителите от плащане на произволни разходи за превалутиране. При всяко плащане с карта или теглене на банкомат в чужда валута, те веднага ще бъдат информирани за сумата, която трябва да платят в местната валута и във валутата на тяхната сметка.

ЕП реши: По-ниски банкови такси за трансгранични преводи в ЕС

Банките в ЕС трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания в евро и за вътрешните плащания и да направят по-прозрачни разходите...

За да бъдат разходите за превалутиране по-прозрачни, ще има единна база за пресмятане на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите (референтният процент на ЕЦБ + х% с максимални ставки за надценка определени индивидуално от банките).

Потребителите ще могат да избират дали превалутирането да се извършва от тяхната банка или от банката на търговеца. Така ще се избегнат високите скритите такси, които някои финансови институции налагат, и за които се разбира чак при получаване на банковото извлечение.

Потребителите ще получават електронно известие, като SMS, имейл или известие на своите мобилни приложения или на уеб приложение на банката, свързано с приложимите такси за превалутиране. Банките ще трябва да обявяват и очакваните пълни разходи при банкови трансфери преди извършването на операцията.

Следващата цел на Европейския парламент е тези правила да се отнасят за всички европейски валути, а не само за еврото. Именно затова 36 месеца след влизането на настоящия регламент Европейската комисия ще издаде подобни правила за всички парични единици ЕС.

"Така няма да има значение дали превеждаме левове от Испания във Франция или евро от Испания в Испания", обясни Майдел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com