Какво носи АЕЦ "Белене" – сигурен енергиен източник или в пъти по-скъп ток?

10980
Какво носи АЕЦ "Белене" – сигурен енергиен източник или в пъти по-скъп ток?
Снимка: БГНЕС

Проектът АЕЦ "Белене" е невъзможен, ако правителството се придържа към заявките да не се харчат парите на данъкоплатците за компенсиране на загубите на потенциалния инвеститор. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

"Ако държавата субсидира проекта с нашите пари, на потребителите на енергия, тогава всичко е възможно", каза Трайков, коментирайки думите на президента Румен Радев, че реализирането на "АЕЦ Белене" е неизбежно.

Русия и България в партньорство за "Турски поток", АЕЦ "Белене" и цената на газа

Преминаването на "Турски поток" през България, "АЕЦ Белене" и цената на руския природен газ са били основните икономически теми, обсъде...

"Възможно е да направят и въжен мост между "Дондуков 2" и Червения площад, ако има достатъчно пари за харчене", каза иронично бившият министър, намеквайки за русофилските уклони на президента Радев.

Според Трайков токът от АЕЦ "Белене" ще бъде 4 пъти по-скъп от сегашния, което е неприемливо. Електроенергията от ядрена централа няма как да струва по-малко от 20 ст./кВтч. В момента АЕЦ Козлодуй произвежда ток на 5 ст./кВтч, а "омразните" американски централи на 13-15 ст./кВтч. Дори ВЕИ-тата и фотоволтаиците вече произвеждат ток на 5-6 ст./кВтч, посочи бившият министър.

"Досега сме вложили 3 млрд. лв., но цялата сметка (за АЕЦ "Белене") е 30 млрд. лв. Значи трябва се да намерят още 27 млрд. лв., независимо дали от нас, или от някой инвеститор", посочи той.

Увеличаването на дела на ядрената енергия у нас ще доведе до огромни проблеми за българската енергийна система. Ще трябва да изключваме всички останали мощности, дори произвеждащите по-евтина енергия, за да може да работи Белене, обясни Трайков. 

В следващите 30 години не се очертава да има недостиг на електроенергия, каза той, критикувайки изводите от доклада на БАН за българската енергетика. Бъдещата енергийна система трябва да се базира на нови технологии, а не на системи от XX век, уверен е бившият икономически министър.

Проф. Георги Касчиев: АЕЦ "Белене" носи риск от тежка ядрена авария

"Не му е работа на президента какво трябва да се построи и кой трябва да го построи. Според мен той иска да даде знак, че не забравил к...

По думите му в миналото обещанията за неизбежността на атомната централа са попречили да има нормални търговски преговори между България и Русия, за да има баланс на интересите и на двете държави. Въпрос на време е правителството да се огъне и да се откаже от условията си централата да работи пазарен принцип, предвижда Трайков.

Ако в момента имахме АЕЦ "Белене", щяхме да се чудим какво да правим с високите цени на тока, кои данъци да вдигнем, кой от енергийно бедните първи да подпомогнем, прогнозира той.

Според икономиста проф. Боян Дуранкев са необходими разчети, които да покажат дали е необходима централата, също дали е екологично чисто и дали цената е "приятна" за крайния български потребител. "Не се знае дали това няма да е пирамида и дали ще осигурява конкурентна цена", каза той.

Никой не знае каква ще е структурата на българската икономика през 2030-2035 г. и дали тогава ще има експорт на тока, който произвежда АЕЦ "Белене", каза още проф. Дуранкев. В случая има повече догадки, отколкото добри разчети. Нямаме спешна нужда от атомна централа, отбеляза той.

"Каменната ера не е свършила понеже са свършили камъните. В момента България все още използва въглища и други твърди горива. Нещо, което другите страни имат програми за отказване, въпреки че те са след 2030 г. България има още кюмбета, каруци и коне. Модерната икономика е преминала това състояние. Трябва да се търси решение за структурата на българската икономика", каза икономистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика