X
 
 

Какво носи АЕЦ "Белене" – сигурен енергиен източник или в пъти по-скъп ток?

9150 13
photo of Какво носи АЕЦ "Белене" – сигурен енергиен източник или в пъти по-скъп ток?
Снимка: БГНЕС
Проектът АЕЦ "Белене" е невъзможен, ако правителството се придържа към заявките да не се харчат парите на данъкоплатците за компенсиране на загубите на потенциалния инвеститор. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

"Ако държавата субсидира проекта с нашите пари, на потребителите на енергия, тогава всичко е възможно", каза Трайков, коментирайки думите на президента Румен Радев, че реализирането на "АЕЦ Белене" е неизбежно.

Русия и България в партньорство за "Турски поток", АЕЦ "Белене" и цената на газа

Преминаването на "Турски поток" през България, "АЕЦ Белене" и цената на руския природен газ са били основните икономически теми, обсъде...

"Възможно е да направят и въжен мост между "Дондуков 2" и Червения площад, ако има достатъчно пари за харчене", каза иронично бившият министър, намеквайки за русофилските уклони на президента Радев.

Според Трайков токът от АЕЦ "Белене" ще бъде 4 пъти по-скъп от сегашния, което е неприемливо. Електроенергията от ядрена централа няма как да струва по-малко от 20 ст./кВтч. В момента АЕЦ Козлодуй произвежда ток на 5 ст./кВтч, а "омразните" американски централи на 13-15 ст./кВтч. Дори ВЕИ-тата и фотоволтаиците вече произвеждат ток на 5-6 ст./кВтч, посочи бившият министър.

"Досега сме вложили 3 млрд. лв., но цялата сметка (за АЕЦ "Белене") е 30 млрд. лв. Значи трябва се да намерят още 27 млрд. лв., независимо дали от нас, или от някой инвеститор", посочи той.

Увеличаването на дела на ядрената енергия у нас ще доведе до огромни проблеми за българската енергийна система. Ще трябва да изключваме всички останали мощности, дори произвеждащите по-евтина енергия, за да може да работи Белене, обясни Трайков. 

В следващите 30 години не се очертава да има недостиг на електроенергия, каза той, критикувайки изводите от доклада на БАН за българската енергетика. Бъдещата енергийна система трябва да се базира на нови технологии, а не на системи от XX век, уверен е бившият икономически министър.

Проф. Георги Касчиев: АЕЦ "Белене" носи риск от тежка ядрена авария

"Не му е работа на президента какво трябва да се построи и кой трябва да го построи. Според мен той иска да даде знак, че не забравил к...

По думите му в миналото обещанията за неизбежността на атомната централа са попречили да има нормални търговски преговори между България и Русия, за да има баланс на интересите и на двете държави. Въпрос на време е правителството да се огъне и да се откаже от условията си централата да работи пазарен принцип, предвижда Трайков.

Ако в момента имахме АЕЦ "Белене", щяхме да се чудим какво да правим с високите цени на тока, кои данъци да вдигнем, кой от енергийно бедните първи да подпомогнем, прогнозира той.

Според икономиста проф. Боян Дуранкев са необходими разчети, които да покажат дали е необходима централата, също дали е екологично чисто и дали цената е "приятна" за крайния български потребител. "Не се знае дали това няма да е пирамида и дали ще осигурява конкурентна цена", каза той.

Никой не знае каква ще е структурата на българската икономика през 2030-2035 г. и дали тогава ще има експорт на тока, който произвежда АЕЦ "Белене", каза още проф. Дуранкев. В случая има повече догадки, отколкото добри разчети. Нямаме спешна нужда от атомна централа, отбеляза той.

"Каменната ера не е свършила понеже са свършили камъните. В момента България все още използва въглища и други твърди горива. Нещо, което другите страни имат програми за отказване, въпреки че те са след 2030 г. България има още кюмбета, каруци и коне. Модерната икономика е преминала това състояние. Трябва да се търси решение за структурата на българската икономика", каза икономистът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ще бетонира кагебейското иго у нас!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Тя твойта глава е бетонирана Барбара,не се притеснявай
  : 4 !
 • ciklop50 4.2 ciklop50 преди 5 месеца Профил на трол?
  4. Това е ИЗРОДА Циклоп, „прост на биологично ниво” !
  : 1 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ако не бяха спрени под натиска на ЕС, като условие за приемането ни, реактори 1-4 на АЕЦ Козлодуй с мощност 11760 мегавата мощност също щяха да произвеждат ток за 5 ст.и нямаше да има нужда от АЕЦ Беляне с 2000 мегавата мощност и цена на тока 15 ст.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ама то и сега нямаме нужда от Белене. Непрекъснато изнасяме ток и то на ниски цени - по-ниски от тези вътре за населението. А половината ни мощности, които могат да произвеждат ток, са спрени - така наречения студен резерв.
  : 1 !
 • Математик 2 Математик преди 5 месеца Профил на трол?
  Електроенергията от ядрена централа няма как да струва по-малко от 20 ст./кВтч. В момента АЕЦ Козлодуй произвежда ток на 5 ст./кВтч КЪДЕ е противоречието?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Няма противоречие. Първо АЕЦ Козлодуй вече се е изплатила и второ - на сегашните централи се налагат вече много по-сигурни и съответно по-скъпи защити. Освен това през изминалите десетилетия Русия си прибираше обратно отработеното ядрено гориво, за да прави бомби от него. Сега дали защото технологиите са се развили, но вече не го иска, то се трупа на ужасно опасен куп при Козлодуй вече са няколко виж още ›› стотин тона и ако правим Белене трябва да строим и още едно хранилище за още няколко милиарда. Ако не е достатъчно сигурно, радиацията ще проникне надолу, ще зарази водите ни и край със земеделието и туризма. А отработеното гориво ще е опасно още хиляди години.
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Пак ли си чел "Сосросоидна правда" бе Деби/№ 2.1/?Що лъжеш хората бетер свети Тиквун Чудотворец Банкянски?И като си такъв "умник" я обясни как точно радиацията замърсява водите,а?Щото в учебниците по физика пише,че вода преминала през радиация става по-чиста.Не лъжи хората бе СОРОСоиден джендър!
  : 7 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ха! Ето ви едно поредно блестящо доказателство как русофилията уврежда мозъка и умствените възможности! Има из сайта едно объркано създание с фиксация върху някакви напълно въображаеми "Деби и Барбара". Не се знае мъж или жена е - ползва различни картинки. Та то твърди, че вода с радиация била полезна, пречистена, видите ли. Без коментар!!
  : 1 !
 • Леля Милка 1 Леля Милка преди 5 месеца Профил на трол?
  Трайче, хайде леля да си отидеш в Катар, да се поокъпеш на плажа, тук си непотребен, колкото и лупинги да правиш, ту към едни ту към други ! Ти си "прочетен вестник" .
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Трайчо беше отстранен от Борисов не защото е бил на плажа в Катар, а именно защото иска за защити България от ненужния и разорителен проект Белене, който за още 100 години ще ни държи в тотална зависимост от една недемократична, ограбваща ни държава
  : 3 !
 • ciklop50 1.2 ciklop50 преди 5 месеца Профил на трол?
  1.1 Циклопа както винаги тъп и животински гламав .
  : 2 !
Последно в Актуално