КЕВР се произнася през юни за поскъпването на тока

6645
КЕВР се произнася през юни за поскъпването на тока
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще решава през юни дали ще се увеличава цената на тока или не, предаде БГНЕС.

Пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов заяви, че той не е коментатор на предложенията на енергийните дружества, които можели да поискат каквото пожелаят. "КЕВР ще излезе с решение по темата през юни", подчерта той.

Попитан дали имат основание топлофикациите да искат увеличение на цената на енергията, Иван Иванов отговори, че всяко енергийно дружество има право да си поиска каквото пожелае. "Задължение на КЕВР по закон е да разгледа предложенията и да се произнесе в определения законов срок с решение, което ще направим. Не се коментира от мен или комисарите въпрос, който се проучва от експертите. Ще дадем отговор в края на месец юни, когато е срокът да изразим становището си", каза лаконично председателят на регулатора.

Иванов добави, че КЕВР ще се произнесе с решение и ще обяви за всички ВЕИ-та часови лимит, за да бъдат равнопоставени.

На 30 април вечерта малко преди дългите празници Топлофикациите и ЕРП-тата обявиха плановете си за драстично поскъпване на цената на тока и на парното от 1 юли. Единствено изключение тогава беше "Топлофикация Бургас", която предлага цената да бъде понижена с 2% в сравнение с действащата.

Сред топлофикациите най-голям скок са поискали в Пловдив - над 30%. Столичният ТЕЦ иска със 17,5% да скочи топлата вода, а след това и парното. Малко по-малко е поскъпването за Велико Търново и Плевен. ЧЕЗ и "Енерго про" настояват за 25% скок на нощната енергия, като тепърва ще стане ясно какво ще е окончателното поскъпване. ЕVN се обяви за около 8-процентно увеличение на крайните цени.

В началото на тази седмица експертът и бивш член на регулатора Пламен Денчев коментира, че КЕВР  най-вероятно ще определи компромисни цени между тези, които искат енергийните дружества, и тези, които могат да понесат потребителите.

КЕВР се нуждае спешно от над 370 000 лв.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се нуждае спешно от 374 400 лева, за да продължи да работи нормално. Освен това се п...

Днес председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски заяви, че поскъпването на тока и топлата вода от 1 юни е неизбежно.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com