Колко ресторанти оцеляха и ще отворят на 1 март?

6620
Колко ресторанти оцеляха и ще отворят на 1 март?
Снимка: iStock

Ресторантите се надяват властите да им разрешат да отворят на 1 март, но засега не е ясно колко от тях ще успеят да рестартират дейността си. "Надяваме се този път да се случи това, което казаха правителството и здравните власти. Изчакваме заповед", заяви пред NOVA председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

По думите му браншът се готви да отвори, но подготовката е предпазлива. "Отваряне на заведение след 3-4-месечна пауза е доста сложно. Ние не сме освободили служители, но те са пръснати в цялата страна. Трябва да върнем хората в София, да заредим заведението. Това са големи инвестиции", заяви още Алибегов. И обясни, че заведенията не могат да си позволят след 2 дни отново да бъдат затворени. Алибегов: Чакаме отговор от премиера, след това ще решим как да продължим

Затова не всички собственици планират да започнат отново работа. Тези, които са освободили персонала си, трудно ще могат да си върнат обратно служилите. А собствениците не знаят дали хората няма да изпитват прекалено голям страх, за да се престрашат да станат отново техни клиенти.

Ресторантьор: Очевидно е, че проблемът със заведенията не е медицински, а икономически

„Получихме доста сигнали от наши колеги, че членове на здравните власти, които де факто определят законите и заповедите в момента...

След дългото затваряне настроението в бранша е минорно. Ресторантьорите са наясно, че решението на премиера за отваряне от 1 март зависи от данните на Националния оперативен щаб. "Членовете на Щаба плашат хората с цифри, с нови заразени, ту има спад, ту има увеличение. Така че мисля, че премиерът ще послуша първо тях, отколкото да се вслуша в настояването на нас, ресторантьорите, да отворим и да работим по-нормално вече", коментира Сашо Аджев, собственик на заведение в Сандански.

Заради тази несигурност, част от ресторантьорите въобще не се готвят за отваряне в началото на март. "Първо, защото персоналът е отдавна освободен", посочва Аджев.

Сметките му не излизат – не вижда как в несигурната COVID-обстановка ще успее да завърти колелото и да превърне разходите в печалби. "Трябва да заредим всичко ресторантите със стоки, да направим едно хубаво зареждане, тъй като вече сме изхарчили запасите, ако има такива. Трябва да вземем стока, да задействаме договори, от това ще тръгнат веднага и задълженията към НАП за осигуровки и данъци. Хората са още изплашени, несигурни", коментира Аджев.

Ресторантьорите настояват за гаранции и точни условия, при които може да се стигне до ново затваряне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика