Компания за интернет реклама се жалва от господстващо положение на NOVA и НетИнфо

2358
Компания за интернет реклама се жалва от господстващо положение на NOVA и НетИнфо

Компанията за интернет реклама и маркетинг EasyAds е изпратила становище до Комисията за​ защита на конкуренцията (КЗК) във връзка с придобиването на едноличен контрол от Nova Broadcasting Group АД и търговското предприятие на "НетИнфо" АД. Причината - съмнения за господстващо положение на пазара на интернет реклама.

Според EasyAds става дума за "установяване/засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на пазара на интернет реклама, от една страна, поради големия процентен дял на обема интернет реклама, която генерира дружеството, и от друга, поради вече прилаганaтa в официалната рекламна тарифа на Nova Broadcasting Group АД комбинирана отстъпка".

Новият собственик на Нова телевизия купи и "Теленор"

"Теленор" потвърди, че е подписала споразумение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на PPF Group за сумат...

От EasyAds потвърдиха за опасенията си пред Actualno.com, като посочиха, че предлагана​та​ комбинирана рекламна отстъпка​ на Nova Broadcasting Group и "НетИнфо"​ "силно би мотивирала рекламодателите да извършат съответната инвестиция". От EasyAds смятат, че това, от една страна, обезсърчава конкурентите на пазара, а от друга, би повлияло на решението на клиентите-рекламодатели къде да насочват средствата си. Имаме опасения, че последните биха рекламирали онлайн само за да получат отстъпка в телевизионна реклама. По този начин би могло да се стигне до пренасочване на потребителското търсене в посока предлаганите от Nova Broadcasting Group услуги", считат още от косвено засегнатата страна.

От там са категорични, че "останалите медийни фирми и доставчици на интернет реклама не могат да се конкурират с подобно предложение, тъй като не разполагат с телевизионен ефир и не могат да предоставят комбинирани отстъпки. Това ги поставя в крайно неизгодно и неравностойно положение и техните рекламни оферти няма как да бъдат предпочетени", гласи друго от опасенията на EasyAds.

"Считаме, че концентрацията би могла да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, както и да застраши в значителна степен конкуренцията на пазара на интернет реклама в страната. Освен това е възможно концентрацията да доведе до негативни последици, изразяващи се в ограничаване на потребителите на интернет реклама в избора им на тази услуга, като същите биха избрали да ползват само пакетна услуга ТВ + Интернет реклама, поради по-голяма комбинирана отстъпка", мотивират се от компанията конкурент.

Искането е на фирмата е КЗК да извърши оценка на нотифицираното придобиване на контрол и да се произнесе с решение на основание чл. 60, ал. 1, т. 14 ЗЗК, с което да разреши безусловно концентрацията. Направено е и алтернативно искане за произнасяне на КЗК с решение по чл. 60, ал. 1, т. 13 ЗЗК., че планираното придобиване не представлява концентрация и не подлежи на предварително уведомяване съгласно чл. 24 ЗЗК.

Кой в крайна сметка купи Нова телевизия?

Кой е човекът, който купи реално най-голямата медийна група в България ("Нова Броудкастинг груп") и който много вероятно ще купи "Телен...

Справка в сайта на Комисията за защита на конкуренцията показва, че статусът на подаденото уведомление № КЗК 239/2018 г. от страна на ЕasyAds е в състояние на "открито производство".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика