Кръчмарските сметки за коронавирусните европари за България

5817
Кръчмарските сметки за коронавирусните европари за България
Снимка: iStock

След като вчера сутринта (21 юли), премиерът Бойко Борисов обясни от Брюксел какво се пада на България по следващата седемгодишна финансова рамка на Европейския съюз, в която влизат и 750 млрд. евро, предназначени специално за борба с разнообразните последствия от пандемията от коронавируса SARS-CoV-2, веднага се започнаха сметките. А фокусът им е следният – спечелихме или загубихме?

Борисов обяви, че за следващите 7 години България получава 29 млрд. евро. Това обаче са парите както от пакета в помощ заради коронавируса, така и парите по другите еврофондове, от които по принцип страната ни черпи средства като член на Европейския съюз. Основният въпрос обаче е колко от тези пари ще дойдат безвъзмездно и колко под формата на заеми т.е. ще трябва да се връщат.

Калфин: ЕС този път дава парите с условия

"ЕС този път дава парите с условия. Трябва да ни е ясно, че няма как да ги вземем и да ги похарчим току така. Така бившият вицепремиер...

Първи от Frognews тръгнаха да правят сметка и определиха положението като "най-прецакани". Според сайта на Огнян Стефанов, само 7,7 млрд. евро идват безвъзмездно от пакета "Ново поколение" за България, което означавало, че ще връщаме другите 23 млрд. евро. Тази сметка е явно некоректна, тъй като България не получава 29 млрд. евро общо от "Ново поколение", а около 12 млрд. евро! С други думи, съотношението е 7,7 млрд. евро към 12 млрд. евро – останалите пари са по други пера на бюджета на ЕС! Т.е., само от коронапарите може да вземем 62% безвъзмездно и 38% под формата на заеми, но безвъзмездните средства не се дават просто така, без условия!

Икономистът Георги Ангелов направи далеч по-точна сметка в личния си профил във Facebook. Той казва следното – по многогодишната финансова рамка т.е. всички пари извън т.нар. коронавирусни, ще получим 16,7 млрд. евро безвъзмездно (грантове), 7,7 млрд. евро идват по "Ново поколение", пак безвъзмездно и 4,55 млрд. евро са заеми от Фонда за възстановяване. За тези 7,7 млрд. евро обаче има изискване – да бъде разписан план за възстановяване като част от Националната програма за реформи, който план ще бъде оценен от ЕК, като ще има и периодични оценки на изпълнението му! Ако някоя страна-членка види, че не си изпълняваме целите, може да стартира процедура в Европейския съвет, с която тези пари да ни бъдат спрени. За целта трябва квалифицирано мнозинство (55 процента от държавите в Съвета с 65 процента от населението на Европейския съюз) да каже "стоп"! Тъй като парите от "Ново поколение" ще почнат да се дават от догодина, трябва да сме готови с плана си за възстановяване преди това! Именно в това отношение има съмнения дали ще се справим качествено, но зависи на първо място от нас!

Общата сметка и на Ангелов обаче не е съвсем детайлна. Actualno.com изпрати въпроси до Европейската комисия с цел да бъде уточнено какви са съотношенията и абсолютните стойности в уравнението грантове (безвъзмездно) : заеми както по оста на коронавирусните пари (по Механизма за възстановяване и усточивост /RRF/, част от плана "Ново поколение"), така и по многогодишната финансова рамка извън RRF. От Брюксел отговориха, че е невъзможно да бъде казано в момента, защото за програми като InvestEU (5,6 млрд. евро за целия ЕС за 7 години) или "Хоризонт Европа" (5 млрд. евро за целия ЕС за 7 години), част от "Ново поколение", не се разпределят централно от ЕК по квота, а се печелят с подадени проекти! Освен това, специално за Механизма за възстановяване и устойчивост, който е най-голямото перо от плана "Ново поколение" (672,5 млрд. евро за целия ЕС общо за 7 години, от които 312,5 млрд. евро безвъзмездно и 360 млрд. евро заеми – само по този механизъм от коронавирусния пакет "Ново поколение" се дават заеми) тепърва ще има изчисления на база определени данни за всяка отделна страна-членка. Става въпрос за следните данни - за всяка държава-членка ще бъде определен максимален размер за безвъзмездно отпуснати пари въз основа на предварително определен коефициент на разпределение, при който се взема предвид броят на населението, БВП на глава от населението и безработицата.

Важно е да се знае и друго – идеята е отпуснатите заеми да се връщат от ЕС със собствени ресурси, а не от отделните държави. Това, което ще се връща директно от отделните държави, също ще се изчислява тепърва – пак на база посочения в предишния параграф коефициент, като българският БВП е по-малък от редица други в ЕС, включително на държави като Румъния и Гърция, които сега получават общо по почти 80 млрд. евро и 70 млрд. евро от многогодишната финансова рамка и от парите за борба с последствията с коронавируса (планът "Ново поколение").

Дончев за парите от Европа: Близо 29 млрд. евро има за България

"Да се върнем на новината на деня. Уважаеми дами и господа, тази нощ имаме сделка. И това е добра сделка. Добра сделка за България и за...

И малко по-съществени примери от общата сметка т.е. за 29-те млрд. евро за България. В Румъния, която получава достъп до общо 79,9 млрд. евро, на човек се падат с по 181 евро по-малко, отколкото в България – 3961 евро. Причината е, че населението на Румъния е 19,4 млн. души, а на България е само 7 милиона. В България на човек се падат 4142,8 евро. Хърватия получава 22 млрд. евро общо до 2027 г. и при население от 4,076 млн. души на глава се падат 5397 евро, или с 1254 повече, отколкото на българите.

В заключение – специално за безвъзмездните европари за коронавирусната криза България трябва да се потруди с добър национален план и съответно добри проекти! Какви проекти ще се финансират най-много, НАУЧЕТЕ ТУК! А каква е общата рамка с условия за тези пари, можете да видите в препратката по-долу:

Още: "ЕС отпуска пари за борбата с коронакризата, включително за България – ето какви са условията"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика