Куп договори са сключили държавни и общински структури покрай редовните парламентарни избори

3347
Куп договори са сключили държавни и общински структури покрай редовните парламентарни избори
Снимка: iStock/Guliver

Рекорден брой договори в периода март - април 2021 година са сключили министерства, общини и държавни фирми. През април е отбелязан абсолютен рекорд, като сключените договори достигат 2196 на стойност над половин милиард лева. През май броят на договорите намалява близо 3 пъти – по последни данни възложените конракти с публично финасиране са 817. Това показва статистиката на Агенцията за обществените поръчки за броя и стойността на сключените договори по реда на Закона за обществените поръчки, пише в. "Сега".

С 2196 сключени договора на обща стойност 573,3 млн. лв. април е абсолютен рекордьор по активност за 2020 и 2021 година. За сравнение, през март договорите са 1680 на стойност 558,1 млн. лв. Тоест само за два месеца са подписани договори за над 1 млрд. лв. Първите 5 месеца на годината като цяло са с много по-висока активност спрямо същите месеци на 2020 г., като общата стойност на подписаните договори е за близо 2 млрд. лв. - малко под нивото за цялата 2020 г.

Училище с рекорд по финансова „дисциплина“ – в 38 договора допусна 85 нарушения

Селско училище постави с рекорд по финансова „дисциплина“ – в 38 договора за 86 хиляди лева допусна 85 нарушения и вр...

Дали става въпрос за наваксване на забавяния заради пандемията? Според анализа на "Сега", едва ли. По данни на АОП за цялата 2020 г. има сключени договори на стойност едва 2,1 млрд. лв. при контракти на стойност 14,9 млрд. лв. за 2019 г. Най-голям брой договори през 2020 г. са сключени през декември – 1877 на стойност 516 млн. лв., като подобно струпване в края на годината може да се обясни със стремеж да се оползотвори финансиране в рамките на бюджетната година. Така или иначе динамиката точно около вота е впечатляваща.

Припомняме, че концентрацията на финансови средства към малко на брой големи фирми е един от проблемите във фокуса на финансовото министерство и Националната агенция по приходите, като НАП започва проверки на големите получатели на публичен ресурс, а МФ очаква съгласие от министерствата да обяви най-големите получатели на поръчки и проекти по еврофондовете.

Интересна е и статистиката за най-големите възложители. В списъка изпъкват Столичната община (договори за 127,6 млн. лв. ), агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси" (132 млн. лв.), АЕЦ Колзодуй, която по начало е голям възложител, общини като Варна, Пловдив, Бургас. Покрай вота сред големите възложители на 2021 г. е и Централната избирателна комисия (ЦИК). В топ 10 на най-големите изпълнители попадат предимно компании, търгуващи с горива.

 

Янаки Стоилов: Занемарен е анализът на действащите закони

Би било добра традиция при встъпването на всяко едно правителство – независимо дали е служебно или редовно, да има кратка равносм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика