Купувачите на луксозни имоти в България - на около 30 и с високи изисквания

18384
Купувачите на луксозни имоти в България - на около 30 и с високи изисквания
Снимка: M3 Communications Group

Най-голямата платформа за луксозни имоти в света Luxury Portfolio избра България, за да представи за първи път в света тазгодишни Global Luxury Report. По покана на своя ексклузивен партньор в страната Uniqie Estates вицепрезидентите на международната компания Стефани Пфефър Антон и Крис Дийц разказаха за най-новите тенденции във високия сегмент и споделиха данни от най-мащабното проучване на пазара дни преди неговата световна премиера във Виена.

„Днешното жилище на мечтите е „дом на бъдещето“ – оборудван с най-модерни технологии, с „умни“ системи за дистанционно управление на достъп, осветление, отопление, удобства. Модерният човек иска да получи комфорт на разумна цена, той избира и купува бързо, особено по отношение на високотехнологичните домове, от които пазарът изпитва недостиг в световен мащаб“, сподели Стефани Пфефър Антон, изпълнителен вицепрезидент на Luxury Portfolio.

А какво се случва на пазара у нас?

Oказва се, че българските купувачи придобиват най-много луксозни имоти в Лондон, Виена и различни градове в Гърция. Това заяви Весела Илиева – управляващ партньор на Uniqie Estates. Също така колкото и учудващо да изглежда – това, което се предлага на пазара в България, е незадоволително за българския купувач, който става все по-взискатeлен. Съвременните купувачи на имоти у нас са млади хора на около 30 – 35 години, често работещи в IT сектора. Предлагането не отговаря на техните изисквания – сигурност, модерни технологии, смарт къщи и апартаменти. Усещането за лукс се променя – младия купувач търси големи спални, технологии, модерно обзавеждане, енергийна ефективност, локация, просторност, а на българския пазар почти не се намират такива продукти. Все повече предпочита апартаменти – за разлика от 2013-та например, когато са се търсели повече къщи.

Оказва се, че българският пазар е активен пазар на купувачи. Това в голяма степен се дължи на ниските жилищни кредити. Характеризира се в това, че се инвестира се в недвижими имоти, има плавен ръст на цените, сигурност за бизнеса, както и нарастващ брой сделки.

Друго характерно – скъсяване на срока на продажба – тоест се наблюдава динамичен пазар. Средният ръст на наемите е едва 4 процента, което показва, че повечето се ориентират да купуват. Освен това офертните цени отговарят на финалните.

Районът на Докторската градина в София продължава да е най-търсен в най-високия сегмент на пазара на жилищни имоти, показват данните на консултантската компания Unique Estates. В този район няма предлагане, затова ако на параза излезе имот там, то той се реализира в рамките на 1 седмица.

Други желани и луксозни имоти се търсят най-често в Драгалевци, Бояна, Симеоново. Търсят се високи тавани; къщи с модерна архитектура, пенхаус – високи апартамент. Точно за това компаниите са в очакване на бъдещете няколко небостъргача, които се очаква да се реализират близките години в столица. Тенденцията е, че към края на 2018 се очаква пренадищане на пазара.

Снимки: M3 Communications Group

Особен интерес представляват т. нар. „трофейни имоти“. Те са характерни когато пазара е в подем. Клиентите, които търсят такива имоти, не са активни, те чакат, искат нещо, което никой го няма – имоти паметници на културата, имение в покрайнините на София. Тези имоти ги няма в сайтовете на агенциите, за тях чакат специални клиенти в конкретен списък.

За Unique Estates:

Unique Estates е създадена през 2006 г. като специализирана консултантска компания за продажба и отдаване под наем на имоти в две направления – luxury и executive. Работи с клиенти в луксозния и корпоративния сегмент и вече 11 години е безспорен лидер на пазара на ексклузивни имоти. Компанията е част от холдинга AG Capital, специализиран в строителството и инвестициите в недвижими имоти. През 2016 г. Unique Estates стана ексклузивен партньор за България на най-голямата международна мрежа за луксозни имоти Luxury Portfolio.

За Luxury Portfolio:

Luxury Portfolio е най-голямата мрежа за луксозни имоти в света, част Leading Real Estate Companies of the World. Портфолиото от имоти, представено чрез платформата на компанията, включва най-голямата селекция от жилища на стойност над 1 млн. долара. Компанията е базирана в САЩ с партньори в над 60 страни по света и само за изминалата година е предложила на международния пазар над 50 000 от най-луксозните имоти. Общата стойност на имотите, представени от Luxury Portfolio, e над 56 млрд. долара, а средната стойност на представен от платформата имот е 2,5 млн. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика