Квоти за произведено в България - бесен популизъм или възможност?

2288
Квоти за произведено в България - бесен популизъм или възможност?
Снимка: Getty Images/Guliver

Задължителни квоти на български продукти в големите търговски вериги – това предлага съюзът „Произведено в България”.

Примерна схема за такива квоти съгласно предложението гласи следното – 70% от млякото и млечните продукти да са произведени в България. 50% от плодовете и зеленчуците по рафтовете на големите магазини да са български през лятото, а през зимата – 33%. И още - 25% от колбасите да са български, а 50% от пилешкото месо – произведено в България. 75% от виното в магазините пък да бъде също българско, искат още авторите на идеята, зад които стои БСП.

За две години сме похарчили 18 млн. лева за унищожаване на храна

Близо 130 000 тона храна е унищожена през 2014 и 2015 година, което е струвало около 18 млн. лева. Това отчитат от Българската агенция ...

На много места по света тази идея я има, подчерта зам.-председателят на съюза и известен социолог Андрей Райчев пред Нова телевизия. Например във Франция нямало протекция, но в Париж не можело да се продават плодове и зеленчуци, които са произведени на повече от 180 километра от града, каза Райчев. Всеки си е направил нещо, а ние сме „айде, заповядайте”, добави той. Според Райчев отделно големите вериги искали 40% отстъпка от цената от българските производители „за добро утро”, после имало още 12 такси, а на германски производител исканата отстъпка била 16%. Нашият производител е забит и полуубит, заяви Райчев, който се оплака и от контрола на внос.

Това, което е предложено от БСП, е противоконституционно, заяви Владимир Каролев, икономист и съветник на икономическия министър Божидар Лукарски, който зададе няколко въпроса по темата. На първо място – защо само в големите вериги, а не в малките? Няма как един закон да е избирателен. Българският производител не е забит в никакъв ъгъл – статистиката показва, че българските производители произвеждат и изнасят все повече стока. Отделно – как ще се осъществява контрол? А ако в дадена година няма достатъчно производство например на домати, празни щандове ли ще седят? В България е известен факт, че млечни продукти се правят с вносно мляко – тук какво правим? А ако не искаш да си купиш българско вино, на кого ще помогне това?

Относно селскостопанската политика трябва да се борим или изцяло за премахване на евросубсидиите, или за изравняването им в цяла Европа, беше категоричното мнение на Каролев.

Българският потребител трябва да осъзнае, че като дава 1 левче за български продукт, 30 стотинки се връщат обратно при нас – под формата на работна заплата, образование, здравеопазване, армия, контрира Райчев. При всяко производство основните данъци, които влизат в държавната хазна – ДДС и ДДС върху акциз от чужди стоки. Ако някой знае какво прави, той ще го направи, убедено заяви Каролев. Според него в България има много излишен контрол, а отделно е хубаво държавата да стимулира тържища, да стимулира българските производители да пътуват навън. Знаете ли защо няма български череши в България – ами германците дават повече пари, за да ядат български череши. Как ще накараш българският производител да не изнася, попита Каролев за финал.

5 храни, които не трябва да ядете в самолет

Няма нищо лошо да си вземете храна на борда на самолет, особено ако ви предстои дълъг полет или не харесвате предлаганото от авиокомпан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com