X
 
 

Манолова обяви победа за двойния стандарт при храните в ЕС, но има още законодателни стъпки

1100 1
photo of Манолова обяви победа за двойния стандарт при храните в ЕС, но има още законодателни стъпки
Снимка: БГНЕС
Гръмки изявления от страна на омбудсмана Мая Манолова и донякъде евродепутата от БСП Момчил Неков последваха след като днес (17 април) Европейският парламент (ЕП) гласува т.нар. от самата Манолова "Нов търговски механизъм за потребителите".

И в двете изявления са употребени следните изрази: "Това е много сериозна крачка към забраната на двойните стандарти при храните в Европейския съюз" (Манолова) и "С това днешно гласуване ще прекратим селективното движение на стоки и услуги, което е резултат от предлагането им във вариант "Източна" и във вариант "Западна" (Момчил Неков).

Готвят ново изследване за двойния стандарт при храните, ще има "черен списък" на нелоялните

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва ново изследване за двойния стандарт при храните в ЕС. То ще обхваща 5 групи храни - ...

За какво става въпрос? ЕП гласува промени в Директивата за потребителските права, съгласно които ако има подвеждащ маркетинг относно съставките в продукти на един и същ бранд в различни държави-членки на ЕС (например за различни съставки маркетингът е все едно са едно и също или има "значително" по-различни съставки в продукта, предлаган в една държава-членка спрямо друга), националните власти на съответната държава ще се занимават с въпроса, а съответната такава практика ще влиза в черен списък. Ако има "широка вреда" от такава практика, ще се налагат глоби, които тръгват от не по-малко от 4% от годишния оборот на съответната компания за предишната финансова година или 2 млн. евро в случаи, в които липсва информация какъв е оборотът. А на всеки две години ЕК ще прави оценка на пазарната ситуация. Всичко това обаче трябва да бъде одобрено първо от Европейския съвет, а ако това стане, всяка страна-членка ще има срок от 2 години да въведе промените в своето законодателство.

Освен това, с друго гласуване ЕП одобри създаване на общоевропейска база данни, в която ще се публикуват всички проучвания на нови стоки и продукти, които де факто не са финансирани от самите компании и които биха били критични към съответния продукт. Базата, за която ще отговаря Европейската агенция по безопасност на храните, ще може да се ползва от трети страни и да се прави анализ дали за дадена стока има и други проучвания освен рекламираните от самите производители. И тези промени първо трябва да бъдат одобрени от Европейския съвет.

„Благодаря на всички, които се включиха в битката срещу двойните стандарти при храните в ЕС. Показахме на Европа, че и ние можем да бъдем големи и да участваме активно в политиките на Съюза. Показахме и на българските граждани как институциите в България могат да работят заедно за една справедлива кауза – да защитят достойнството и интереса им", изтъкна Манолова.

"Борбата срещу "Европа на две скорости" трябва да продължи и в следващия Европейски парламент, след повече от 10 години членство няма как да се заблуждваме, че този проблем не съществува. Сега това е огромна победа за България, но има още много сфери, в които имаме работа", каза доста по-умерено Момчил Неков.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Качеството си има и цена.В западноевропейските страни същите продукти струват двойно и тройно повече. Ако тези големи победи на България в ЕС родят плодове, то те ще лежат в магазините и победителите ще ги подминават и ще им капят лигите за шоколад! Ясно???