Минималната работна заплата става 560 лв. от 2019-та

8650
Минималната работна заплата става 560 лв. от 2019-та
Снимка: iStock/Guliver

Кабинетът предвижда минималната работна заплата да стане 560 лева от 1 януари 2019 година. Това предвижда средносрочната бюджетна прогноза за период 2019-2021 година. Предвидено е минималната работна заплата да расте още на 610 лева от 1 януари 2020 година и на 650 лева от 1 януари 2021 година, съгласно консолидираната фискална програма (КФП).

Съгласно закона, средносрочната бюджетна прогноза съдържа съпоставка на макроикономическата прогноза на Министерството на финансите с тази на Европейската комисия (ЕК). Включена е и съпоставка на прогнозата на Министерството на финансите с прогнозата на ЕК по отношение на показателите на сектор "Държавно управление". Макроикономическата прогноза се базира на допусканията за основни показатели на външната среда на Европейската комисия, Световната банка, Международния валутен фонд и Министерството на финансите, актуални към месец март 2018 година.

Тристранката иска поне една минимална работна заплата за стажанти

Заплащането на стажантите със завършено средно или висше образование, които търсят работа като неучащи, трябва да е поне на нивото на м...

В бюджетната прогноза за периода 2019-2021 г. целта за салдото по КФП за 2019 и 2020 година се запазва съответно на дефицит в размер на 0,5% от БВП и на балансирано бюджетно салдо. Това е заложено и в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 година. За 2021 година е планирано да нямаме дефицит т.е. да сме на нула.

Приходната част на бюджета в средносрочен план показва тенденция на намаление от 36,9% от БВП за 2019 година до 36,1% от БВП през 2021 година, което се дължи основно на прогнозните приходи от фондовете на ЕС. Предвижда се чрез оптимизиране на разходите на бюджетните организации и повишаването на ефективността на публичните разходи в отделните сектори и засилване на техния принос за повишаване на икономическия растеж общите разходи по КФП в средносрочен план да намалеят от 37,4% от БВП за 2019 година до 36,1% от БВП през 2021 година, което представлява средногодишна консолидационна стъпка от около 0,6-0,7 процентни пункта от БВП.

Правителството посочва и, че се предвижда продължение на политиката на увеличение на заплатите на учителите и педагогическия персонал, така че през 2021 година възнагражденията в сектора да станат двойни. Осигурени са средства и за изпълнение на политиките по Закона за предучилищното и училищното образование, включително за обща и допълнителна подкрепа на личностното развитие на децата и учениците и финансиране на обучението на учениците в частните училища.

Що се отнася до отбранителната политика, правителството посочва, че са осигурени пари за нови изтребители и военни кораби (многофункционални модулни патрулни съдове). Става въпрос за минимум 2,5 млрд. лева. Спазено е изискването средствата за отбрана да не са по-ниски от размера на одобрения минимум за сектора на отбраната в съответствие с Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020 година.

Предизборно: Путин вдига минималната работна заплата в Русия

Руският президент Владимир Путин подписа закон за повишаване на минималното заплащане за труд до жизнения минимум, предаде ТАСС. Миним...

През 2019 година се предвижда въвеждане на по-справедлив модел за таксуване за ползване на републиканската пътна мрежа – чрез въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки автомобили и ТОЛ такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили. Успоредно с поддържането на пътната инфраструктура, за периода 2019-2021 година правителството ще търси пари за изграждането и доизграждането на големите инфраструктурни обекти: АМ "Хемус", АМ "Калотина", АМ "Русе – Велико Търново", път E-79 "Видин – Ботевград", АМ "Струма", Лот 3.2 от Крупник до Кресна.

Въз основа на допусканията и прогнозното нетно дългово финансиране за периода 2019-2021 година се очаква намаление на държавния дълг до ниво от 22,7 млрд. лева към края на 2021 година или 18,2% от прогнозното ниво на БВП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика