Депутатите одобриха покупката на нови самолети и кораби за армията

3725
Депутатите одобриха покупката на нови самолети и кораби за армията

След над 4-часови дебати парламентът даде зелена светлина на проектите за покупка на нови самолети и кораби за армията. За всяка от инвестициите ще се гласува отделен проект за решение за одобряване на разхода.

Решението взето със 123 гласа "за", 29 "против", 4 депутати се въздържаха.

Двата проекта, свързани с модернизацията на армията, вече бяха одобрени от Министерски съвет. Почти единодушна беше подкрепата за тях и в комисиите по отбрана и по бюджет и финанси.

Въпреки днешното решение на депутатите остава въпросът с осигуряване на финансирането за закупуване на новата техника. Общата сума е минимум 2,5 милиарда лева, които трябва да се платят в рамките на шест години.

Вместо да се целят в нови изтребители, военните мечтаят за кораби

Военното министерство (МО) въобще не е включило в плана си за тази година покупка на нови изтребители. Вместо това обаче приоритет е др...

Инвестиционният проект за покупката на нов тип боен самолет се предвижда да бъде реализиран на два етапа. Плановете са до края на тази година да бъде сключен договор за придобиване на 8 самолета, които ще се платят и доставят в периода 2018 – 2020 г.

През втория етап се предвижда придобиване на още 8 самолета в периода 2022 г. – 2023 г. За момента не е обявено дали става сума за нови или за употребявани машини, като според военния министър Николай Ненчев и двата варианта са възможни.

Инвестиционният проект за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС ще се реализира в период от 5 години. Плановете са да се купят два многофункционални модулни патрулни кораба.

Изненадващо по време на дебатите депутатът от БСП Ангел Найденов, който е бивш министър на отбраната, обяви, че ще подкрепи проектите за закупуване на нова бойна техника. Той уточни, че това решение е различно от позицията на моята парламентарна група.

"Ще подкрепя решението на МС, защото днес даваме зелена светлина за разговори по конкретизиране на параметрите на бъдещите договори, които трябва или не да бъдат одобрени от народните представители. От друга страна - това е едно закъсняло решение и разходите достигат до респектираща сума, която надхвърля 5 млрд. лв. В това отношение вашите предишни 4 г. управление са едно загубено време", обърна се Найденов към ГЕРБ. По думите му придобиването на новия самолет и патрулните кораби са част от държавната политика в отбраната и сигурността. 

Членки на НАТО ще могат да охраняват българското въздушно пространство

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които става възможно охраната на въздушното простр...

Илиан Тодоров от "Атака" сериозно разкритикува проектите. "Искате да за купите тези консерви, защото това са консерви, това самолети на по 30-40 години. Вие знаете ли колко струват ракетите за тези самолети? Само една струва около 300 хил. лв. Това ли искате да натресете на българския народ", обърна се той към управляващите. 

"На армията се гледа като нещо на парче, на нещо, без което може. Но без армия не може. Армията е нещо изключително важно", отбеляза от своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Янко Янков от ДПС каза, че депутатите от движението също ще подкрепят закупуването на техниката. „Въпреки че сме опозиция ние трябва да кажем категорично, че прави чест на управляващите в момента. Такъв финансов ресурс за модернизацията на Българската армия досега не е заделян“, коментира той и добави, че той няма да бъде изхарчен в рамките на мандата на едно управление.

Минути преди гласуването думата взе и министърът на отбраната Николай Ненчев. Той заяви, че това е само началото на модернизацията на армията ни. "Силната българска армия винаги е била част от българската държавност", отбелязва той.

Стигнали сме положение до неотложна нужда от действия", добави още министърът. По думите му армията ни се задъхва от стара съветска техника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com