Министерството на туризма с обяснение колко струва обновяването на туристическия портал на България

8182
Министерството на туризма с обяснение колко струва обновяването на туристическия портал на България
Снимка: Actualno.com

Дадени ли са доста повече пари за нещо, което струва 53 американски долара? Този въпрос става актуален след публикация в блога Travel Academy, касаеща националния туристически портал bulgariatravel.org.

Според публикацията, обновяването на портала, за чието бяха отделени 1,4 млн. лева още преди 9 години, всъщност струва 53 долара. 24 долара е темплейтът на портала (Kava), а 29 долара е цената на плъгина WPML за превод на сайта, се казва още в публикуваните в блога твърдения.

Actualno.com потърси за коментар Министерството на туризма, с цел да бъде изяснено колко пари са похарчени и за какво, като зададе следните три въпроса:

1. Колко струва поддръжката на bulgariatravel.org на месец?

2. Колко струва първоначалното запълване с информация на портала и периодичната ѝ актуализация?

3. Колко пари се плащат за авторски права на снимки на сайта?

Ето и предоставените писмено отговори от министерството:

В Годишната програма за национална туристическа реклама 2020 г. (приета през месец юни 2019 г.) са заложени за изпълнение маркетинг дейности с фокус върху дигиталните активности. Предвид тенденциите и нагласите, промотирането на дестинация България в онлайн канали е водещо в маркетинг стратегията на Министерството на туризма, като дигиталната реклама съпътства всяка рекламна кампания. Това налага обновяване на настоящия туристически портал www.bulgariatravel.org със съвременна визия и функционалности, който да поеме трафик от рекламни активности в социални медии и други кампании.

Редизайнът на актуалния в момента сайт включва и редица други дейности, като: необходими настройки и програмиране, наливане на цялата информация, създаване на адаптивен/флуиден дизайн, който да позволява лесна навигация и на мобилни устройства и таблети, интеграции с други медии и мрежи, cms - система за управление на съдържанието и други системи и др. Използвани са различни програмни езици, като са разработени и специални модули и системи. Част от разработените модули са система за автоматизирано добавяне на воден знак, система за импорт на снимки, разработена е система, която по зададени географски координати и радиус намира всички обекти в този радиус и ги визуализира на картата и като предложени обекти и други.

При цялостния дизайн на обновения сайт са използвани само съвременни технологии, които са достъпни от всякакъв вид устройства (пример за остаряла технология e flash, използвана в досегашния сайт, която вече не се използва). Изцяло е преструктурирано и оптимизирано и внедрено в нова база данни цялото съдържание на сайта. По този начин е постигната оптимизация на съдържанието и е намален обемът на базата данни над 30 пъти (от 300 GB на 10 GB). Намаляването на обема на базата подобрява цялостното представяне на сайта и скоростта му. Предвидени са и обновяване на бази данни, в това число закупуване на права и обработка на нови снимки и актуализиране на информацията.

Настоящата версия на обновения туристическия портал е редактирана и преведена също на английски, немски и руски език. Общата стойност на всички изброени по-горе дейности е 69 840 лв. без ДДС.

За ъпдейт на туристическия портал www.bulgariatravel.org е проведена съответната процедура по реда на Закона за обществените поръчки в края на 2019 година. Настоящата версия на обновения туристически портал е временно решение до провеждането на необходимите процедури по Закона за обществени поръчки и създаването на изцяло нов национален туристически портал. Настоящият сайт няма общо с предишни провеждани процедури.

Във връзка с необходимостта от актуализиране на съдържанието, оптимизиране на функционалностите и дизайна, през 2017 г. беше обявена открита процедура за възлагане на обществена поръчка за цялостно обновление и поддръжка на националния туристически порталeн сайт. След издаденото в началото на 2018 г. решение за класиране на изпълнител, през април 2018 г. е образувано производство по жалба пред КЗК, по което Комисията се е произнесла на 05.06.2018 г. Решението на КЗК е обжалвано пред ВАС, където е образувано производство на 06.07.2018 г. и делото беше насрочено за 24.10.2018 г. На 01.11.2018 г. ВАС се произнесе с решение № 13350, което остави в сила решение № 602/05.06.2018 г., постановено по преписка № КЗК- 346/2018 г. на Комисията за защита на конкуренцията. След финализиране на тези процедури избраният изпълнител отказа да сключи договор за изпълнение на предмета на обществената поръчка, мотивирайки се е с невъзможност за изпълнение на същия, което постави Министерството на туризма в ситуация на необходимост от обявяване на нова процедура по реда на Закона за обществени поръчки.

За месечната поддръжка се предвиждат следните дейности:

- актуализация на всеки 3 дни на системата за управление на съдържанието (CMS) и модулите към нея

- ежедневно архивиране на уебсайта и поддържане на актуално резервно копие на целия уебсайт и базата данни

- до 8 часа за реакция при постъпване на заявка за актуализация или проблем

- регистрация на сайта и следенето му с Google Webmaster Tools

- създаване на отчети с данни на посещаемостта и препоръки за оптимизиране на съдържанието, базирани на реални статистически данни от търсения в Google

- до 20 часа месечно актуализиране и качване на съдържание (страници, новини, модули и др.)

- мониторинг на уебсайта/сървъра, в случай на отклонения предприемане на необходимите действия за възстановяване на нормалната работа на сайта.

Редизайнът на актуалния в момента сайт включва наливането на цялата информация от bulgariatravel.org. Предвидено е и обновяване на базите данни, в това число актуализиране на информацията.

Настоящата версия на обновения туристическия портал вече е достъпна и на английски, немски и руски език.

Първата версия на сайта bulgariatravel.org е създадена през 2011 година по ОП "Регионално развитие" 2007 – 2013. Припомняме, че след създаването на bulgariatravel.org беше обявена поръчка за популяризирането му на стойност 2,7 млн. лева – чрез банери и текстови реклами онлайн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика