Мотаем се за готови пари от ЕС за селско стопанство, чист въздух и морско дело

3296
Мотаем се за готови пари от ЕС за селско стопанство, чист въздух и морско дело
Снимка: iStock/Guliver

До края на сегашния програмен период (2014 - 2020 година) остават по-малко от две години, но България не може да се похвали с отличен резултат. Всъщност що се отнася до три европрограми, нещата са толкова зле, че може да бъдат изгубени пари от ЕС, които ни се полагат - защото дори не сме протегнали ръка да ги вземем.

Най-зле е усвояването по "Морско дело", където от предвидените общо 222 млн. лева са платени едва 1.25%. Драматично изостава и усвояването на пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), по която според справка на Информационната система за управление на еврофондовете са платени едва около 5%. Бюджетът на агропрограмата е над 5,9 млрд. лева. По кои схеми оползотворяването на средства по ПРСР е най-зле не е ясно. Дълги години разплащането и бенефициентите по селската програма бяха тайна и не се знаеше колко са раздадените пари по отделните пера от програмата - например за покупка на машини, за млади фермери и др. Преди месеци от екипа на вицепремиера Томислав Дончев обясниха за в. "Сега", че изпълнението на програмата ще бъде достъпно и данните се публикуват поетапно.

Държавен анализ показа - масово чиновниците оплескват обществени поръчки

Обществена тайна е, че в много голям процент от случаите обществените поръчки в България са нагласени и предназначени за определен чове...

На опашката по усвояване е и програма "Околна среда", по която при бюджет от 3.4 млрд. лева за чист въздух, пречиствателни станции и отпадъци са усвоени само 8,3%. Почти 11 на сто пък са реално изплатените пари по чиновническата "Добро управление". Тя е с бюджет от 657 млн. лева и забавянето по нея донякъде е изненада. През първия програмен период нейният предшественик - "Административен капацитет", се радваше на небивал успех - основно заради това, че парите се харчеха за обучения, курсове, допълнителна квалификация и др.

Почти 12% пък е усвояването по друга приоритетна програма - Фонд "Убежище, миграция и интеграция", по която са предвидени над 41 млн. лева. Парите са за подобряване на условията в местата за настаняване на бежанци, консултации за насърчаване на доброволното връщане и др.

Най-добре вървят плащанията по програмите "Храни" (95,74%) и "Транспорт" (82,37%). По първата парите се усвояват за осигуряване на топъл обяд за нуждаещите се, както и за раздаването на пакетирани храни за бедни от БЧК. Високият процент на програмата "Транспорт" се дължи главно финансираното от нея строителство на софийското метро.

По всички оперативни програми са платени над 3,7 млрд. лева от общо над 16 млрд. лева.

Бенефициентите по европроекти също да плащат финансовите корекции, предлагат депутати от ГЕРБ

Трима депутати от ГЕРБ – Ивелина Василева, Менда Стоянова и Диана Йорданова предлагат изменения на Закона за управление на европе...

Парадокс

Интересна е картината що се отнася до програмата "Инициатива за малките и средните предприятия". Парите, с които можем да разполагаме по тази програма, са 200 млн. лева. На хартия те са изцяло усвоени, но всъщност не е точно така. Причината е, че по тази европрограма се отпускат нисколихвени кредити за малки фирми. Парите са договорени, но не е ясно каква част от тях реално са стигнали до самите предприятия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика