X
 
 

Мотаем се за готови пари от ЕС за селско стопанство, чист въздух и морско дело

1458 1
photo of Мотаем се за готови пари от ЕС за селско стопанство, чист въздух и морско дело
Снимка: iStock/Guliver
До края на сегашния програмен период (2014 - 2020 година) остават по-малко от две години, но България не може да се похвали с отличен резултат. Всъщност що се отнася до три европрограми, нещата са толкова зле, че може да бъдат изгубени пари от ЕС, които ни се полагат - защото дори не сме протегнали ръка да ги вземем.

Най-зле е усвояването по "Морско дело", където от предвидените общо 222 млн. лева са платени едва 1.25%. Драматично изостава и усвояването на пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), по която според справка на Информационната система за управление на еврофондовете са платени едва около 5%. Бюджетът на агропрограмата е над 5,9 млрд. лева. По кои схеми оползотворяването на средства по ПРСР е най-зле не е ясно. Дълги години разплащането и бенефициентите по селската програма бяха тайна и не се знаеше колко са раздадените пари по отделните пера от програмата - например за покупка на машини, за млади фермери и др. Преди месеци от екипа на вицепремиера Томислав Дончев обясниха за в. "Сега", че изпълнението на програмата ще бъде достъпно и данните се публикуват поетапно.

Държавен анализ показа - масово чиновниците оплескват обществени поръчки

Обществена тайна е, че в много голям процент от случаите обществените поръчки в България са нагласени и предназначени за определен чове...

На опашката по усвояване е и програма "Околна среда", по която при бюджет от 3.4 млрд. лева за чист въздух, пречиствателни станции и отпадъци са усвоени само 8,3%. Почти 11 на сто пък са реално изплатените пари по чиновническата "Добро управление". Тя е с бюджет от 657 млн. лева и забавянето по нея донякъде е изненада. През първия програмен период нейният предшественик - "Административен капацитет", се радваше на небивал успех - основно заради това, че парите се харчеха за обучения, курсове, допълнителна квалификация и др.

Почти 12% пък е усвояването по друга приоритетна програма - Фонд "Убежище, миграция и интеграция", по която са предвидени над 41 млн. лева. Парите са за подобряване на условията в местата за настаняване на бежанци, консултации за насърчаване на доброволното връщане и др.

Най-добре вървят плащанията по програмите "Храни" (95,74%) и "Транспорт" (82,37%). По първата парите се усвояват за осигуряване на топъл обяд за нуждаещите се, както и за раздаването на пакетирани храни за бедни от БЧК. Високият процент на програмата "Транспорт" се дължи главно финансираното от нея строителство на софийското метро.

По всички оперативни програми са платени над 3,7 млрд. лева от общо над 16 млрд. лева.

Бенефициентите по европроекти също да плащат финансовите корекции, предлагат депутати от ГЕРБ

Трима депутати от ГЕРБ – Ивелина Василева, Менда Стоянова и Диана Йорданова предлагат изменения на Закона за управление на европе...

Парадокс

Интересна е картината що се отнася до програмата "Инициатива за малките и средните предприятия". Парите, с които можем да разполагаме по тази програма, са 200 млн. лева. На хартия те са изцяло усвоени, но всъщност не е точно така. Причината е, че по тази европрограма се отпускат нисколихвени кредити за малки фирми. Парите са договорени, но не е ясно каква част от тях реално са стигнали до самите предприятия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Тъй де тъй 1 Тъй де тъй преди 7 месеца Профил на трол?
    Според експертен доклад, представен от доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН на 15.8.2018г.,чрез 100 свързани лица(стопански субекта) 3700 физически лица в редиците на българските фермери са глътнали 13 млрд. евро субсидии т.е. чрез свои разклонения те са си разпределили 75% от директните плащания през изминалият програмен период. Според него в нито една друга страна виж още ›› , географски близка до нашата, не се наблюдавала подобна концентрация на финансови средства. Пак според доклада в съседна Румъния този процент е 30, а 70% са дадени на малките фермери! Най-скандално е, че когато нашият министър се среща с малки производители, одобрява мярка за т. нар. "таван на сумите", а когато отива на среща с неговите колеги в ЕС, не я одобрява.Освен това икономистите заобикалят числата на отмъкнатите пари. Това са половината от парите, които влизат в България по линия на европейските фондове на Европейския съюз. Не само субсидиите, а въобще за общата селскостопанска политика. „Огромна сума пари“, уточнява доц. Боюклиев. Идва времето, в което хората ще разберат как към тези 18 млрд. Евро (колкото е числото на общите пари) ще се добавят още едни 24 млрд. евро за следващия програмен период, а получилите за предишния 3 700 души са станали вече 3950, а свързаните лица от 100 са вече около 560. Когато го разберат, дано да го проумеят, че така България не може да продължи, защото няма държава в Европа, в която да се получават субсидии за повече от 10 000 дка земя и никъде не се произвеждат така милионери. В най-бедната държава България – най-богатите милионери!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.